článek

Zklidněte své nervy a žaludek každodenním pojídáním listů salátu


Salát (Lactuca sativa) se do našich kuchyní dostal díky kultivačním schopnostem starověkých Egypťanů, kteří původně využí..
(celý článek)

Salát (Lactuca sativa) se do našich kuchyní dostal díky kultivačním schopnostem starověkých Egypťanů, kteří původně využí...


Salát (Lactuca sativa) se do našich kuchyní dostal díky kultivačním schopnostem starověkých Egypťanů, kteří původně využívali z divoce rostoucí rostliny jen její semena pro výrobu oleje. Na první pohled obyčejné zelené listy přináší člověku spoustu benefitů, které by bylo škoda nevyužít.

Je jisté, že jaro a léto vám umožní získat tuto zeleninu čerstvou a přímo z regionálních zdrojů. Ale nic nebrání tomu, abyste zužitkovali nabídku zahradníků z jejich skleníků i v zimních měsících. Využijte tak všech svých nákupů k tomu, abyste salát měli připravený doma ve spíži k okamžitému použití každý den. Pak už stačí pozřít pár lístků po večeři a nebudete se stačit divit, jak se vám po čase jeho pravidelné konzumace zlepší vaše usínání a trávení.

A víte co? Občas si místo korpulentního večerního menu dejte jenom ten salát. To vám bude ještě líp!

Co je na tomto druhu zeleniny tak zázračného?


Salát obsahuje velice málo sacharidů, což uvítají zejména diabetici. Naopak skrývá docela dost proteinů (o něco méně než brambory). Díky vláknině má mírně projímavé účinky, takže ocenění najde u všech, kdo mají problémy se zácpou.

Pokud zápasíte s kily navíc, potěší vás nízký obsah kalorií (16 kcal/100 g) a naopak vysoký obsah vody (90-95 %). Pokud sháníte pro své hubnutí ideálního pomocníka, sázka na salát bude vašim předem vyhraným jackpotem.

Není také žádné překvapení, že nedílnou součástí jednotlivých listů salátu jsou vitamíny a minerály. S tím počítá každý člověk. Ale možná vás zaujme, že se v něm nacházejí také substance, které se svým chemickým složením podobají látkám v opiu. Díky nim působí tato křehká zelenina uklidňující silou na vystresovanou nervovou soustavu člověka a příjemně se po ní usíná.

Věděli jste, že tmavé listy jsou výživnější než ty světlé?

Trh v České republice vám ve velkém předloží tři základní druhy salátu:


-hlávkový, který zvládnou pěstovat i zahrádkáři amatéři
-římský, vhodný i pro tepelné zpracování
-ledový, který k nám doputoval z USA.

Jak salát nejlépe uchovat a použít?


Vybírejte vždy pevné a lesklé hlávky. Řez košťálu by měl být světlý. To je záruka čerstvosti. Doma odstraňte poškozené a špinavé listy na povrchu salátu a uložte ho na chladné a dobře větrané místo. V dolní části ledničky vydrží volně až 3 dny.

Pro přípravu jídel využijte jen listy pevné.  První dva vnější krycí listy vždy odstraňte. Hlávku rozeberte a důkladně omyjte ve vodě. Dejte okapat a roztrhejte prsty na menší kousky. Konzumujte je co nejdříve. Forma zpracování, která se objeví na vašem talíři, záleží jen na vaší chuti a estetickém cítění. 

Jedno je jisté. Celé tři kilogramy různých druhů salátu, které doporučují lékaři pozřít během jednoho roku, sice vypadá na první pohled jako neřešitelné množství. Ale ve skutečnosti je to jen tři čtvrtě hlávky salátu na měsíc a v konečném důsledku pár listů jednou týdně k obědu nebo k večeři.  Tak neváhejte a začněte ho pojídat už dnes!


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři