článek

Zařaďte do svého jídelníčku ovesné vločky


Jak se vlastně vyrábí? Výroba ovesných vloček má v České republice dlouh..
(celý článek)

Jak se vlastně vyrábí? Výroba ovesných vloček má v České republice dlouh...
Sdílejte obsah s přáteli



Jak se vlastně vyrábí?

Výroba ovesných vloček má v České republice dlouhou tradici. Jako zdravá potravina byly doporučovány už v 60. letech 20. století. Víte, jak se vyrábějí? Postup je celkem zdlouhavý. Nejprve jsou ovesná zrna loupána, tříděna a odstraňována ta hrubá. Poté jsou několik hodin spařována, sušena na vysokou teplotu a odstřeďována. Odstřeďováním se odstraňují pluchy a ovesná jádra se pak lisují.

Co obsahují?

Ovesné vločky jsou známé tím, že mají vysoký obsah bílkovin – více než jiné obiloviny. Dále v nich najdeme vitamin B1, B6 a vitamin E, který je účinným antioxidantem. Dále můžeme zmínit vápník, železo, fosfor a lecitin. Nesmíme také zapomenout na beta glukan, což je velice prospěšná rozpustná vláknina. Důležité je však zmínit, že obsahují vysoké množství lepku a purinu. Právě na purin by si měli dát pozor lidé trpící dnou, jelikož štěpí látky na kyselinu močovou.

Na co jsou dobré?

O ovesných vločkách je známo, že snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním. Dále také regulují hladinu cukru v krvi a snižují vysoký krevní tlak. Ovesné vločky také působí blahodárně na štítnou žlázu.

Jak ovesné vločky připravovat?

Mnoho lidí věří, že ovesné vločky v podobě musli jsou zdravé, ale opak bývá pravdou. Sice jsou základem zdravé ovesné vločky, ale ve většině případů jsou přeslazovány, obsahují konzervanty, barviva a chemické aroma. Lepší variantou je vyrobit si musli doma – přesně víte, co jste si tam dali. Je to jednoduché – nejprve vymažeme plech máslem, nasypeme ovesné vločky, oříšky, kokos a zalijeme medem nebo posypeme třtinovým cukrem, dáme péct do trouby. Pečeme, dokud nejsou vložky dozlatova. Nakonec můžeme přisypat sušené ovoce.
K večeři můžete vyzkoušet ovesnou kaši – ovesné vločky uvaříme doměkka ve vodě či mléce a dochutíme medem, ořechy či rozinkami/sušeným ovocem.
Ovesné vločky jsou vhodné na zahuštění polévek, zeleninových karbanátků, ale také do domácích sušenek a koláčů.

Smoothie s ovesnými vločkami

Smoothie s ovesnými vločkami


Nevíte co ke svačině? Vyzkoušejte smoothie s ovesnými vločkami, které dodá tělu potřebné živiny.


Zdobené ovesné sušenky

Zdobené ovesné sušenky


Zdobené ovesné sušenky jsou vhodné pro pro děti. Pochutnají si a doplní jak bílkoviny, tak vitamíny a minerály.


Konopné placičky s ovesnými vločkami

Konopné placičky s ovesnými vločkami


Ochutnejte zdravou variantu klasických palačinek. Je to opravdová dobrota.



  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu zařaďte svého jídelníčku ovesné vločky .

Naši partneři