Nabídka
Přidej
článek

Zařaďte si superpotraviny do jídelníčku


  Určitě jste se s tím názvem již někde setkali. Ale co to vlastně jsou superpotraviny? Definice superpotravin, v anglič..
(celý článek)

  Určitě jste se s tím názvem již někde setkali. Ale co to vlastně jsou superpotraviny? Definice superpotravin, v anglič...



Určitě jste se s tím názvem již někde setkali. Ale co to vlastně jsou superpotraviny? Definice superpotravin, v angličtině superfoods, není úplně přesně stanovená a tento název má spíš marketingový účel. V podstatě se ale jedná o potravinové doplňky nebo potraviny jako takové, které obsahují velké množství látek důležitých a potřebných pro náš organizmus. Ať už jsou to vitamíny, minerály, antioxidanty, vláknina, enzymy, a mnohé další látky.

V našich zeměpisných šířkách můžeme mezi superpotraviny zařadit například dýňová, lněná, konopná, slunečnicová semínka, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, jádra vlašských ořechů, růžičkovou kapustu, česnek, cibuli, červenou řepu, zakysané mléčné výrobky, hlívu ústřičnou a mnohé a mnohé další.

Z potravin, které nepocházejí z u nás vypěstovaných surovin, se mezi ně počítají především mořské ryby, řasy, citrusy. Poměrně nová jsou pro nás například Chia semínka. Obsahují hlavně velké množství omega-3 mastných kyselin, ale také vlákninu, mangan, fosfor, draslík, vápník, vitamíny A,C a vitamíny skupiny B. Dalším je třeba Karob, známý také pod názvem svatojánský chléb. Je to prášek získaný z lusků rohovníku obecného rostoucího ve Středomoří a obsahuje velké množství fosforu, hořčíku, vápníku, vitamínů A, B, a D. Často bývá používán jako náhražka kakaa.

Potravinových doplňků a potravin které obsahují látky prospěšné našemu tělu existuje mnoho. Můžeme pro své zdraví udělat to, že je budeme často zařazovat do svého jídelníčku. Protože stále platí, že nutričně vyvážená, zdravá a rozmanitá strava je pro náš organizmus nejlepší, držme se především toho. Občasným přidáním těch „superzdravých“ potravin rozhodně nemůžeme nic zkazit, ale samy o sobě určitě nestačí.

Nezapomínejme ani na to, že správná tepelná úprava jídla, je jednou z velmi důležitých zásad při vaření. Mnoho důležitých látek se dlouhým vařením zbytečně znehodnotí. Stejně důležité, například u ovoce a zeleniny, je vybírat si plody čerstvé, zdravé a pokud možno pěstované šetrným způsobem. Při konzumaci masa a masných výrobků by měla být také rozhodující hlavně kvalita. To platí ostatně pro každou potravinu.

V neposlední řadě si uvědomme, že nejlépe a nejzdravěji si pochutnáme na sezónních potravinách, což se týká především zeleniny a ovoce. A ovoce a zelenina vypěstovaná v našem blízkém okolí, obsahuje mnohem více příznivých látek než potraviny, které k nám putují stovky kilometrů, a dozrávají místo na slunci ve velkoskladech. Ostatně poznáme to často i na chuti.

Blíží se jaro, začneme kupovat či pěstovat bylinky, a ty rozhodně do výčtu zdravých potravin patří. Mnohé přidáváme do jídel již uvařených, a tak v nich zachováváme všechny ty užitečné látky. Můžeme je tedy klidně považovat za superpotraviny.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Zařaďte si superpotraviny do jídelníčku.
Nebo hledejte podobné podle části názvu zařaďte superpotraviny jídelníčku .

Naši partneři