článek

Zázrak jménem Ghí: Proč tak zdravé přepuštěné máslo?


Připravuje se v Indii již po staletí, ale stále větší oblibě se těší už i v Evropě. Takzvané přepuštěné máslo má mnoho po..
(celý článek)

Připravuje se v Indii již po staletí, ale stále větší oblibě se těší už i v Evropě. Takzvané přepuštěné máslo má mnoho po...


Připravuje se v Indii již po staletí, ale stále větší oblibě se těší už i v Evropě. Takzvané přepuštěné máslo má mnoho pozitivních účinků pro naše tělo a lze ho uchovávat při pokojové teplotě a při takovém uchovávání má údajně větší léčebné účinky. Navíc čím déle je skladováno, zraje a má lepší účinky. Vyzkoušejte si ho připravit doma a těšte se z jeho lahodné chuti a blahodárných účinků.

Elixír života


V ajurvédské medicíně je ghí považováno za jeden z elixírů života. Jeho název pochází ze starého indického jazyka sanskrt. Ghí působí velmi pozitivně na naše trávení, pomáhá balancovat hladinu cholesterolu v krvi a obsahuje řadu prospěšných vitamínů jako jsou: kyselina máselná a také vitamíny A, E, niacin a minerály – sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo,

Moudrost našich babiček


Také v Evropě se tradičně máslo přepouštělo. Naše babičky touto technikou takto prodlužovaly trvanlivost másla, protože neměly k dispozici lednice. Ve starých kuchařských knihách se dočtete například to, že se přepuštěné máslo používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, ryb, při pečení koláčů a buchet.

Tělu prospěšný tuk


Tělo potřebuje vyváženou stravu a zdravé tuky jsou její součástí. Je vědecky dokázáno, že máslo, zejména to přepuštěné je velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk. Ghí podporuje zdravé trávení a pomáhá upravit hladinu lipidů a cholesterolu. Zároveň vyživuje nervové buňky, zlepšuje soustředění a posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost. Pokud si chcete udržet mládí používejte pravidelně ghí, které také omlazuje a zároveň detoxikuje váš organismus. A to nejlepší na konec! Máslo je přepuštěním zbaveno kaseinu (mléčné bílkoviny) a laktózy (mléčného cukru), díky tomu mohou ghí konzumovat i lidé s alergií na některou z těchto složek mléka.

Ghee - zdravé přepuštěné máslo

Ghee - zdravé přepuštěné máslo


Už naše babičky věděli proč je konzumace přepuštěného másla zdravá.


Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo


Přepuštěné máslo má tu velkou výhodu, že na něm můžeme bez problémů smažit a nepřepálí se.


Tvarohové ovocné knedlíky

Tvarohové ovocné knedlíky


Tvarohové ovocné knedlíky jsou báječná pochoutka pro ty, kdo milují sladká jídla s ovocem.


Kynuté ovocné knedlíky

Kynuté ovocné knedlíky


Léto je tu. Ovoce všude, kam se podíváte. Prostě letní nádhera.


Mandlovo-rýžový puding

Mandlovo-rýžový puding


Růžový pudink z vařené rýže v mléce a cukru budete milovat.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři