červené zelí na víně dušené s jablkem a křenem ... recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o červené zelí na víně dušené s jablkem a křenem ... . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se červené zelí na víně dušené s jablkem a křenem ..., tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o červené zelí na víně dušené s jablkem a křenem ... zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Červené zelí s jablky
Uložit recept!
recepty
recepty

Červené zelí s jablky

...verze přílohy z červeného zelí. Vhodné jako příloha k vánočním pokrmům, například ke kachně. Zelí umyjeme, cibuli ... oloupeme. Zelí a cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Jablka oloupeme a nsatrouháme nahrubo na struhadle. V hrnci na sádle zpěníme ... cibuli. Do hrnce přidáme zelí a dusíme dokud není zelí hezky do měkka. Před ... koncem dušení přidáme jablka. Nakonec zelíčko dochutíme octem, cukrem, solí, vínem, případně ... pepřem a chvilku ještě povaříme. Skvělé červené zelí s jablky je hotové. Dobrou chuť...

Kachna na medu a víně s červeným zelím
Uložit recept!
recepty
recepty

Kachna na medu a víně s červeným zelím

...výborný podzimní recept na Kachnu na medu pro Sodexo kuchařský workshop vytvořil...

Recepty pro chladné dny: kvašené zelí jako příloha i lék
Uložit recept!
článek
článek

Recepty pro chladné dny: kvašené zelí jako příloha i lék

...celkem tuhými listy. Díky cenové dostupnosti, snadné úpravě i pozitivních účincích na zdraví, patří ... hlávkové zelí k oblíbeným druhům zeleniny. Jeho sezona je v ... se dobře daří v chladnějších podmínkách. Výhodou zelí je, že se dá konzumovat jak v syrovém, tak v ... tepelně upraveném stavu. Nakrouhané zelí se dá nakládat a velmi oblíbené je v kysané variantě. ... Vitamínová bomba Obyčejná potravina? Ani náhodou! Svou strukturou i barvou ... inspirovalo zelí nejednoho malíře a naši předkové nedali na tuto zeleninu dopustit. Proč ... Zelí je bohaté na vitamíny, zejména na vitamín C, kterého obsahuje víc než citron. V ... hlávce však nalezneme také vlákninu, vitamíny skupiny B a ... látky jako draslík, hořčík nebo železo. Červené nebo bílé? V našich končinách jsou ... nejpopulárnější tyto dvě varianty zelí. Jsou nedílnou součástí tradiční české kuchyně, ... je zdravější? Vězte, že zdravé jsou obě, i když červené zelí v obsahu vitamínu C, draslíku a železa nad ... bílým lehce vede. Recept na nakládané zelí Kysané produkty se opět těší velké oblibě, ... látky, které podporují imunitu a harmonizují naše zažívání. Na kvašené zelí potřebujete: hlávky ... bílého zelí, kmín, sůl (2 % na množství zelí), jablka, cibuli, bobkový list Postup: Z hlávky ... Hlávku rozpůlíme, vyřízneme košťál a zbytek zelí nakrouháme nebo nakrájíme na proužky. Zelí vložíme ... do velké mísy nebo lavoru, přidáme sůl, kmín a na půlměsíčky nakrájenou cibuli. Nyní je třeba zelí ... čistýma nohama nebo důkladně promačkat. Zelenina pustí šťávu a změní barvu na lehce průhlednou. ... Takto připravené zelí necháme asi půl hodiny odležet. Šťávu, kterou zelí pustí, můžeme částečně odebrat naběračkou a ... zavařovací sklenice, kvašáku nebo zeláku vložíme na dno odložené zelné listy a začneme nádobu plnit. Zelí pěchujeme tak, aby nebyla prázdná místa. ... Vrstvíme zelí, bobkové listy, na čtvrtiny nakrájená jablka a pak opět zelí. Takto postupujeme ... přičemž poslední vrstva musí být zelná. Nyní na zelí nalijeme odloženou šťávu a nádobu uzavřeme – ... víčkem, které samo "vyletí", když se v nádobě nahromadí plyn. Šroubovací víčko bude třeba postupně ... při pokojové teplotě, pak ji uložíme do chladu na 3 – 5 týdnů...

Jak uvařit hlávkové zelí
Uložit recept!
článek
článek

Jak uvařit hlávkové zelí

...je listová zelenina a známe tři jeho základní druhy: hlávkové, ... pekingské a čínské. Všechny tři druhy zelí můžeme jíst za syrova nebo je můžeme upravovat ... tepelně. Zatímco pekingské a čínské zelí u nás zdomácnělo teprve nedávno, hlávkové zelí... v naší kuchyni, jako příloha k masu, pradávnou tradici ... Dnes si můžeme vybrat z mnoha odrůd hlávkového zelí bílého i červeného. Oboje zelí je důležitou ... maďarské, rakouské a v mnoha dalších. Již odedávna se hlávky zelí uchovávaly v chladu, nebo se nakrájené zelí nechalo vykvasit se solí a kmínem. ... Toto kvašené zelí je zdrojem velkého množství minerálních látek a ... C, takže jeho častá konzumace je samozřejmě našemu organizmu velmi prospěšná. Kromě kvašeného zelí, z kterého můžeme v naší kuchyni připravit různé ... jen přidat jako přílohu k masu, je velmi oblíbené zelí tepelně upravené vařením nebo dušením. Jako ... příloha k pečeným masům je dušené zelí prostě nezbytné. Existuje spousta lety ... prověřených receptů na přípravu této zeleniny. Je jedno, jde-li o zelí ... bílé či červené, obojí má své příznivce, a k některým masům se ... více hodí zelí červené (například ke zvěřině), k jiným zase zelí bílé. ... Pokud připravujeme dušené zelí ze zelí již naloženého, je někdy dobré ho před samotnou tepelnou ... kyselost. Není to nutné pokaždé, záleží na kyselosti nálevu ve kterém je zelí naložené. ... Potom zelí překrájíme na menší kousky. V kastrole si na sádle nebo oleji ... osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Když cibule zesklovatí, přidáme ... k ní kysané zelí, kmín, sůl, trochu cukru a podlijeme vodou. Zelí ... solí a už jen krátce provaříme. Při přípravě dušeného zelí z čerstvé hlávky, ji nejprve rozkrojíme na ... čtvrtiny a zelí nakrájíme na nudličky. Nakrájené zelí pak nasypeme do hrnce, zalijeme ho vodou tak, aby ... ho vaříme téměř doměkka. Potom vodu slijeme a zelí, stejně jako to kysané, podusíme v kastrole na ... tuku s cibulkou, trochu podlijeme a úplně nakonec zahustíme trochou jíšky a dochutíme. Někdo ... zamíchá do červeného zelí ve finále trochu pikantní marmelády. Také je ... možné na zahuštění použít místo jíšky nastrouhaný syrový brambor. V některých receptech na ... přílohové zelí se dočteme, že můžeme hotové zelí ještě vylepšit tak, že ho posypeme na talíři ... cibulkou nebo slaninou. Zkrátka, receptů na přípravu opravdu chutného zelí k pečené kachně, ... vepřové pečeni, je nekonečně mnoho. Někdo má rád zelí kyselejší, někdo sladší, někdo ho má rád...

Kysané zelí jako příloha
Uložit recept!
recepty
recepty

Kysané zelí jako příloha

...ke všem masům, ať už je upečete , nebo připravíte na grilu. Recept je vhodný jak pro bílé, tak pro...

Kedlubnové zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Kedlubnové zelí

...masům. Mnozí ho mají raději, než klasické bílé či červené zelí. Na oleji ve vysoké pánvi zahřejeme olej ... a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, až zesklovatí. Kedlubny oloupeme ... a nahrubo nastrouháme. Přidáme je k cibuli a trochu podlijeme ... Směs lehce osolíme opepříme, přidáme kmín a zvolna dusíme asi tak 10 až 15 minut, dokud zelí ... nezměkne. Nakonec kedlubnové zelí dochutíme podle své chuti cukrem a octem. Můžeme...

Rotkohlsuppe z červeného zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Rotkohlsuppe z červeného zelí

...zdravá sezónní polévka nabitá vitamíny. Hit letošního podzimu ze kterého ... budete velmi nadšení a zároveň nezatíží vaši peněženku. ... Vyzkoušejte červené zelí trochu jinak a připravte si tuto lahodnou moderní polévku...

Je kysané zelí opravdu tak zdravé?
Uložit recept!
článek
článek

Je kysané zelí opravdu tak zdravé?

...spoustu minerálů, hořčík, zinek, vápník apod. Naopak neobsahuje téměř žádný tuk, takže patří mezi ... že obsahuje probiotika, je opravdovým darem pro naše střeva a trávení vůbec. Příznivě působí na ... mikroflóru a pomáhá předcházet zácpě. Prospívá i našim kostem a díky draslíku pomáhá snižovat krevní ... tlak. Obsahuje také hodně vlákniny, kterou naše tělo potřebuje. Posiluje náš imunitní systém. ... Šťáva z kysaného zelí nám může pomoci s mastnou nebo problematickou ... pletí. Je toho hodně, v čem nám kysané zelí prospívá. Nejzdravější je syrové kysané zelí. ... Připravujeme z něho často různé saláty za studena. Někdy ho ještě kombinujeme s červenou řepou, s ... čerstvým koprem, nebo s nastrouhaným křenem. Ale naše kuchyně zná i spoustu skvělých ... receptů na jídla obsahující kysané zelí tepelně upravené. A to nejen knedlíky s vepřovým ... masem a se zelím. Je jich mnohem víc. Konzervování zelí kvašením ... (fermentací) sahá velmi daleko do minulosti, a našli bychom ho jistě už i u starých Řeků a Římanů. ... Kysané zelí je dnes oblíbenou potravinou nejen v české ... Evropě, v Asii, v Rusku, v některých částech Kanady, Chile, USA a Číny. Připravuje se z hlávek červeného a bílého zelí. Dnes do něho někteří výrobci ... ničí dobré bakterie. Proto je lepší vyhledávat zelí nepasterizované, vyrobené bez octa. Také není ... vůbec složité připravit si podle snadného receptu kysané zelí doma. Potřebujete k tomu ... pouze zelí, sůl a velký hrnec, nejlépe keramický. Můžete k zelí přidat i jinou zeleninu, někdo dává cibuli, někdo ... třeba mrkev. V chladu vám takto konzervované zelí vydrží dlouho a můžete mít po celý rok přísun ... uvítáte hlavně v chladném období roku, kdy není na trhu mnoho čerstvé zeleniny a ovoce. A také ... že je nepoměrně levnější. Měli bychom mít ale na paměti, že kysané zelí obsahuje sůl, a nadměrná ... vyvážený jídelníček, a ani s konzumací kysaného zelí to nepřehánějte. Ale rozhodně na něj ... nezapomínejme a občas si kvalitní syrové kysané zelí dopřejme...

Vše o víně, co by jste měli znát
Uložit recept!
článek
článek

Vše o víně, co by jste měli znát

...pojmy nemusejí být španělskou vesnicí. Naučte se jim porozumět Znáte ten pocit, kdy si v ... restauraci objednáte kvalitní víno a číšník najednou začne mluvit cizím jazykem a jednotlivá vína představovat pomocí pojmů, ve kterých se ztrácíte ... A proč mi obsluha v případě objednávky bílého vína nabízí jakýsi claret Modrý Portugal? S vínem se ... termínů a cizích slov, které ho popisují. Jejich znalost vám pomůže s výběrem, navíc se již před ... BOHEMIA SEKT. AlkoholAlkohol vzniká ve víně fermentací vinných hroznů. Cukr v hroznech se ... přeměňuje na alkohol a oxid uhličitý a vytváří energii (teplo) ... . To, jak bude víno silné, závisí proto na cukernatosti, tedy obsahu cukru v hroznech. Čím později ... tím je možné vytvořit silnější víno. Jakostní vína mají běžně okolo 11 % alkoholu, zatímco například ... vytvářející alkohol umírají. Pokud chce vinař vytvořit sladší víno, může fermentaci uměle ... zastavit. Barva vínaZákladní rozdělení na bílé, červené nebo růžové víno je třeba dále rozvíjet odstínem ... a hloubkou barvy. Pro bílá vína platí, že výrazná či tmavá intenzivnější barva ... může znamenat starší vína. Naopak vodově bledé a zelenkavé odlesky jsou znakem ... mladých vín. Červená vína se vyznačují nejtmavší barvou, pokud jsou mladá, postupem ... zrání ztrácejí ze svých tónů fialové, purpuru a nachu a přecházejí do sytě červených, rubínových a ... granátových odstínů. Růžová vína se jako mladá projevují světle růžovou barvou, ... která se během vyzrávání postupně mění na lososovou a meruňkovou. BarriqueVína, která jsou ... označená jako barrique, zrají minimálně tři měsíce v ... o objemu 225 litrů. Tyto sudy se pro uložení vína mohou použít pouze třikrát. Podle původu ... použitého dřeva přecházejí do vína tóny oříšků nebo vanilky. Díky zrání v sudu se ... víno zakulacuje, třísloviny se zjemňují a barva nabírá na intenzitě. CuvéeOznačení cuvée naleznete ... z více odrůd, nejvíce však ze tří. Může se jednat jak o bílá, tak i červená vína. Míchání odrůd ... před zpracováním hroznů, nebo až po vyrobení vína. V České republice, na rozdíl od zahraničí, není ... zcela běžné pít vína z více odrůd. I u českých vinařů však můžete nalézt vynikající cuvée, za ... vyzkoušení stojí například bílé víno z Habánských sektů Cuvée Jacob ... představeno v roce 2013 a skládá se z Tramínu červeného, Chardonnay a Ryzlinku rýnského. ClaretClaret ... se však vyrábí z modrých hroznů. Ty se po sběru namelou stejným způsobem jako u červeného vína, jen ... Ve vinných lístcích se můžeme také setkat s označením blanc de noirs. Od českých vinařů můžete ... vyzkoušet například Víno Mikulov Sommelier Club Selection ... depotu, a také se provzdušní, čímž se chuť vína rozvine. DepotDepot je přírodní usazenina ve víně, která je zcela nezávadná a vyskytuje se ... technolog zabývající se kvalitou vinné révy a vína, má ve vinařství svou nezastupitelnou roli. ... Provádí analýzy hroznů a vína, je zodpovědný za zpracování vinné révy a ... i uměle zastavit, díky čemuž vzniknou sladší vína, která nejsou tolik alkoholická. ... vodě a alkoholu je to nejzastoupenější látka ve víně. HrozenHrozen je plod vinné révy, ze kterého se ... víno. Od žádného profesionálního sommeliera ani vinaře neuslyšíte, že se víno pěstuje. To se pouze ... Z jednoho kilogramu hroznů se průměrně vyrobí jedna lahev vína. ChuťChuť vína neboli sapor je ... klíčová vlastnost pro jeho výběr. Je ovlivněna jak odrůdou hroznů, tak i půdou a klimatickými ... podmínkami, ve kterých byla vinná réva pěstována. Znamená to tedy, že např. Ryzlink rýnský chutná ... jinak z moravských strání, například ze Bzence, a jinak v Porýní, odkud tato ... odrůda pochází. Zároveň také jedna a ta samá odrůda z jednoho vinařství může chutnat ... každý rok jinak, což způsobují klimatické podmínky. Pro určení ... chuti je velice důležitá teplota podávaného vína. Pokud je moc vysoká, uvolňují se některé těkavé ... intenzita a charakter chuti, ale i to, co víno na jazyku zanechává po jeho spolknutí, tzv. ... či dochuť. IndividualitaKaždé víno je originál, na jeho chuť má vliv mnoho faktorů. Například z jaké ... Stejně tak i každý člověk má jiné chutě – někdo například preferuje sladká vína, jiný dává přednost ... sušším. Na to je tedy při výběru vína nutné myslet, protože ani nejlepší víno ověnčené ... mnoha oceněními nemusí chutnat všem. Jakostní vínoVína rozdělujeme na obyčejná ...na (dříve stolní), zemská a jakostní. Toto dělení ... cukru. Za jakostní se mohou považovat pouze ta vína, ve kterých bylo minimálně 15 kg cukru na 100 ... litrů moštu. Tato vína jsou vyráběna z kvalitních hroznů, musejí také pocházet pouze z ... jedné země a na lahvi musí být uveden původ hroznů, ročník a ... odrůda. Jakostní vína se dále dělí na odrůdové, známkové a s přívlastkem. ... – dotváří jeho charakter a chuť. Bez ní by vína byla fádní a mdlá. Nejčastějšími kyselinami ... zastoupenými ve víně jsou kyselina vinná a jablečná, nicméně můžeme nalézt, byť v ... Dlouhé zrání hroznů má za následek sladká těžší vína, která se nejčastěji používají jako digestiv, ... nejčastěji v lahvích o objemu 0,2 litru. Ledová vína obvykle patří mezi nejdražší vína z produkce ... daného vinařství, protože při sklizni je objem hroznů menší ... než například u pozdního sběru, a vyrobí se ho tedy méně ... Pro vinohradníky je navíc poměrně riskantní nechat hrozny na keřích ... a v posední době také zlodějů. MaceraceMacerace znamená proces louhování hroznů a slouží k extrakci ... látek do moštu. Je důležitá hlavně pro výrobu červeného vína, protože právě díky tomu získává ... barvu a zároveň typickou chuť tříslovin. Naopak při přípravě bílých vín trvá macerace jen ... několik málo hodin, poté je již namletá směr hroznů lisována a zbavována pevných ... nožík je nástroj, který slouží k otevírání vína. Jedná se o menší otvírák, který má v sobě ... vývrtku, ale i krátký nožík na odstranění kapsle na lahvi (obal hrdla lahve). Slangově se tomuto ... vybraných restauracích setkat neměli. Oblast (vinařská)Na některých, často kvalitnějších vínech, nenajdete pouze stát, ze kterého víno pochází, ale ... také vinařskou oblast, podoblast či obec. Česká republika ... se například dělí na dvě oblasti – Čechy a Moravu – a šest podoblastí, ... cukru. Hrozny musejí pocházet z jedné podoblasti, například Mikulovska, a víno musí být vyrobeno ... odrůd vinné révy. Další dělení přívlastkového vína udává cukernatost (kilogramy cukru na 100 litrů ... moštu) či způsob výroby vína. Přívlastková vína rozdělujeme na kabinetní (min. 19 kg cukru na 100 ... litrů moštu), pozdní sběr (min. 21 kg cukru na 100 litrů moštu), výběr z hroznů (min. 24 kg ... cukru na 100 litrů moštu), výběr z bobulí (min. 27 kg ... cukru na 100 litrů moštu), výběr z cibéb (min. 32 kg cukru ... 100 litrů moštu), ledové víno (min. 27 kg cukru na 100 litrů moštu) a slámové víno (min. 27 kg cukru ... a poté se lisuje, díky čemuž oddělí pevnou, nadbytečnou část rmutu od tekuté, ze které se dále ... příprava. Zralé hrozny se nejdříve dají minimálně na tři měsíce usušit na slámu, odtud pochází název ...na. Během sušení se z hroznů odpařuje voda a plody ... získávají na cukernatosti. Každý hrozen i bobule je potřeba pravidelně ... kontrolovat a ty špatné ihned vyhazovat. Jinak by se mohla rozšířit hniloba a plísně a víno by ... mošt, který má v sobě minimálně 27 kg cukru na 100 litrů. TříslovinyTřísloviny, jinak řečeno ... taniny, jsou látky, které se nacházejí především ve slupce a peckách hroznů. Tyto ... terroir pochází ze slova terre – země – a značí souhrn vlivů na pěstování vinné révy – ... révy, stejně tak jako její zpracování a přeměnu na víno. Například Ryzlink rýnský je znám svou ... kořenitou vůní, chutí zelených jablek, ananasu či banánu. Pokud však ochutnáte Ryzlink rýnský například z viničních tratí ve Bzenci, ucítíte ve víně i lípu. Proto se tomuto vínu říká Bzenecká lipka, ... která je mezi vinaři právě pro svou jedinečnost velice oblíbená. ... Uchovávání vínaVíno by mělo být uchováno ve tmavém, chladném a ... vlhkém prostředí, pro tento účel se tedy hodí například sklepní prostory. Lahve by se měly ... skladovat ve vodorovné poloze. Na některých etiketách také najdete, jak dlouho by ... v lahvi, aby mělo část dostatečně uzrát. Vůně vínaVíno obsahuje až osm set rozličných vůní, které je ... oblastí, skupin a podskupin. Můžete cítit květnatou vůni, kořeněnou, ovocnou, rostlinnou, jako například rozkvetlou jarní louku nebo čerstvě ... Vonné složky by se měly projevit i v chuti vína. Po napití tedy hodnotíme aroma znovu v ústech, ... vlastností. Vedle barvy je důležitá i viskozita vína, což značí zjednodušeně to, jak se víno chová ve ... zbytkového cukru či obsahu extrahovaných látek. Naopak při rychlém stékání, které nezanechává žádné ... stopy na stěnách sklenice, se jedná o řídké víno, což je ... Zbytkový cukrCukry v hroznech se přeměňují na alkohol, zároveň je však možné, například díky ... umělému zastavení kvašení, nechat ve víně i tzv. zbytkový cukr, který poté dotváří chuť. Vína rozdělujeme na suchá (nejvýše 4 g zbytkového ... cukru na litr), polosuchá (4–12 g zbytkového cukru na litr ... , polosladká (12–45 g zbytkového cukru na litr) a sladká (minimálně 45 g zbytkového cukru na litr)...

Dušené zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené zelí

...zelí, ať už bílé, nebo červené, je základní příloha k pečeným masům. Hlavně ... pečená kachna nebo husa se bez dušeného zelí neobejde. Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme ... špetku cukru a když cukr lehce zkaramelizuje, nasypeme do pánve pokrájené zelí. Osolíme, přisypeme ... přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Pak zelí zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z trochy ... hladké mouky a másla. Nakonec dochutíme octem, cukrem a solí podle chuti...

Pomalu dušené hovězí na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pomalu dušené hovězí na víně

...dušené hovězí na víně podáváme třeba jen s chlebem, nebo i samotné, či ... s kouskem dušené zeleniny. Je to lahodné jemné maso a ten čas na ... trochu oleje, rozpustíme v něm máslo a maso na něm krátce ze všech stran opečeme. Nyní maso ... snížíme teplotu a přikryté pokličkou maso zvolna dusíme hodinu až půldruhé hodiny. Pak do hrnce ... přidáme mrkev a brambor, vše nakrájené na menší kusy a dusíme do změknutí masa a zeleniny. ... odstraníme nové koření a bobkový list a maso nakrájíme na porce...

Dušené zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené zelí

...dušeného zelí si neumíme některá jídla ani přestavit. Uděláme ... si velmi dobré dušené zelí...

Kysané zelí –⁠ recept, postup přípravy a doba kvašení
Uložit recept!
článek
článek

Kysané zelí –⁠ recept, postup přípravy a doba kvašení

...zelí neboli kyselé zelí neboli kvašené zelí, jak je libo, ale je to jedno, protože řeč je ... stále o jednom a tom samém. Na jemné proužky nakrájené hlávkové zelí se procesem mléčného kvašení ... mění právě na tu superpotravinu, na kterou je právě s nadcházející zimou čas. Dokonce ... ten, kdo měl nějakou slušnou zásobičku kysaného zelí a červené řepy, ten byl takříkajíc v suchu a měl ... a jiným prospěšným látkám obsaženým právě v zelí bylo snadnější překonat.Recept na kysané zelí najdete téměř v každém on-line magazínu. Možná proto ... že samotná příprava kysaného zelí je velmi jednoduchá. My vám v tomto článku ... nebudeme vypisovat, které všechny vitaminy kysané zelí obsahuje nebo jak poznat zelí čerstvé, ale ... zaměříme se na postup práce při nakládání zelí. Hrnec na zelí – kvašák Jestliže se rozhodnete nakládat zelí, pak si určitě musíte na to pořídit ... speciální nádobu, v níž zelí nejlépe zkvasí. A jejich pojmenování se může ... lišit kraj od kraje. Setkat se můžete namátkou s zeláky, kvašáky, kadečkou na zelí, ... pickles soudky, keramickým hrncem na kvašení nebo minikvašáky. Ceny se pohybují od 350 ... do jednoho tisíce, stačí jenom trochu pohledat na internetu. Originálnější kousky můžete sehnat na ... farmářských trzích, cenově dostupnější třeba na Alze, která nádoby na kvašení nedávno zařadila do ... své nabídky.Hlavním posláním všech kvašáků přitom ... zůstává jedna důležitá věc. Musejí zabránit přístupu vzduchu k nakrouhanému a ochucenému zelí. To je rozhodující ... faktor. Zelí také musí kvasit ve vlastní šťávě. Pokud samo ... dost vody nepustilo, je třeba ji k zelí přidat. Nejlépe v převařené a osolené podobě. Pro ... nádobu dost větší, než je objem samotného zelí. Sůl Sůl se jako konzervant potravin používá ... odnepaměti. U kysaného zelí je sůl základní podmínkou vzniku lahodné ... zabraňuje výskytu plísní a hnilob, která se do zelí mohou dostat. Obecná poučka zní – na jeden ... kilogram nastrouhané zeleniny použijte 20 gramů soli. Tento ... třeba se vyhnout různým nečistotám. Proto dbejte na čistotu surovin, pořádně všechno propláchněte a ... také si pořádně umyjte ruce i nádoby na kvašení. Co dalšího ke kysanému zelí Hlávku zelí umí snad vybrat každý. Ideální by samozřejmě bylo ... kultivuje vaše bezprostřední okolí. Použít můžete zelí bílé i červené. Kysané zelí snese i jiné ... Přidávat k němu můžete cibuli, mrkev, jablka, nastrouhaný křen nebo bylinky a koření. Z koření ... i ředkev, kedluben nebo červená řepa. Recept na kvašené zelí Zelí nejprve zbavte svrchních listů ... Opravdu pečlivě ho potom nakrouhejte nebo nakrájejte na úzké nudličky. Osolit, ochutit kořením ... přidat rovněž nadrobno nakrájené ingredience, pokud máte, a pořádně ... promíchat. Potom zelí důkladně promačkejte rukama, až začne pouštět ... šťávu.Dejte do nádoby na kvašení, pořádně stlačíme, tak aby bylo zelí a ... ostatní suroviny ponořené. Navrchu nádoby by mělo zůstat něco volného místa, a ... Pokud používáte nějakou obyčejnou nádobu, zelí pořádně zatižte, ty určené na kvašení mají k ... čekat… Proces kvašení Samotný proces kvašení zelí zabere pět až sedm dní. Nejlépe se mu daří v ... zastavují. Proto je dobré po pěti až sedmi dnech zelí z kvasné nádoby vyjmout, dát do menších sklenic a ... do ledničky. Tím se proces kvašení zastaví a zelí bude tak akorát...

Dopřejte si na podzim zelí, posílí imunitu!
Uložit recept!
článek
článek

Dopřejte si na podzim zelí, posílí imunitu!

...zelí, jedinečná zeleninaHlávkové zelí je přímo nadupané vitamíny a minerály, proto je vhodné ho ... konzumovat právě na podzim. Počasí se zde na den mění, fouká vítr a to je velice zrádné. Snadno se nachladíme a častokrát to nebere konce. ... Miska zelí denně nám může zajistit lepší obranyschopnost. ... Vhodné je jak čerstvé, tak kysané. Způsobů úpravy zelí je opravdu mnoho. Trocha historieZelí rostlo ... se už v pravěku, kdy ještě nemělo podobu dnešního zelí. Připomínalo spíše kapustu a v průběhu času bylo ... šlechtěno do dnešní podoby. Zelí bylo oblíbenou zeleninou, jelikož se dalo snadno ... Ukládaly se do chladu celé hlávky nebo se nakládalo s kmínem a solí do kádí, kde kvasilo. ... způsob úpravy se dochoval až do dnes a kysané zelí je součástí tradiční české kuchyně. Každopádně zelí se konzumuje více ve Východní Evropě, proto je ... zde menší výskyt rakoviny. Co zelí obsahuje?Zelí je známé tím, že obsahuje velké množství vitamínu ... draslíku, hořčík, vápník, sodík, fosfor a železo. Zelí je také bohaté na vlákninu. Zelné tipySamozřejmě ... máme další tipy. Vynikající je salát coleslaw – nastrouhané zelí, mrkev, majonéza, trochu bílého ... pár kapek octa, cukr a sůl. Další dobrota je zelí s mrkví naložené na pár dní do octa s cukrem – ... tzv. hospodské zelí. Vyzkoušet také můžete nakrouhané zelí jen jemně posolené – místo chipsů k ... – chutná i dětem. Zkuste také salát z kysaného zelí s jablky – najemno nakrájenou cibuli smícháte s ... jedním balíčkem kysaného zelí, dvěma nastrouhanými jablky, přidáte dvě lžíce majolky a...

Dušené bílé zelí se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené bílé zelí se slaninou

...bílé zelí se slaninou je výtečná příloha k vepřovému masu,...

Zelný salát s křenem a jablky
Uložit recept!
recepty
recepty

Zelný salát s křenem a jablky

...salát s křenem a jablky je přesně to pravé na jarní únavu. Je totiž plný vitamínů a prospívá našemu, po zimě možná trochu oslabenému, organizmu...

Dušené zelí na smetaně se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené zelí na smetaně se slaninou

...snadný a výživný recept, na který se tak trochu zapomnělo. Zelí dušené s...

Jak si levně zvýšit imunitu? Vsaďte na kysané zelí.
Uložit recept!
článek
článek

Jak si levně zvýšit imunitu? Vsaďte na kysané zelí.

...námi opomíjené kysané zelí patří mezi superpotraviny hlavně pro svůj vysoký ... vitamínu C, K, A, železa a vlákniny. Také nám nabízí probiotika a mnoho dalších důležitých látek, ... tolik prospěšných našemu zdraví. Především je ale třeba rozlišit mezi ... druhy kysaného zelí, které jsou k mání v našich obchodech. Je známo, že sterilováním či ... pasterizováním se obsah vitamínů a probiotik v zelí podstatně sníží. Sterilované zelí ve sklenici ... mnohem menší množství, než čerstvé kysané zelí skladované v ledničce. Při nákupu chlazeného ... kysaného zelí v sáčku zase nesmíme opomenout přečíst si ... důkladně etiketu na obalu. Tak sami zjistíme, jaké konzervanty byly ... použity a zda je zelí sterilované. Kysané zelí dokáže zlepšit vaše zažívání během pár dní. Pokud ... trpíte špatným trávením či nadýmáním, zkuste to s kysaným zelím. Dokáže upravit ... trávicího systému. A protože až 75 procent našeho imunitního systému se nachází ve střevech, ... díky kysanému zelí si zvýšíte celkovou odolnost proti infekcím a ... pak snáze bojuje proti virům a bakteriím. Kysané zelí je nízkokalorické, obsahuje velké množství ... odvádění škodlivých odpadních látek z těla. Vláknina v kysaném zelí nás, kromě jiného, chrání před ... chorobami. Vitamíny C a A, obsažené v kysaném zelí, jsou důležité pro pevnost kostí. Vitamín C a ... kyselina mléčná zlepšují vstřebávání železa z rostlinných ... zdrojů. Kysané zelí je díky vitamínu A, který snižuje riziko šedého ... zpomaluje vznik vrásek. Antioxidanty obsažené v zelí mají protizánětlivé schopnosti a mohou snižovat ... bolest zanícených oblastí. Antioxidanty a vláknina jsou také důležitou součástí prevence proti ... rakovině. Vysoká hladina železa v kysaném zelí je našemu tělu prospěšná mnoha způsoby, například ... pomáhá předcházet bolestem hlavy a únavě. Jako to je skoro ve všem, i tady samozřejmě ... platí zásada, že nic se nemá přehánět. Kysané zelí je našemu organizmu prospěšné. Pokud ho nebudeme ... v našem jídelníčku vynechávat a občas si na něm pochutnáme, může nám velmi prospět. Kromě ... obsahuje i sodík, který je ve vyšších dávkách pro naše tělo škodlivý. Takže to samozřejmě nesmíme zase ... přehánět. Nejzdravější je kysané zelí syrové. Ale prospěje nám i to šetrně tepelně ... prostě patří a máme ho rádi. A tak pár receptů na jídla se zelím, jen pro vaši inspiraci, jistě...

Zelí v kuchyni: proč jsou fermentované potraviny zdravé?
Uložit recept!
článek
článek

Zelí v kuchyni: proč jsou fermentované potraviny zdravé?

...za jednu z nejstarších trvanlivých potravin a na jídelníčku se udrželo až do dnešních dob. Přínosy ... kysaného zelí jsou stále ceněny, i proto, že jde o potravinu ... levnou, snadno dostupnou a bez chemie. Na nakrouhaném zelí, uskladněném v chladných prostorech ... tohoto pokrmu sahá ještě dál, až do doby před naším letopočtem. Fermentované zelí bylo a stále je ... mnohosetletou tradici. Přínosy pro zdraví Jemně nakrouhané zkvašené zelí zachraňovalo námořníky před ... i v chladných měsících roku. Řešením bylo kysané zelí, které se sklízí na podzim a vydrží bez problémů ... i pár měsíců. Kvašené zelí je cenným zdrojem nejen vitamínu C a vlákniny, ... jsou zinek, vápník, fosfor, železo a draslík. Na kysanou potravinu nedali naši předkové dopustit a ... dokonce jí přezdívali „všelék". Účinky kysaného zelí na organismus byly zkoumány i v moderní době a z ... závěrů vyplývá, že kvašené, tedy fermentované zelí obsahuje více probiotik než bílý jogurt. A ... protože ve střevech sídlí velká část naší imunity, pojídáním fermentovaného zelí ji díky ... pěkně očistíte a posílíte. Konzumací kysaného zelí si navíc snížíte krevní tlak i cukr a navíc ... zbytečnou chemií. K výrobě tradičního kysaného zelí se totiž nepoužívají konzervanty, jen kmín a sůl. ... Křimický odkaz Tradičním výrobcem zelínašich končinách je závod v Křimicích. Zelárnu a ... komunistů. V roce 1994 byla Lobkowiczům zelárna s konečnou platností navrácena. K výrobě ... kysaného zelí se dříve používaly hlávky zelí vypěstované na pozemcích Lobkowiczů, zelí se po ... sklizni nakrouhalo, a poté „šlapalo" a ukládalo do ... když se poměry i výroba trochu změnily, křimické zelí stále platí za jeden z top produktů ze západních...

Hlávkové bílé zelí dušené s jablky
Uložit recept!
recepty
recepty

Hlávkové bílé zelí dušené s jablky

...bílé zelí dušené s jablky k vepřovému masu nebo k pečenému kuřeti....

Vepřová klobása a  dušené zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřová klobása a dušené zelí

...klobása a dušené zelí s pikantní hořčicí navíc, je jídlo, které opravdu leckdy přijde k chuti ... olej. Přidáme klobásy, snížíme teplotu a zvolna je opečeme dohněda. Nyní k nim přidáme cibuli a ... pak přilijeme vývar, přidáme papriku a kmín. Nakonec přidáme nakrájené zelí a zvolna vše dusíme ... asi 45 minut. Tekutina se postupně vyvaří,nakonec odstavíme pánev z plotny, přidáme kopr a ... promícháme se zelím. Pokrm je hotový...

Červená řepa s křenem
Uložit recept!
recepty
recepty

Červená řepa s křenem

...řepa s křenem je zdravý a pikantní salát. Pro toho kdo má v ... oblibě křen, je to naprosto jednoznačně pochoutka...

Kysané zelí jako vitamínová bomba. Vyzkoušejte tyto recepty!
Uložit recept!
článek
článek

Kysané zelí jako vitamínová bomba. Vyzkoušejte tyto recepty!

...potraviny se po letech v ústraní opět vrátili na náš jídelníček, a to je moc dobře. Receptů na tzv ... kvašenou zeleninou u nás stále zůstává kysané zelí. Zelí jako cenný zdroj vitamínů Naložené ... krouhané zelí po staletí dodávalo vitamíny nejen námořníkům, ... Kvašením neboli fermentací se zvyšuje trvanlivost zelí, a díky tomuto procesu zelenina získá navíc další ... obsahu vitamínu C, který tato oblíbená potravina obsahuje, dodá kysané zelí tělu také minerální ... nic nového. Jako skvělý způsob konzervace ho znali už před naším letopočtem a osvědčená metoda ... přetrvala dodnes. Fermentace zelí, které vzniká procesem mléčného kvašení, funguje ... v těle jako kartáč na střeva, organismus zásobí vitamíny, neobsahuje ... téměř žádný tuk a jen velmi málo kalorií. Zejména v zimním období roku je proto zelí snadným a ... jak podpořit imunitu. 3 recepty s kysaným zelím pro imunitu i plné břicho Flíčky se zelím ... Tento recept je populární zejména u našich východních sousedů. Na Slovensku se pokrm ... bezmasá varianta. Potřebujete: kysané zelí, těstoviny - fleky, cibuli, anglickou slaninu, ... dle návodu, propláchneme a odložíme stranou. Na pánvi rozpálíme olej a nejprve na něm osmažíme na ... kostičky nakrájenou slaninu, poté i najemno nasekanou cibuli. Do směsi přisypeme scezené, ... pokrájené zelí, promícháme, dochutíme pepřem, případně i solí a nakonec smícháme s uvařenými těstovinami. Brambory ... zapečené s kysaným zelím Tento recept se obejde bez masa, proto bude ... stravují vegetariánsky. Zapečené brambory jsou v našich končinách dost populární, tak vyzkoušejte ... tuto bezmasou variantu. Určitě vás také nadchne. Potřebujete: kysané zelí, cibuli, máslo, ... zeleninového vývaru, bobkový list Postup: cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na pánvi na trošce ... tuku. Přidáme okapané a pokrájené zelí, které dochutíme pepřem a lžící medu. Vše krátce ... orestujeme, pak zelí zalijeme 150 ml vývaru, vložíme bobkový list a ... dusíme přibližně čtvrt hodiny, dokud se tekutina nevypaří. Zelí dochutíme zbytkem medu, solí, ... pepřem a rozvrstvíme ho na dno zapékací nádoby. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, které položíme na zelí. Smetanu ... chodů. Potřebujete: sádlo, kysané zelí, cibuli, červenou papriku – dle preferencí ... klobásu Postup: v rozehřátém sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme koření, pokrájené ... scezené zelí a směs pár minut a za stálého míchání restujeme. ... Základ zalijeme vodou, osolíme a zelí vaříme doměkka. Mezitím připravíme v rendlíku z ... a mouky jíšku, kterou polévku zahustíme. Klobásu nakrájíme na kolečka, opečeme ji na pánvi, přidáme...

Je rizikové konzumovat červené maso, nebo nikoliv?
Uložit recept!
článek
článek

Je rizikové konzumovat červené maso, nebo nikoliv?

...přehled výsledků posledních vědeckých studií na téma vliv červeného masa a masných výrobků na ... lidské zdraví. Účinek červeného masa na lidské zdraví se jeví stále nejasný. Vliv na ... kardiovaskulárních srdečních chorob nelze jednoznačně určit. Nicméně delší čas při přípravě masa za ... vzniku souborů karcinogenních látek. Stále však červené maso zůstává cenným zdrojem hlavně bílkovin, ... ze všech potravin. Nejasnosti kolem konzumace červeného masa pramení rovněž z faktu, že valná část naší ... spoustu „zaručených a hodnověrných“ rad a tipů k červenému masu. Většina z nich by dala kvalifikovat jako ... poplašná zpráva. Na celém světě v současnosti probíhá mnoho výzkumů a ... analýz, kterých účastní deseti tisíce až sta tisíce ... respondentů. Pojďme se tedy podívat na výsledky těchto výzkumů. V textu se budou ... používat termíny červené maso, čímž se míní maso hovězí, vepřové, telecí, ... čímž se myslí výrobky, jejímž základem je červené maso. Červené maso a rakovina tlustého střeva a ... I když se už několik desítek let dává až třetina úmrtí na rakovinu do souvislosti s výživou, sílí ... z roku 2007 vyplývá doporučení omezit přísun červeného masa a výrobků z něj na 71 gramů denně, to znamená přibližně 500 g týdně či téměř 26 kilo ročně. ... masa, kterého zkonzumujeme ke 30 kilům za rok, na úkor červeného, kterého se dříve jedlo také ... zmiňované studii se zvedlo pár připomínek. Rakovina tlustého střeva a konečníku jsou dvě odlišné ... připravovali, a o dalších úpravách, což má na vznik karcinogenních látek zásadní vliv. Spíše se ... spíše ze stravovacích návyků než samotného červeného masa. Jedním z významných faktorů, které ... maso mělo být zbaveno všeho zjevného tuku.Nedokonalým spalováním organických látek se objevují ... karcinogenních sloučenin, které vznikají z jinak prospěšných aminokyselin uvolňujících se z masa ... při vysokých teplotách nad 200 stupňů. Jde zejména o smažení, pečení a grilování. Dalším typickým ... přichází maso do přímého styku s těmito látkami. Červené maso a oběhový systém Onemocnění oběhového ... zjistit přímou příčinu mezi spotřebou červeného masa a výskytem těchto onemocnění. I v tomto ... tělesná aktivita, kouření a konzumace alkoholu. Na vznik problémů s oběhovým systémem má tedy vliv ... celý komplex faktorů. Zdravotní rizika konzumace červeného masa tedy nelze zjišťovat izolovaně, a i přes ... nejrůznější tvrzení a zaručené pravdy, kterých na internetu najdete spousty, nelze toto jednoznačně...

Masové kuličky s jablkem a čedarem
Uložit recept!
recepty
recepty

Masové kuličky s jablkem a čedarem

...kuličky s jablkem a čedarem jsou výborným nápadem na dobrý oběd nebo večeři. Co třeba s bramborovou ... jídlo je úplně bez lepku. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do mixéru nasypeme sůl, pepř, šalvěj, ... čedar, cibuli a jablko. Vše nahrubo rozmixujeme a pak přidáme na kousky nakrájené maso.Znovu i s masem všechno rozmixujeme. ... mokrou rukou vytvoříme kuličky o průměru 4 cm. Na olejem vymazaný plech je naskládáme a pečeme asi...

Kysané zelí dušené
Uložit recept!
recepty
recepty

Kysané zelí dušené

...zelí patří kmín, aby bylo stravitelnější. Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínů, a když se podusí, je ... k pečenému nebo uzenému masu. Občas je třeba zelí před dušením propláchnout vodou, aby nebylo...

Vepřové se švestkami dušené na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové se švestkami dušené na víně

...těstoviny. Komu se to zdá příliš neobvyklé, může dušené maso doplnit šťouchaným bramborem nebo rýží....

Zelný salát s mrkví, jablkem a koprem
Uložit recept!
recepty
recepty

Zelný salát s mrkví, jablkem a koprem

...salát s mrkví, jablky a koprem naložený v domácí marinádě je výborná příloha ke ... grilovaným a pečeným masům. Jednoduchý a snadný recept...

Dušené bílé zelí s mletým masem
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené bílé zelí s mletým masem

...letní, ale také podzimní sezónní ovoce a zelenina mají v kuchyni co nabídnout. Mezi významné ... podzimní potraviny bezesporu patří bílé zelí, které se dá konzumovat za syrova, kvašené i ... uvařené. Tento recept je bohatý na energii a dodá sílu do podzimních plískanic....

Zelí z cukety
Uložit recept!
recepty
recepty

Zelí z cukety

...chutná ke všem pečeným masům. Ať už je to kachna, nebo husa, nebo třeba vepřové, klidně nahradí to ... klasické dušené hlávkové zelí...

Salát z červené řepy
Uložit recept!
recepty
recepty

Salát z červené řepy

...z červené řepy je jednoduchý, pikantní a zdravý. Můžete ho ... mazat na chlebíčky, podávat s čerstvým pečivem, nebo jako...

Irské dušené hovězí
Uložit recept!
recepty
recepty

Irské dušené hovězí

...z hovězího masa, který přidáním černého piva a červeného vína získá neopakovatelnou chuť. Jeho příprava ... si určitě zamilujete. Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a ve vyšší ... se nespálil. Brambory, mrkev, cibuli a celer nakrájíme na střední kousky a vše společně s ... opečeným masem vložíme do většího hrnce. Na pánev kde jsme opekli maso dáme rozpustit máslo a ... rajčatový protlak a sojovou omáčku. Přilijeme červené víno, a zvolna vaříme asi 3 minuty. Důkladně směs ... ode dna promícháme dřevěnou vařečkou. Přidáme kukuřičný ... a můžeme dolít vodou. Nyní hotovou omáčku nalijeme na směs masa a zeleniny, přidáme pivo a ... list. Přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a zvolna a za občasného míchání dusíme, dokud maso ... sytá večeře v chladných zimních dnech je irské dušené hovězí rozhodně to pravé...

Zelňačka z kysaného zelí se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Zelňačka z kysaného zelí se slaninou

...z kysaného zelí se slaninou je to pravé, co nás zahřeje ve...

Zálivka s křenem
Uložit recept!
recepty
recepty

Zálivka s křenem

...s křenem je lehce pikantní, ale zároveň jemná. Je tvořena...

Vepřové plátky s křenem
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové plátky s křenem

...plátky s křenem podáváme většinou s vařenými bramborami. Dobré ... jsou také hranolky nasucho upečené v troubě...

Řecké dušené hovězí
Uložit recept!
recepty
recepty

Řecké dušené hovězí

...dušených jídel vůbec. Spojení chutí dušeného hovězího se vším tím kořením je vynikající a nenapodobitelné. Rozhodně to za ten čas stojí. ... většinou s pečivem a třeba se sklenkou dobrého červeného vína. Nejprve nakrájené hovězí maso smícháme ... smícháme olivový a kokosový olej a zahřejeme na vysokou teplotu . Pak přidáme osolené a opepřené ... z hrnce. Do hrnce nyní přidáme pórek, cibuli nakrájenou nadrobno a nakrájenou mrkev a celer. ... přidáme rajčatový protlak, promícháme a přidáme červené víno a hovězí vývar. Vaříme za stálého míchání, ... Odstraníme skořici a celé koření, přidáme nasekanou petrželku a pomerančovou kůru a už...

Italské dušené hovězí
Uložit recept!
recepty
recepty

Italské dušené hovězí

...připomíná český guláš. Liší se hlavně přidáním červeného vína, rajčat a dlouhým vařením, při kterém se ... nebo jen s pečivem. Ve velkém hrnci usmažíme na oleji pokrájenou cibulku, přidáme nakrájený celer ... hrnec odstavíme z plotny. Do igelitového sáčku nasypeme mouku, sůl a pepř a promícháme. Nakrájené ... Do hrnce přilijeme zbylý olivový olej, vrátíme na plotnu a ohřejeme na vysokou teplotu. Pak ... dohněda. Nyní přilijeme šálek hovězího vývaru a červené víno. Povaříme za stálého míchání, dokud omáčka ... vývaru, rozmarýn, bobkový list, majoránku, na kousky nakrájená oloupaná rajčata z plechovky, ... oregano, nakrájené brambory a houby. Směs dochutíme pepřem a ... varu. Přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu a zvolna dusíme 3 až 4 hodiny. Občas nezapomeneme ... měkké, vmícháme čerstvou bazalku a petrželku. Na talíři posypeme parmazánem, nebo jiným italským...

Karbanátky s jablkem pečené v troubě
Uložit recept!
recepty
recepty

Karbanátky s jablkem pečené v troubě

...s jablkem pečené v troubě jsou vláčné a jemné. Podáváme je ... třeba s bramborovými hranolky pečenými nasucho v troubě...

Quinoa s lískovými oříšky, jablkem a  brusinkami
Uložit recept!
recepty
recepty

Quinoa s lískovými oříšky, jablkem a brusinkami

...s lískovými oříšky, jablkem a brusinkami je zdravý salát s báječnou chutí. ... Nyní odstraníme slupku z lískových oříšků a nasekáme je na menší kousky. Na pánvi zahřejeme olej ... a orestujeme na něm nakrájené stonky celeru a nadrobno nakrájenou cibuli. Trochu osolíme a ... z plotny. Dobře omytou zelenou petržel nasekáme nadrobno, stejně tak i sušené brusinky a ... do pánve s celerem a promícháme. Jablko nakrájíme na malé kostičky a nasypeme do velké mísy....

Kysané zelí s červenou řepou
Uložit recept!
recepty
recepty

Kysané zelí s červenou řepou

...řepa, kdo by ji neznal? Zdravá a dobrá. Má mnoho možností úpravy. A ... řepa se zelím, to je dobrota...

Hovězí líčka na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí líčka na víně

...líčka na víně jsou pochoutkou, která se zase vrací do naší ... výsledek za to rozhodně stojí. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji opečeme osolená a opepřená ... hovězí líčka ze všech stran. Pak je dáme stranou na talíř. Očistíme celer, mrkev a petržel a nakrájíme na menší kousky. Zeleninu nasypeme do ... hrnce a na oleji ji osmahneme dozlatova. Pak k ní přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek a dále za ... líčka a hovězí vývar, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme v troubě předehřáté na 130 stupňů asi tak ... Pak maso vrátíme do omáčky. Hovězí líčka na víně skvěle chutnají s bramborovou kaší. Zdroj...

Vepřové kotlety dušené
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové kotlety dušené

...a chutné maso, které lze připravit v troubě, na grilu i na pánvi. Kotlety se dají koupit s kostí ... i bez ní a velmi dobré jsou například v kombinaci s dušenou zeleninou jako jsou papriky, rajčata, ... ale také kysané zelí. Recept na základní předpis naleznete níže....

Červená řepa s křenem
Uložit recept!
recepty
recepty

Červená řepa s křenem

K hlavnímu jídlu si rádi dáváme něco pikantního. Vhodnou a chutnou přílohou může být červená řepa s křenem....

Pikantní majonéza s křenem
Uložit recept!
recepty
recepty

Pikantní majonéza s křenem

...majonéza s křenem se hodí ke všem pečeným a vařeným masům. Jako...

Vařené hovězí žebro s křenem
Uložit recept!
recepty
recepty

Vařené hovězí žebro s křenem

...hovězí žebro s křenem můžeme podávat už jen s chlebem. Ale například...

Kuře na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuře na víně

...si doma připravíme kulinářskou lahůdku kuře na víně s houbami. Podáváme s křupavou bagetou, nebo ... olej a polovinu másla. Kuřecí stehýnka opékáme na rozpáleném tuku po každé straně asi 5 minut ... Do tuku přidáme zbylou polovinu másla a cibuli nakrájenou na kousky. Dusíme dalších 5 minut dokud ... Vložíme kuřecí stehýnka zpátky do omáčky a zvolna dusíme pod pokličkou asi hodinu. Pak maso vyjmeme ... a podle chuti dochutíme. Vložíme kuřecí stehna zpět do hotové omáčky a můžeme podávat...

Kuřecí maso na víně s shiitake
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuřecí maso na víně s shiitake

...maso na víně s shiitake je jídlo kde se spojuje chuť italského ...na s japonskou houbou shiitake. S kuřecím masem jde ... o výtečnou kombinaci, protože shiitake je perlou mezi houbami právě ... chuť a výrazné aroma. Kuřecí maso lehce naklepeme mezi dvěma plastovými foliemi, oslolíme a ... opepříme. Na velkou pánev s rozpáleným olejem pak jednotlivé ... Pak je vyndáme z pánve a uložíme do tepla. Na pánev nyní přidáme trochu oleje a houby shiitake nakrájené na kousky. Dusíme za stálého míchání asi 2 ... minuty. Pak do pánve přidáme část nakrájené zelené cibulky a víno. Přivedeme k varu, ... kuřecího masa a důkladně vše promícháme. Na servírovací mísu naskládáme kuřecí maso s houbami ... a posypeme zbylou nakrájenou zelenou cibulkou. Jednotlivé porce pak...

Kapoun na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Kapoun na víně

...na víně je recept převzatý z francouzské kuchyně. Pokud ... před pečením ještě povařit nebo podusit. Kapouna omyjeme, osušíme a prošpikujeme slaninou. Na ... položíme plátky slaniny, kousky citronové kůry a na to připraveného prošpikovaného, osoleného a ... opepřeného kapouna. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a kapouna v ní začneme péct. Jakmile ... pečení ho stále poléváme vínem. Po upečení kapouna naporcujeme. Jako příloha je vhodná bramborová...

Králík na víně s žampiony
Uložit recept!
recepty
recepty

Králík na víně s žampiony

...na víně s žampiony je pikantní a zároveň velmi jemný...

Treska na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Treska na víně

...na víně je lehké a rychlé jídlo. Podáváme s brambory, ... nebo vařenými. Přílohou mohou být i hranolky nasucho opečené v troubě...

Hledejte dál

Když nikde, tak na internetu budou červené zelí na víně dušené s jablkem a křenem ... recepty

Kde najít informace



×