článek

Zamilovali jste si chuť uzeného masa, či klobásek? Tak si je sami vyuďte


Uzení pokrmům, ať již masu, klobáskám, rybám, ale i sýrům, zelenině, houbám, a ..
(celý článek)

Uzení pokrmům, ať již masu, klobáskám, rybám, ale i sýrům, zelenině, houbám, a ...
Sdílejte obsah s přáteli



Uzení pokrmům, ať již masu, klobáskám, rybám, ale i sýrům, zelenině, houbám, a dokonce i mandlím propůjčuje naprosto unikátní chuť. Udit je samozřejmě možné i vejce, pivo a whisku. 
Některé uzené produkty se již často proslavily po celém světě. Třeba takovou parmskou šunku si v jiné než uzené verzi snad ani nedokážeme představit. Ale i u nás máme své uzené favority jako třeba moravské uzené. 

Od pravěku k současnosti


Uzením maso zpracovávali už naši dávní předci v pravěku a napříč staletími se jednalo o jeden z nejzákladnějších způsobů přípravy jídla. Dnes se udí buď ryze průmyslově, tedy plně automaticky. Takto vyuzené produkty pak nacházíme v regálech supermarketů. Kdo ale kdy ochutnal dobroty z domácí udírny, odmítne pozřít jakékoliv jiné. Jaké v domácím, nebo chcete-li zahradním, uzení máme možnosti? 


Plynové udírny či elektrické?


Udit prakticky můžete i na běžných kotlových grilech, ať již plynových či na dřevěné uhlí. Hitem poslední doby jsou ovšem udírny elektrické. Naprosto unikátní jsou například kanadské udírny Bradley, jež jsou vhodné nejenom pro pomalé uzení, ale i sušení. Udírnu Bradley můžete mít buď v manuální, nebo digitální verzi. Absolutní špičkou je digitální udírna, kterou lze ovládat chytrým telefonem. A vyudit v ní můžete až 35 kg masa! 

Pozor na vhodné dřevo!


Výslednou chuť uzeného pokrmu ovšem neovlivňuje pouze samotná udírna, lví podíl na ní má samozřejmě použité dřevo či brikety. Jejich původ druh bychom měli volit podle uzeného pokrmu. Pro uzení se nejčastěji používá třešeň, jabloň, cedrové a pekanové dřevo, a také ořechovec. 


Ovocné, nebo intenzívní aroma?


Pro uzení ryb, kuřecího a vepřového je například vhodná jabloň. Na lososa a drobné rybí filety se zase doporučuje dřevo cedrové. Intenzivní aroma pokrmům propůjčuje pekanové dřevo, sladké aroma cedr, ovocné aroma pak má jabloň a třešeň. 


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři