Nabídka
Přidej
článek

Žijte v rovnováze a jezte podle zásad makrobiotiky…


Makrobiotika není jen o jídle, ale jedná se o životní styl, který pochází z Tibetu a Číny. Pokud chcete zlepšit své zdrav..
(celý článek)

Makrobiotika není jen o jídle, ale jedná se o životní styl, který pochází z Tibetu a Číny. Pokud chcete zlepšit své zdrav...


Makrobiotika není jen o jídle, ale jedná se o životní styl, který pochází z Tibetu a Číny. Pokud chcete zlepšit své zdraví a pochopit přírodní zákonitosti, ponořte se do tajů této filozofie, která vychází z principů Jin a Jang a teorie pěti elementů.

Proč je jídlo tak důležité?


Jídlo je “palivo” pro naše tělo, které musíme několikrát denně doplňovat. Proto je důležité si uvědomit, jak na nás různé přírodní i zpracovávané potraviny a pochutiny působí, zejména to, které potraviny nám prospívají a které našemu zdraví škodí. Podle zásad makrobiotické stravy je velmi důležité vnímat, zda nás jídlo ochlazuje nebo zahřívá, zda nám dává energii rozpínavou – stoupající nebo stahující, zda je pro náš organismus dobře stravitelné a regulovatelné. Veškeré potraviny by měly být vypěstovány v tom klimatickém pásu, ve kterém žijete. Makrobiotika nás zároveň učí jak náš život obohatit a jak zlepšit zdravotní stav. Vše je postaveno na rozpoznání potravin a jejich charakteristických vlastností a kvality.

Jin a Jang jako základní myšlenka


Makrobiotika uvádí do rovnováhy energii Země a energii člověka a rozděluje potraviny na dvě skupiny - Jin a Jang. Každičká potravina obsahuje obě tyto skupiny, ale vždy jedna dominuje. Znaky Jin a Jang jsou pojmy, které vyjadřují charakter pólů stojících vzájemně v protikladu, současně ale tvořících jeden celek. Pokud se dostanou tato dvě skupiny do nerovnováhy, tak vzniká nemoc. Základem konzumace správné skupiny jídly je uvědomění si jak na vás jídlo působí.

Přílišná nerovnováha stravy tělo vyčerpává a díky tomu rychleji stárneme. Celý svět je tvořen jednotou a vzájemným bojem protikladů, které je třeba pochopit. Vyvážení tohoto principu nám pomůže porozumět pochopení věcí a dějů kolem nás včetně procesů, vztahů a vazeb fungujících v našem těle. Pomocí makrobiotických principů člověk poznává, jak na něj které jídlo působí, poznává sám sebe, jak se cítí.

Jin


Jedná se o energii spíše ženskou, chladnou, pomalou, graficky se znázorňuje jako minus. Do této skupiny patří jídla takzvaně ochlazující potraviny, které rostou zejména v teplé sezóně a nevyžadují tepelnou úpravu

Alkohol
Čaj
Cukr
Káva
Čokoláda
Exotické ovoce
Zmrzlina

Jang


Množina znaků spíše mužských, rychlých, energicky silných, světlých, která se graficky znázorňuje jako plus.Takzvaně zahřívací potraviny, rostoucí v chladnějších měsících a vyžadují delší tepelnou úpravu. Tyto potraviny silně zahřívají a je důležité jejich konzumaci co nejvíce omezit. Každé jídlo se konzumuje pomalu a je potřeba jej velmi dobře rozkousat. Pokud chcete s makrobiotikou začít, měli byste to udělat pozvolně, aby si organismus stačil makrobiotické stravě přivyknout.

Červené maso
Drůbež
Zvěřina
Uzeniny
Vejce
Pečená a smažená strava

Neutrální potraviny


Neutrální a zároveň vyvážené potraviny, které by měly být základem našeho jídelníčku.

Celozrnné obiloviny
Zelenina
Luštěniny
Semena

Zásady makrobiotiky


Základním principem této stravy je strava bohatá na ovoce a zeleninu, luštěniny a obiloviny. Výrazně omezená je konzumace masa, vajec a rafinovaných potravin. Nepleťte si makrobiotiku s vegetariánstvím, protože konzumace masa není striktně zakázána. Například dáte-li si třeba těžký biftek, měli byste přísun energie jang vyvážit přísunem energie jin - čerstvá zelenina.

Dejte šanci této filozofii, zažijete zázrak v podobě toho, že vám bude dobře, tak jako odhadem milionu makrobiotikům, kteří se stali polovegetariány ze zdravotních důvodů, přibylo jim energie a cítí se vitálně.

 
Rizoto z pšenice špalda

Rizoto z pšenice špalda


Skvělé makrobiotické jídlo, které máte hotové za pár minut a nepřiberete ani deko.


Bajane s cizrnou

Bajane s cizrnou


Velmi vydatné francouzské jídlé, které vznikne smícháním několika ingrediencí v jednom hrnci.


Polévka z mungo fazolí

Polévka z mungo fazolí


Polevka, kterou si zamilují zejména diabetici. Vyzkoušejte ji doma i vy.


Vinný střik se Sprite a mátou

Vinný střik se Sprite a mátou


Osvěžující nápoj pro každou příležitost.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu Žijte rovnováze jezte podle zásad makrobiotiky… .

Naši partneři