Zamrazování surovin

Článek byl publikován

Zamrazování je jeden ze způsobů konzervace potravin. Dnes je to již běžná praxe. V létě si zamrazíte ovoce, bylinky, houby nebo zeleninu a v zimě si tak obohatíte jídelníček. Další plus je v tom, že takový způsob konzervace zachová více vitamínů a minerálů, než kompotování či zpracování ovoce na džem. Máme tady několik rad a tipů jak zamrazit suroviny.


Ovoce
Nikdy nezamrazujeme mokré nebo čerstvě omyté ovoce. Vytvoří se ledová vrstva a ovoce si při rozmražení rozpadne. Drobné ovoce jako borůvky, rybíz, maliny, apod. omyjeme a necháme oschnout. Potom zamrazujeme v jednotlivých dávkách – v krabičkách. Nebo můžete rozprostřít ovoce na tácek v jedné vrstvě, zamrazit, poté vyjmout a nasypat do mikrotenového sáčku. Později můžete jednoduše odebírat tolik, kolik chcete, ovoce se neslepí. Ovoce by se mělo spotřebovat do 4-6 měsíců.


Houby a zelenina
Houby před zamrazením samozřejmě očistíme, pokrájíme na stejně velké kousky a 5-6 minut povaříme v mírně slané vodě. Necháme řádně okapat a zchladnout, poté zamrazíme. Spotřebujeme do 3-4 měsíců. Zeleninu také před zamrazením povaříme avšak kratší dobu cca 3-5 minut. Po vyjmutí prudce zchladíme, tím si zelenina uchová svou chuť a barvu. Papriky a rajčata zamrazujeme bez povaření.


Bylinky
Bylinky před zamrazením opláchneme a necháme řádně oschnout. Poté nasekáme na drobno a zamrazíme v krabičkách. Bylinky také můžeme zamrazit tak, že je nasypeme do nádobky na led a zalijeme vodou. Zamrazíme a kdykoliv použijeme. Pokud chcete ušetřit místo, vyndejte bylinkové kostičky z ledovače a nasypte do mikrotenového sáčku a vložte zpět do mrazáku.


Rady a tipy
Je dobré si zamrazené suroviny, obzvláště již hotové pokrmy a maso popsat + přidat datum zamrazení. Pokud rozmrazíte maso, už ho opět nezamrazujte. Do mrazáku se nehodí zelenina jako např.: brambory, okurky, ředkvičky, z ovoce jablka nebo banány. Možná se smějete, ale divili byste se, co všechno lidé zkoušejí dát do mrazáku. Z kořenové zeleniny se dají udělat válečky – kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, promícháme a dáme do sáčku. Vytvarujeme válečky a zamrazíme. Poté odkrajujeme horkým nožem potřebné množství. Další rada zní – před zamrazením ovoce vypeckovat, jinak bude nahořklé.

Zamrazování je jeden ze způsobů konzervace potravin. Dnes je to již běžná praxe. V létě si zamrazíte ovoce, bylinky, houby nebo zeleninu a v zimě si tak ob...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Zamrazování surovin

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů