Zavařování, nakládání, moštování, sušení a mrazení

Článek byl publikován

Omamná vůně povidel a marmelád, aneb zavařování, sterilování, nakládání, moštování, sušení a mražení.


Nejen pálící slunce, vzdálené bzučení včel, šplouchání vody a dětské hlásky, ale i omamná vůně povidel a marmelád, které horce bublají na pekáči, patří pro mnohé z nás neodmyslitelně k létu. Plné košíky meruňek, broskví, rynglí, rybízu, angreštu, jahod a dalšího ovoce, záhony s okurkami, paprikami, cuketami a rajčaty, svěže zelené koberce bylinek, všechny ty úžasné výsledky naší práce, se nám připomínají na každém kroku. A my víme, že už je to tu zas. Jako každý rok. Někdo z nás zajásá, někdo zatne zuby, ale dáme se do toho.

Zavařování, sterilování, nakládání, moštování, sušení a mražení. Všechno to množství čerstvých plodin, které nemůžeme spotřebovat, i kdybychom obdarovali všechny, kdo projdou kolem naší zahrady, musíme zpracovat, abychom si v zimě mohli otevřít kompot, namazat chleba marmeládou, polít povidly kynuté knedlíky, otevřít pikantní sladkokyselé okurčičky nebo si uvařit voňavou houbovou omáčku a upéci meruňkový koláč.

Dobrý chladný sklep s vysokou vzdušnou vlhkostí je ideální pro uskladnění brambor, jablek nebo hrušek. Pokud ho máme, můžeme v něm uskladnit i kořenovou zeleninu. Ten kdo ho nemá, musí si ale s přebytky poradit jinak. Protože v našem podnebí dozrává ovoce a zelenina téměř najednou, už naši prapředci vynalezli způsoby, jak je uchovat v téměř nezměněném stavu až do příští úrody. Je mnoho nových a stále zdokonalovaných nádob a nástrojů na konzervování, ale praktické zkušenosti našich babiček všichni stále a rádi využíváme.

Zavařování je základní způsob, jak nejlépe konzervovat ovoce, zeleninu, maso, houby, nebo třeba i hotová jídla. Důležité je, aby všechny plody měly výbornou jakost, nebyly povadlé nebo přezrálé. Samozřejmě potřebujeme sklenice a víčka a zavařovat můžeme v hrnci, v troubě (i v mikrovlnné), nebo i v papiňáku. Je důležité používané sklenice vyvařit a víčka sterilizovat. K výrobě kompotů nám pak stačí voda, cukr a ovoce. A po uskladnění sklenic se zavařenými plody na suché chladné a tmavé místo, je dobré je zkontrolovat, zda víčka pevně drží.

K nakládání zeleniny a ovoce používáme hlavně ocet a sůl. Nakládáme okurky, zelí, houby, květák, papriky a mnoho dalších druhů zeleniny i ovoce. Většinou už máme svůj lety prověřený a oblíbený domácí nálev. Naloženou zeleninu můžeme začít používat asi po třech měsících.

Můžeme nakládat i nasladko, místo octa použít nějaký destilát, třeba rum nebo brandy, a přidat cukr. Do alkoholu většinou nakládáme různé druhy ovoce, buď samostatně, nebo v různých kombinacích.

Nakládat se dá i do sádla nebo do oleje. Do oleje nakládáme třeba sýry nebo papriky, přidáním chilli papričky nebo stroužků česneku dostaneme lehce pikantní chuť. Do sádla můžeme nakládat husí játra, vepřové maso nebo třeba škvarky. Při naložení do sádla sklenice ještě zavaříme v zavařovacím hrnci . Při správném skladování nám vydrží poměrně dlouho.
Dalším ze způsobů konzervace je sušení. Všichni určitě známe sušené švestky nebo jablečné křížaly. Sušíme houby, ovoce, zeleninu, bylinky, šípky, léčivé rostliny. Teď už můžeme použít elektrické sušičky, takže je vše mnohem snazší a rychlejší.

Mražení je asi nejjednodušší konzervování, ať už jde o ovoce, zeleninu, houby, zelené bylinky, nebo třeba ovocné dřeně. Žádné nálevy, žádné sterilování víček, stačí vhodné nádoby nebo sáčky a pořádný mrazák.

Můžeme si uvařit povidla, marmelády, džemy. Můžeme si vyrobit domácí sirup, mošt nebo bylinkový likér. Je mnoho způsobů, jak využít čerstvé potraviny plné vitamínů a látek důležitých pro náš život. Na police plné sklenic s ovocnými kompoty, naloženými okurkami, houbami, povidly, marmeládami a nakládanou zeleninou je krásný pohled. A v zimních měsících si můžeme pochutnávat na domácí rybízové marmeládě, kterou potíráme linecké koláčky, nebo uvařit kulajdu z naloženého kopru. A třeba jahody se šlehačkou z našeho kompotu budou úžasné. Za to se ta trocha námahy v létě rozhodně vyplatí. A vlastně to ani tak moc námaha není, je to hezká, voňavá a užitečná zábava, ne?

Omamná vůně povidel a marmelád, aneb zavařování, sterilování, nakládání, moštování, sušení a mražení. Nejen pálící slunce, vzdálené bzučení včel, šplouchání vody a dětské hlásky, ale i omamná vů...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů