článek

Zažijte kulinářské dobrodružství se Setonovým hrncem...


Znáte slavnou knížku Ernesta Thompsona Setona “Dva divoši”? Pojďte letos vyzkoušet něco nového a připravte si jídlo jako ..
(celý článek)

Znáte slavnou knížku Ernesta Thompsona Setona “Dva divoši”? Pojďte letos vyzkoušet něco nového a připravte si jídlo jako ...


Znáte slavnou knížku Ernesta Thompsona Setona “Dva divoši”? Pojďte letos vyzkoušet něco nového a připravte si jídlo jako divoši z jeho knihy. Tato fantastická kulinářská zábava, které se říká “Setonův hrnec” vás a vaše děti chytí za srdce. Knižní hrdinové, chlapci Yan a Sam, zkoušejí v Setonově knize žít podobně jako indiáni, tedy co nejblíže přírodě. Uvaří si jídlo zakopané v zemi a to je celé to úžasné kouzlo! Celý proces zabere trochu času, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení.

Jak na to?


Setonův hrnec si můžete připravit na zahradě, nebo ve volné přírodě, kde je možné rozdělávat oheň. Najděte si vhodné místo, připravte si dostatek dřeva, vhodné větší a placaté kameny a vykopejte jeden metr hlubokou jámu pomoci rýče.

Jako první si rozdělejte oheň v jehož středu jsou kameny, ty je potřeba přibližně dvě hodiny v ohni zahřívat. Během toho co se vám kameny nahřívají vykopejte si jámu o hloubce přibližně jeden metr, kterou na dně vyložíte trávou. Jáma by měla být přibližně o průměru zhruba půl metru. Ke straně vyhloubené jámy pak pevně zapíchněte kůl široký pět až osm centimetrů. Jakmile máte hotovo kůl vytáhněte. Poslouží vám později jako komín.

Jakmile jámu připravenou na dno rozložte do ¾ žhavé uhlíky, na ně položte žhavé kameny. Tento proces se snažte udělat co nejrychleji ať vám kameny a uhlíky nevychladnou. Poté na kameny položte jakékoliv naložené maso, zabalené například v alobalu a přiklopte to dalšími rozžhavenými kameny tak, aby se maso příliš nezatížilo. Jámu zakopejte a nechte vařit zhruba pět hodin. Jakmile uplyne požadovaný čas maso vykopejte a můžete servírovat.

Tip


Na přípravu masa vždy používejte kvalitní oleje a nejlépe čerstvé bylinky. Ideálně je lepší používat jemnější a tenčí maso, které není tak náročné na zdlouhavé vaření. K masu si připravte zeleninový salát ze sezónní zeleniny a bylinkový dip.


Kuře v Setonově hrnci

Kuře v Setonově hrnci


Pojďte si při vaření užít trochu dobrodružství a připravte si takzvané kuře v jámě.


Grilované ovoce s medovou potírkou

Grilované ovoce s medovou potírkou


Grilované ovoce se stane sladkou tečkou za výtečnou večeří.


Grilované  jehněčí kotlety s provensálským kořením

Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením


Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením nabízí neuvěřitelnou chuť vytvořenou spojením česneku, hořčice a bylinek.


Jogurtová omáčka ke grilovaným masům

Jogurtová omáčka ke grilovaným masům


Jogurtová omáčka ke grilovaným masům je pikantní a třeba k hamburgrům z mletého masa připraveným na grilu.


Grilovaný pstruh s koprem a citronem

Grilovaný pstruh s koprem a citronem


Grilovaný pstruh s koprem a citronem je zdravé, lehké a dietní jídlo.


Bramborový salát s jarní cibulkou a česnekem

Bramborový salát s jarní cibulkou a česnekem


Bramborový salát s jarní cibulkou a česnekem můžete klidně jíst i jako samostatné jídlo.


Grilované krevety ve slanině

Grilované krevety ve slanině


Grilované krevety ve slanině jsou vynikajícím předkrmem.


Brambory zapečené s brokolicí a sýrem

Brambory zapečené s brokolicí a sýrem


Jednoduché jídlo, které zvládne každý začátečník.


Grilované kuře Nachos

Grilované kuře Nachos


Grilované kuře Nachos je rychlé jídlo na mexický způsob.


Zdravá Nutella

Zdravá Nutella


Připravte si jednoduše doma zdravou verzi této oblibené pomazánky.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Grilování

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři