článek

Zázvor není jenom zázvorový čaj a zázvorová limonáda


Kvízová otázka na začátek. Víte, co to je oddenek? Lapidárně řečeno podzemní stonek. Zásobárna živin, která je vlastně po..
(celý článek)

Kvízová otázka na začátek. Víte, co to je oddenek? Lapidárně řečeno podzemní stonek. Zásobárna živin, která je vlastně po...


Kvízová otázka na začátek. Víte, co to je oddenek? Lapidárně řečeno podzemní stonek. Zásobárna živin, která je vlastně pokračováním stonku, ale je už ukrytá v pod zemí. Zázvor je oddenek. Je původ je nejasný. S největší pravděpodobností pochází z oblasti Číny nebo Indie, neboť v tamních prastarých knihách lze najít zápisy o zázvoru staré 3 000 let. Z Asie se během věků rozšířila přes antický Řím až do celé Evropy. A někdy ve středověku se jej všimli i obyvatelé zdejších krajů. Středověcí Češi měli zázvor na stole stejně jako pepř a sůl. A také si všimli, že zázvor zlepšuje trávení, má antibakteriální a protizánětlivé účinky a prohřívá organismus, což se v malé době ledové, jak se středověk nazývá, navýsost hodilo.

Zázvor k kuchyni


Pronikavá vůně a chuť vychází z obsahu esenciálního oleje, ale i látky, která se nazývá gingerol. Svým chemických složením se podobá chilli papričkám. Během tepelné úpravy se gingerol mění na zingeron, který už tolik na jazyku neštípe a má nasládlou kořeněnou chuť. Zingeron se používá k výrobě parfémů. Ale právě pro intenzivní chuť se často uplatňuje také v kuchyni. Používá se čerstvý, mletý sušený nebo nakládaný. Doma je v kuchyních Asiatů, ale dá se říct, že zdomácněl v celém světě. Výborně se hodí k přípravě kachny, ryb či drůbežího masa. Bez růžového nakládaného zázvoru si nelze představit sushi.

U nás se při nachlazení vaří oblíbený zázvorový čaj. Zázvorový čaj a jeho vůně pročistí nos a zahřeje žaludek. V létě si udělejte parádní zázvorovou limonádu, která vás zase okamžitě osvěží. Na zázvorové pivo nebo zázvorové cigarety narazíte například v Bangkoku na každém rohu. Vůně zázvoru je opravdu velmi originální. Za první republiky bývaly velmi oblíbené takzvané zázvorky, vánoční pečivo pocházející ze Švédska. Jejich renesance probíhá v českých kuchyních právě teď.
Zázvor kupujte čerstvý. Uskladněný v mrazáku vydrží 2 měsíce. Mletý používejte až 9 měsíců a nakládaný zůstane v pořádku jeden rok.

Zázvor jako lék


Zázvor obsahuje dlouhou řadu vitaminů, jako je vitamin A, B1, B2, C a E. Dále je zázvor plný minerálních látek. Bohatý je na železo, sodík, fosfor, hořčík a vápník. Pozitivní vliv na metabolismus jsme již zmínili, vedle toho odborníci vyzdvihují jeho účinné působení proti bakteriím a zánětům. V lékárně nakoupíte spoustu přípravků na bázi zázvoru. Populární jsou například zázvorová lízátka nebo zázvorové kapky.
Nicméně jako s každým lékem je potřeba i se zázvorem trochu opatrně. Dávkování udržte v doporučeném množství. Pokud jej překročíte, v lepším případě vás čekají průjmy a nevolnost, v horším bušení srdce a výkyvy krevního tlaku. Denní dávku čerstvého zázvoru lze obecně stanovit na 4 gramy. Při nevolnostech na 2 až 4 gramy, větší množství zázvoru by vám problémy mohlo prohloubit. Dětem do dvou let zázvor nedávejte vůbec. Vlastně by jim stejně nechutnal. V sušeném množství se doporučuje 1 gram (půl čajové lžičky).

Zázvorová limonáda s  medem a citronem

Zázvorová limonáda s medem a citronem


Parádní zázvorová limonáda na léto i na zimu uspokojí všechny generace žíznivců.


Jablečný koláč se zázvorem

Jablečný koláč se zázvorem


Oblíbený jablečný koláč se zázvorem představuje originální variantu použití této ingredience.


Zázvorové sušenky

Zázvorové sušenky


Parádní, a hlavně zdravá svačinka pro vaše nejmenší jde upéct i z zázvoru.


Pečený s losos se zázvorem

Pečený s losos se zázvorem


Zázvor a ryby se k sobě perfektně hodí a tento recept vám to jenom potvrdí.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři