článek

Zamrazování surovin


Zamrazování je jeden ze způsobů konzervace potravin. Dnes je to již běžná praxe. V létě..
(celý článek)

Zamrazování je jeden ze způsobů konzervace potravin. Dnes je to již běžná praxe. V létě...
Sdílejte obsah s přáteli



Zamrazování je jeden ze způsobů konzervace potravin. Dnes je to již běžná praxe. V létě si zamrazíte ovoce, bylinky, houby nebo zeleninu a v zimě si tak obohatíte jídelníček. Další plus je v tom, že takový způsob konzervace zachová více vitamínů a minerálů, než kompotování či zpracování ovoce na džem. Máme tady několik rad a tipů jak zamrazit suroviny.

Ovoce
Nikdy nezamrazujeme mokré nebo čerstvě omyté ovoce. Vytvoří se ledová vrstva a ovoce si při rozmražení rozpadne. Drobné ovoce jako borůvky, rybíz, maliny, apod. omyjeme a necháme oschnout. Potom zamrazujeme v jednotlivých dávkách – v krabičkách. Nebo můžete rozprostřít ovoce na tácek v jedné vrstvě, zamrazit, poté vyjmout a nasypat do mikrotenového sáčku. Později můžete jednoduše odebírat tolik, kolik chcete, ovoce se neslepí. Ovoce by se mělo spotřebovat do 4-6 měsíců.

Houby a zelenina
Houby před zamrazením samozřejmě očistíme, pokrájíme na stejně velké kousky a 5-6 minut povaříme v mírně slané vodě. Necháme řádně okapat a zchladnout, poté zamrazíme. Spotřebujeme do 3-4 měsíců. Zeleninu také před zamrazením povaříme avšak kratší dobu cca 3-5 minut. Po vyjmutí prudce zchladíme, tím si zelenina uchová svou chuť a barvu. Papriky a rajčata zamrazujeme bez povaření.

Bylinky
Bylinky před zamrazením opláchneme a necháme řádně oschnout. Poté nasekáme na drobno a zamrazíme v krabičkách. Bylinky také můžeme zamrazit tak, že je nasypeme do nádobky na led a zalijeme vodou. Zamrazíme a kdykoliv použijeme. Pokud chcete ušetřit místo, vyndejte bylinkové kostičky z ledovače a nasypte do mikrotenového sáčku a vložte zpět do mrazáku.

Rady a tipy
Je dobré si zamrazené suroviny, obzvláště již hotové pokrmy a maso popsat + přidat datum zamrazení. Pokud rozmrazíte maso, už ho opět nezamrazujte. Do mrazáku se nehodí zelenina jako např.: brambory, okurky, ředkvičky, z ovoce jablka nebo banány. Možná se smějete, ale divili byste se, co všechno lidé zkoušejí dát do mrazáku. Z kořenové zeleniny se dají udělat válečky – kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, promícháme a dáme do sáčku. Vytvarujeme válečky a zamrazíme. Poté odkrajujeme horkým nožem potřebné množství. Další rada zní – před zamrazením ovoce vypeckovat, jinak bude nahořklé.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Zamrazování surovin.
Nebo hledejte podobné podle části názvu zamrazování surovin .
Další recepty na Zamrazování surovin.

Naši partneři