článek

Zlepšete si imunitu a zažívání s Kombuchou...


Kombucha je fermentovaný kvalitní zelený nebo černý čaj, který se konzumuje již tisíce let a můžete si ho jednoduše připr..
(celý článek)

Kombucha je fermentovaný kvalitní zelený nebo černý čaj, který se konzumuje již tisíce let a můžete si ho jednoduše připr...


Kombucha je fermentovaný kvalitní zelený nebo černý čaj, který se konzumuje již tisíce let a můžete si ho jednoduše připravit sami doma. Nejen, že má stejné zdravotní výhody jako čaj, ale kombucha je také bohatá na prospěšná probiotika. Kombucha také obsahuje antioxidanty, může zabít škodlivé bakterie a může pomoci v boji proti mnoha chorobám. Má se za to, že kombucha pochází z Číny nebo Japonska.

Co je Kombucha?


Kombucha, která se pěstuje ve sklenici s kvalitním oslazeným černým či zeleným čajem. Po několika týdnech vám vznikne nealkoholický kvašený nápoj. Výsledný nápoj připravený dle dodávaného receptu neobsahuje prakticky žádný alkohol, protože ten je bakteriemi octového kvašení zpracováván na kyselinu octovou. V chuti a vůni se projevují tóny květin, medu a jablečného octa s decentní kovovou notou. Dobře vychlazená a napěněná kombucha připomíná perlivý jablečný mošt.

Pro našince zvyklého spíš na hořké pivo a komerční mrtvé limonády z cukru a kyseliny citrónové může být na první našlápnutí výraz octové kyselinky přinejmenším zvláštní. Nápoj si však brzy velmi oblíbíte. Chov kombuchy je velmi jednoduchý můžeme ho doporučit i úplným začátečníkům. Nápoj si může každý připravit podle své vlastní chuti, míchat jej s dalšími ovocnými nebo zeleninovými šťávami, pít jej sladký, úplně suchý, nebo extrémně kyselý - jak je libo!


Výjimečný zdroj probiotik


Kombucha obsahuje živé mikroorganismy spolu s dalšími fermentovanými potravinami jako jsou jogurty, zelí, pickles, kimchi a kefír. Probiotické bakterie mohou pomoci vyrovnat střevní mikroflóru u lidí a zlepšit trávení. Břišní mikroflóra ovlivňuje také náš imunitní systém. Díky pravidelné konzumaci fermentovaných potravin získá vaše tělo vyšší obranyschopnost organismu.Probiotika poskytují vašemu střevu zdravé bakterie. Tyto bakterie mohou zlepšit mnoho aspektů zdraví, včetně trávení, zánětu a dokonce i pomoci při hubnutí.

Jak na to?


Kombuchu si můžete v klidu zakoupit z pohodlí domova na kdekoliv na internetu, nebo se zeptejte kamarádů, jestli vám nedají mateční Kombuchu. Stačí vám k tomu větší zavařovací sklenice, gáza, kvalitní černý čaj a cukr.

Návod na přípravu 1 l čajového základu:


85-95 g cukru nebo 105-115 g lučního medu
mateční Kombuchu nebo 3-5 dceřiných 
1 dcl hotového kombuchového nápoje nebo nálev ve kterém jste si mateční Kombuchu přinesli (10% objemu čajového základu)
1 lžičku černého nebo zeleného čaje
Jak postupovat

1.


Připravte si tedy například 5 l čaje. Ve velkém hrnci uvařte 5 l vody. Odstavte. přidejte 5 čajových lžiček zeleného nebo černého čaje. Po vylouhování, které by mělo trvat několik minut (cca 7-10 min dle druhu čaje), čaj vyjměte nebo přeceďte hotový čaj do připravené skleněné nádoby. Přidejte cukr či med. Tedy 5 x například 85 g cukru či 5 x 105 g medu. Dobře rozmíchejte. Nyní je tu důležitý bod! Čaj musí zchladnout na pokojovou teplotu, což u takto velké nádoby může trvat celý den. Měl by mít maximálně teplotu kolem 35 °C. U tohoto postupu je dobrý fakt, že vodu převaříte a tak je téměř "sterilní". Jen to čekání je nepříjemným faktorem a už to znamená trochu organizace.

2.


Do oslazeného čaje o teplotě nižší než 35°C nyní můžete přidat 5 x 0,1 dcl, tedy 0,5 l (10% z 5 l) hotového nápoje z minula a nebo tekutinu ve které jste si svou první kombuchu přinesli domů. A také mateční Kombuchu.

3.


Nyní máte hotovo. Nádobu zakryjte pomocí kousku mušelínu, gázy, plátýnka a gumičky tak, aby mohla dýchat, ale aby se dovnitř nedostaly žádné nečistoty či hmyz. Takto připravený základ odneste na místo, kde bude moci v klidu trávit svůj čas, aniž by jí vyrušovaly přímé sluneční paprsky, kuchyňské výpary či kouř. Teplé domácí prostředí kolem 25°C ji vyhovuje. Zrání trvá 6-10 dní v závislosti na teplotě prostředí a zralosti houby. Naučte se nápoj ochutnávat v průběhu fermentace a vyhodnocovat stav zrání. Pokud máte nádobu s kohoutkem, jednoduše si trošku upusťte do skleničky a pokud ne, tak použijte brčko a trochu nápoje odeberte z vrchu.

4.


Hotovou Kombuchu stáčejte do skleněných láhví s pérovou zátkou a ukládejte do lednice, kde se kvasný proces skoro zastaví. Odložte si trochu nápoje na založení nového cyklu a také samozřejmě násadu, tedy mateřskou i dceřinou "houbičku". Obě opláchněte pod proudem vlažné vody a odložte na čistý talíř.

Tip:


Takto si můžete jednoduše Kombuchu pěstovat doma. Pravidelně ji krmte a dodržujte přesné postupy. Hotový nápoj je skvělý jen tak, ale můžete jej využít do smoothie například, míchat s dalšími nápoji nebo doplnit třeba o lístky čerstvé máty.

Šumivá zázvorová limonáda

Šumivá zázvorová limonáda


Šumivá zázvorová limonáda je osvěžující hlavně v horkém létě.


Pomerančová limonáda

Pomerančová limonáda


Pomerančová limonáda je přesně ten pravý osvěžující nápoj pro horké léto.


Citronová limonáda

Citronová limonáda


Oblíbená a velmi chutná citronová limonáda. Osvěžení do horkých i chladných dnů.


Čerstvá růžová limonáda

Čerstvá růžová limonáda


Čerstvá růžová limonáda z cironové a hroznové šťávy je v létě osvěžující a krásně nám zažene žízeň.


Bezový sirup

Bezový sirup


Pokud milujete home-made výrobky a nebojíte se je sami doma udělat, určitě přijdete na chuť bezovému sirupu.


Šumivá kiwi limonáda

Šumivá kiwi limonáda


Šumivá kiwi limonáda je ledový, příjemně sladkokyselý nápoj.


Limonáda s levandulí

Limonáda s levandulí


Limonáda s levandulí je osvěžující a aromatický nápoj. Podáváme ji dobře vychlazenou a s ledem..


Citrusová limonáda

Citrusová limonáda


Citrusová limonáda vyrobená doma z čerstvého ovoce je plná důležitých vitamínů.


Jablečná limonáda

Jablečná limonáda


Jablečná limonáda je lahodný nápoj nejen pro děti.


Citronová limonáda s tymiánem

Citronová limonáda s tymiánem


Citronová limonáda s tymiánem se připravuje překvapivě s použitím grilu.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu zlepšete imunitu zažívání kombuchou... .

Naši partneři