Nabídka
Přidej
článek

Znáte typicky českou kuchyni? Možná si to jen myslíte.


  Svíčková na smetaně, řízek, knedlo vepřo zelo, smažený sýr, bramborák, guláš, žemlovka. To jsou jen některá z jídel, k..
(celý článek)

  Svíčková na smetaně, řízek, knedlo vepřo zelo, smažený sýr, bramborák, guláš, žemlovka. To jsou jen některá z jídel, k...



Svíčková na smetaně, řízek, knedlo vepřo zelo, smažený sýr, bramborák, guláš, žemlovka. To jsou jen některá z jídel, které pokládáme za typicky česká. Některá jimi opravdu jsou, ale rozhodně ne všechna.

Že třeba štrúdl k nám přišel z Rakouska to mnozí asi tušíme. Ale svůj prapůvod má až u osmanských Turků. V Rakousku pouze přidali náplň z jablek a rozinek, a štrúdl byl na světě. A z Vídně pěkně doputoval až k nám.

Guláš se samozřejmě zrodil v Maďarsku, odkud k nám také přišel. S velkým úspěchem ho vařila už Magdalena Dobromila Rettigová. Hustá masová omáčka se spoustou cibule a papriky se stala velmi oblíbeným jídlem a dodnes jím je. Můžete si ho dopřát s knedlíky, rýží, těstovinami, noky nebo s chlebem.

Říká se, že recept na řízek přinesl do Vídně rakouský maršál Radecký z Itálie. Maso smažené v trojobalu se pak k nám dostalo přes české krajany. A velmi rychle zdomácnělo.

Zato jak a kde vznikl bramborový salát, nejoblíbenější příloha právě k řízku, se dodnes přesně neví. Snad ho poprvé připravil francouzský kuchař v Rusku pro moskevskou honoraci. Kolem roku 1924 se dostal i do našich kuchyní, tehdy ještě bez kořenové zeleniny, zato s velkou spoustou majonézy. Od té doby prošel jeho recept mnoha úpravami a dnes už máme každý ten svůj domácí recept, který se sice v maličkostech od těch ostatních receptů možná liší, ale základ je stejný. Brambory, kořenová zelenina, majonéza.

Za knedlo vepřo zelo ale můžeme dát ruku do ohně. To je opravdu české jídlo. Sice jeho původ spadá do doby císaře France Jozefa, ale zrodilo se v Praze, kde ho geniálně vymyslel jeden pražský restauratér.

U nás z neznámého důvodu tak oblíbený smažený sýr je původem z Paříže. Zatímco ve Francii ho nyní už těžko uvidíte, v Čechách a na Slovensku naprosto zdomácněl. A jsou to asi jediné země, kde ho můžete najít na jídelním lístku.

Dalším jídlem opravdu českého původu jsou škubánky. Podle krajů je někde připravují na slano se smaženou cibulkou, jinde zas na sladko s mákem a cukrem.

Takhle bychom mohli hledat původ jídel typicky českých dál a dál. Ale proč bychom to vlastně dělali. Naše česká kuchyně, která je charakteristická hustými polévkami, omáčkami s dušeným masem a smetanou, pečenými masy, přírodními omáčkami, je specifickým typem středoevropské kuchyně. Náš jídelníček je velmi pestrý, obsahuje mnoho ovoce a zeleniny a také často houby, což v jiných kuchyních tak obvyklé není. Dnes už jsme ale procestovali spoustu zemí, těch blízkých i těch hodně exotických, a ochutnali jsme spoustu různých cizích kuchyní. Takže máme na výběr. Dnes není problém si uvařit jídlo typicky italské, francouzské, vietnamské, thajské nebo jiné. Dostupnost potřebných surovin je velká. A ačkoliv třeba máme ve velké oblibě kuchyni jiné země, občas si rádi pochutnáme i na typicky českém jídle. I když už víme, že to vlastně ani nemusí být tak úplně pravda.

 

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka


Klasika které málokdo odolá. Jemná smetanová chuť omáčky a maso, které se rozplývá na jazyku.


Jablečný štrůdl

Jablečný štrůdl


Jednoduchý, vláčný, ovocný moučník, který všichni známe a který často bývá součástí našich posezení s kávou nebo čajem.


Pikantní smažený  řízek

Pikantní smažený řízek


Maso smažené v trojobalu, zde trochu netradičně s houbovou omáčkou. Zkuste a pochutnáte si.


Smažený sýr

Smažený sýr


S hranolky pečenými v troubě nebo s vařenými bramborami. A s tatarskou omáčkou. Naše oblíbené jídlo.


Lehký bramborový salát

Lehký bramborový salát


Také trochu netypicky připravený, je totiž bez majonézy. Odlehčený, jednodušší, ale pikantní a dobrý. Jako příloha k masu je vynikající.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři