Hovězí tokáň na víně oblíbené jak na václava havla ... recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o Hovězí tokáň na víně oblíbené jak na václava havla ... . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se Hovězí tokáň na víně oblíbené jak na václava havla ..., tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o Hovězí tokáň na víně oblíbené jak na václava havla ... zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Hovězí líčka na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí líčka na víně

...líčka na víně jsou pochoutkou, která se zase vrací do naší ... výsledek za to rozhodně stojí. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji opečeme osolená a opepřená hovězí líčka ze všech stran. Pak je dáme stranou na ... talíř. Očistíme celer, mrkev a petržel a nakrájíme na menší kousky. Zeleninu nasypeme do ... hrnce a na oleji ji osmahneme dozlatova. Pak k ní přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek a dále za ... půl hodiny. Pak do hrnce přidáme opečená líčka a hovězí vývar, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme v ... troubě předehřáté na 130 stupňů asi tak 2 hodiny, až jsou líčka měkká. ... mletým pepřem. Pak maso vrátíme do omáčky. Hovězí líčka na víně skvěle chutnají s bramborovou kaší....

Hovězí ragú na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí ragú na víně

...ragú na víně podávejte třeba s houskovými knedlíky. Také se k...

Jak se jedlo za první republiky
Uložit recept!
článek
článek

Jak se jedlo za první republiky

...republika bude mít tento rok 28. října přesně 102 let a my se podrobněji podíváme na to, ... jak se stravovali naši předkové za první republiky. Jako v každém ... jímž své přátele pohostil v neděli 24. srpna 1930 na zámku v Lánech. Na druhé straně objevíme ... dělníků a městských středních vrstev. Stravování na venkově Začněme na venkově. I když by se mohlo ... zdát, že tehdejší lidé zůstávali na okraji společnosti a obecně na periferii ... tak opak je pravdou. Bylo-li po ruce políčko a nějaký ten dobytek, vesničané jedli hodnotnější stravu ... než měšťané. K snídani byste si jako člověk z venkova tak dali kousek žitného chleba ... cikorky nebo sladu. V bohatších hospodářstvích se na chleba mazalo máslo, a dokonce někde i povidla či ... marmeláda. Na svačinu posloužil opět chléb s kusem sýra, nebo ... byste si po cestě natrhali nějaká jablka nebo hrušky. K obědu byly nejčastěji ... luštěniny, brambory a knedlíky. Jako takovou přílohu naruby byste k nim volili vejce, ... nejčastěji zeleninové (pozor, dostupná zelenina na venkově, ale ve městě téměř luxusní zboží). Během ... dopřávali maso. Oblíbenou pochoutkou bylo zejména ovarové koleno, které k nám doputovalo z ... desetiletí do svého vzniku. Ztrhaní z práce na poli byste si večer připravili opět kousek chleba ... nedostal z těchto informací žaludeční depresi. Napříč komunitou odborníků na stravování (a že jich ... shoda, že nutriční hodnota jídel vesničanů byla na velmi vysoké úrovni. Spjati s půdou jedli o mnoho ... vyšších pater společnosti. Pojďme se tedy podívat na to, jak se hospodyňky ve městech vyrovnávaly s ... přídělovým lístkovým systémem na potraviny, který začal postupně mizet ve 20. ... v kuchyni typického dělníka a jeho rodiny na okraji Prahy, který se tehdy nacházel například na Smíchově, v Košířích, v Libni nebo Vysočanech. ... městě v tehdejším Československu. Volného času na vaření nebylo nazbyt a tomu také odpovídala ... Žitná káva a žitný chléb byla typická dvojkombinace snídaně. Polévka z brambor, luštěniny, kaše, ... knedlíky s vejci posloužily k obědu. Nebo uhlířina, jídlo levné a syté, lákající na chuť slaniny. ... se v něm orientovat. Ty mladší se dokonce musely naučit ještě vařit, což v době lístkového systému a ... V hospodách a šencích jste si mohli poručit například pivní slámu, což byl chleba nakrájený na ... brambor a knedlíků. Maso většinou vepřové a hovězí, drůbeží maso bylo drahé a nedostatkové zboží. ... dochovalo menu, které vám teď přiblížíme. Začínalo se jako obvykle polévkou. Tehdy se servírovala ... druhý chod pak obstaral pečený pstruh s rajčaty a jako hlavní chod se podávala pečená kachna s ... Co se podávalo k pití, prameny nedochovaly. Jak známo Masaryk se mladém věku stal abstinentem, ... i pečené rybě se nejlépe hodí červená a bílá vína z Moravy. Pro zajímavost uvádíme menu z oslavy ... také slavnostní tabule prezidentů Zápotockého a Havla, abyste si udělali představu o složení jídelních ... k 10. výročí osvobození Rudou armádouČas: 5. května 1955Místo: Pražský hradPrezident: Antonín ... křepelka, zámecké brambory* Pudink Diplomat* Vína: Chardonnay a Frankovka z Nového Šaldorfa u...

Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child
Uložit recept!
článek
článek

Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child

...po světě je bez pochyby Boef Bourguignon, tedy hovězí po burgundsku. Tento recept sice patří do vysoké ... a zima jsou ideálním obdobím, kdy se pustit do hovězího masa, které se pomalu vaří ve víně a vývaru. Ve ... ve středověku. V té době šlo o praktickou metodu, jak zpracovat tuhé kusy masa a zároveň zužitkovat ... staletí vylepšovaly a my si dnes můžeme pochutnat na lahůdce jako je Boef Bourguignon, která se ze ... selských usedlostí propracovala až na menu špičkových francouzských restaurací. ... Lahůdka z regionu vína Jak název pokrmu napovídá, za historií Boef Bourguignon se budeme ... muset vydat do Francie, konkrétně na východ země do regionu, kterému se historicky ... název podle germánských kmenů Burgundů, kteří ji na počátku pátého století osidlovali a dnes platí za ... mekku vinařství. Dnes je s turisticky oblíbeným regionem ... spojené především vinařství, protože zde nalezneme jedny z nejstarších vinic na světě i mnoho ... dlouhou vinnou stezku. Návštěvníci zde mohou ochutnat jedinečné druhy červených i bílých vín, navštívit lokální vinařství, kláštery, zámky, ... Protože je Burgundsko úzce spjato s vinařstvím, není divu, že víno, konkrétně červené, ... nechybí ani ve slavném receptu. A není ho tam zrovna málo! Kdo se rozhodne pustit do vaření hovězího ... po burgundsku, ten musí zapomenout na pokyny z tradičních českých receptů, kdy v návodu ... Tady se totiž nebude jen podlévat, ale maso se ve víně pěkně vykoupe! Žena, která změnila přístup ... Američanů k vaření První zmínka o receptu na Boef Bourguignon, který dnes patří ke klenotům ... gastronomie, pochází z roku 1903. Předpis na delikátní pokrm sepsal ve své kuchařce šéfkuchař ... téměř laik se zapsala do kurzů pro profesionály na věhlasné kuchařské škole Le Cordon Bleu. ... se tím o pořádný poprask, ale vyplatilo se. Julia nalezla lásku k vaření a o svou vášeň pro vaření ... pokrmů se později podělila v dnes již nadčasovém díle Umění francouzské kuchyně. Na...

Hovězí líčka
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí líčka

...líčka na víně, to je hlavně jemné maso lahodných chutí....

Maďarský tokáň
Uložit recept!
recepty
recepty

Maďarský tokáň

...maďarský pokrm z dušeného hovězího masa je hodně podobný našemu klasickému guláši....

Pomalu dušené hovězí na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pomalu dušené hovězí na víně

...dušené hovězí na víně podáváme třeba jen s chlebem, nebo i samotné, či ... zeleniny. Je to lahodné jemné maso a ten čas na přípravu se rozhodně vyplatí. Dobře omyté a ... trochu oleje, rozpustíme v něm máslo a maso na něm krátce ze všech stran opečeme. Nyní maso ... snížíme teplotu a přikryté pokličkou maso zvolna dusíme hodinu až půldruhé hodiny. Pak do hrnce ... přidáme mrkev a brambor, vše nakrájené na menší kusy a dusíme do změknutí masa a zeleniny. ... odstraníme nové koření a bobkový list a maso nakrájíme na porce...

Vše o víně, co by jste měli znát
Uložit recept!
článek
článek

Vše o víně, co by jste měli znát

...pojmy nemusejí být španělskou vesnicí. Naučte se jim porozumět Znáte ten pocit, kdy si v ... restauraci objednáte kvalitní víno a číšník najednou začne mluvit cizím jazykem a jednotlivá vína představovat pomocí pojmů, ve kterých se ztrácíte ... A proč mi obsluha v případě objednávky bílého vína nabízí jakýsi claret Modrý Portugal? S vínem se ... termínů a cizích slov, které ho popisují. Jejich znalost vám pomůže s výběrem, navíc se již před ... BOHEMIA SEKT. AlkoholAlkohol vzniká ve víně fermentací vinných hroznů. Cukr v hroznech se ... přeměňuje na alkohol a oxid uhličitý a vytváří energii (teplo) ... . To, jak bude víno silné, závisí proto na cukernatosti, tedy obsahu cukru v hroznech. Čím později ... sklizeny, tím je možné vytvořit silnější víno. Jakostní vína mají běžně okolo 11 % alkoholu, zatímco ... vytvářející alkohol umírají. Pokud chce vinař vytvořit sladší víno, může fermentaci uměle ... zastavit. Barva vínaZákladní rozdělení na bílé, červené nebo růžové víno je třeba dále ... rozvíjet odstínem a hloubkou barvy. Pro bílá vína platí, že výrazná či tmavá intenzivnější barva ... může znamenat starší vína. Naopak vodově bledé a zelenkavé odlesky jsou znakem ... mladých vín. Červená vína se vyznačují nejtmavší barvou, pokud jsou mladá, postupem ... zrání ztrácejí ze svých tónů fialové, purpuru a nachu a přecházejí do sytě červených, rubínových a ... granátových odstínů. Růžová vína se jako mladá projevují světle růžovou barvou, která se ... během vyzrávání postupně mění na lososovou a meruňkovou. BarriqueVína, která jsou ... označená jako barrique, zrají minimálně tři měsíce v sudech ... o objemu 225 litrů. Tyto sudy se pro uložení vína mohou použít pouze třikrát. Podle původu ... použitého dřeva přecházejí do vína tóny oříšků nebo vanilky. Díky zrání v sudu se ... víno zakulacuje, třísloviny se zjemňují a barva nabírá na intenzitě. CuvéeOznačení cuvée naleznete ... z více odrůd, nejvíce však ze tří. Může se jednat jak o bílá, tak i červená vína. Míchání odrůd probíhá ... před zpracováním hroznů, nebo až po vyrobení vína. V České republice, na rozdíl od zahraničí, není ... zcela běžné pít vína z více odrůd. I u českých vinařů však můžete nalézt vynikající cuvée, za ... vyzkoušení stojí například bílé víno z Habánských sektů Cuvée Jacob ... roce 2013 a skládá se z Tramínu červeného, Chardonnay a Ryzlinku rýnského. ClaretClaret je bílé víno, ... se však vyrábí z modrých hroznů. Ty se po sběru namelou stejným způsobem jako u červeného vína, jen ... Ve vinných lístcích se můžeme také setkat s označením blanc de noirs. Od českých vinařů můžete ... vyzkoušet například Víno Mikulov Sommelier Club Selection ... depotu, a také se provzdušní, čímž se chuť vína rozvine. DepotDepot je přírodní usazenina ve víně, která je zcela nezávadná a vyskytuje se ... technolog zabývající se kvalitou vinné révy a vína, má ve vinařství svou nezastupitelnou roli. ... Provádí analýzy hroznů a vína, je zodpovědný za zpracování vinné révy a ... Doba procesu fermentace a její teplota ovlivní, jak bude víno alkoholické a kolik v něm bude ... i uměle zastavit, díky čemuž vzniknou sladší vína, která nejsou tolik alkoholická. ... vodě a alkoholu je to nejzastoupenější látka ve víně. HrozenHrozen je plod vinné révy, ze kterého se ... víno. Od žádného profesionálního sommeliera ani vinaře neuslyšíte, že se víno pěstuje. To se pouze ... Z jednoho kilogramu hroznů se průměrně vyrobí jedna lahev vína. ChuťChuť vína neboli sapor je ... klíčová vlastnost pro jeho výběr. Je ovlivněna jak odrůdou hroznů, tak i půdou a klimatickými ... podmínkami, ve kterých byla vinná réva pěstována. Znamená to tedy, že např. Ryzlink rýnský chutná ... jinak z moravských strání, například ze Bzence, a jinak v Porýní, odkud tato ... odrůda pochází. Zároveň také jedna a ta samá odrůda z jednoho vinařství může chutnat ... každý rok jinak, což způsobují klimatické podmínky. Pro určení ... chuti je velice důležitá teplota podávaného vína. Pokud je moc vysoká, uvolňují se některé těkavé ... zatímco při nízké teplotě víno zůstává uzavřeno jak ve vůni, tak v chuti. Při hodnocení chuti se ... intenzita a charakter chuti, ale i to, co víno na jazyku zanechává po jeho spolknutí, tzv. ... či dochuť. IndividualitaKaždé víno je originál, na jeho chuť má vliv mnoho faktorů. Například z jaké ... odrůdy je vyrobeno, kde se pěstovalo a jak bylo zpracováno. Stejně tak i každý člověk má ... jiné chutě – někdo například preferuje sladká vína, jiný dává přednost sušším. Na to je tedy při ... výběru vína nutné myslet, protože ani nejlepší víno ověnčené ... mnoha oceněními nemusí chutnat všem. Jakostní vínoVína rozdělujeme na obyčejná vína (dříve ... stolní), zemská a jakostní. Toto dělení udává, jak byly hrozny zralé, tedy kolik v sobě měl mošt, ze ... kterého se vyrobilo víno, cukru. Za jakostní se mohou považovat pouze ta vína, ve kterých ... bylo minimálně 15 kg cukru na 100 litrů moštu. Tato vína jsou vyráběna z ... hroznů, musejí také pocházet pouze z jedné země a na lahvi musí být uveden původ hroznů, ročník a ... odrůda. Jakostní vína se dále dělí na odrůdové, známkové a s přívlastkem. ... – dotváří jeho charakter a chuť. Bez ní by vína byla fádní a mdlá. Nejčastějšími kyselinami ... zastoupenými ve víně jsou kyselina vinná a jablečná, nicméně můžeme nalézt, byť v ... Dlouhé zrání hroznů má za následek sladká těžší vína, která se nejčastěji používají jako digestiv, ... nejčastěji v lahvích o objemu 0,2 litru. Ledová vína obvykle patří mezi nejdražší vína z produkce ... daného vinařství, protože při sklizni je objem hroznů menší ... než například u pozdního sběru, a vyrobí se ho tedy méně ... Pro vinohradníky je navíc poměrně riskantní nechat hrozny na keřích ... a v posední době také zlodějů. MaceraceMacerace znamená proces louhování hroznů a slouží k extrakci ... moštu. Je důležitá hlavně pro výrobu červeného vína, protože právě díky tomu získává jedinečnou barvu ... a zároveň typickou chuť tříslovin. Naopak při přípravě bílých vín trvá macerace jen ... několik málo hodin, poté je již namletá směr hroznů lisována a zbavována pevných ... nožík je nástroj, který slouží k otevírání vína. Jedná se o menší otvírák, který má v sobě ... vývrtku, ale i krátký nožík na odstranění kapsle na lahvi (obal hrdla lahve). Slangově se tomuto ... vybraných restauracích setkat neměli. Oblast (vinařská)Na některých, často kvalitnějších vínech, nenajdete pouze stát, ze kterého víno pochází, ale ... také vinařskou oblast, podoblast či obec. Česká republika ... se například dělí na dvě oblasti – Čechy a Moravu – a šest podoblastí, ... vinic. Přívlastkové vínoVíno s přívlastkem je jakostní víno, jehož 100 litrů moštu mělo v sobě ... cukru. Hrozny musejí pocházet z jedné podoblasti, například Mikulovska, a víno musí být vyrobeno ... odrůd vinné révy. Další dělení přívlastkového vína udává cukernatost (kilogramy cukru na 100 litrů ... moštu) či způsob výroby vína. Přívlastková vína rozdělujeme na kabinetní (min. 19 kg cukru na 100 ... litrů moštu), pozdní sběr (min. 21 kg cukru na 100 litrů moštu), výběr z hroznů (min. 24 kg ... cukru na 100 litrů moštu), výběr z bobulí (min. 27 kg ... cukru na 100 litrů moštu), výběr z cibéb (min. 32 kg cukru ... 100 litrů moštu), ledové víno (min. 27 kg cukru na 100 litrů moštu) a slámové víno (min. 27 kg cukru ... a poté se lisuje, díky čemuž oddělí pevnou, nadbytečnou část rmutu od tekuté, ze které se dále ... víno. Slámové vínoSlámové víno je podobně jako ledové velmi sladké těžší víno, které se ... příprava. Zralé hrozny se nejdříve dají minimálně na tři měsíce usušit na slámu, odtud pochází název ...na. Během sušení se z hroznů odpařuje voda a plody ... získávají na cukernatosti. Každý hrozen i bobule je potřeba pravidelně ... kontrolovat a ty špatné ihned vyhazovat. Jinak by se mohla rozšířit hniloba a plísně a víno by ... nepitelné. Usušené hrozny, které vypadají spíše jako rozinky, se vylisují a vznikne mošt, který má v ... sobě minimálně 27 kg cukru na 100 litrů. TříslovinyTřísloviny, jinak řečeno ... taniny, jsou látky, které se nacházejí především ve slupce a peckách hroznů. Tyto ... terroir pochází ze slova terre – země – a značí souhrn vlivů na pěstování vinné révy – ... a samozřejmě dané odrůdy vinné révy, stejně tak jako její zpracování a přeměnu na víno. Například ... znám svou kořenitou vůní, chutí zelených jablek, ananasu či banánu. Pokud však ochutnáte Ryzlink ... rýnský například z viničních tratí ve Bzenci, ucítíte ve víně i lípu. Proto se tomuto vínu říká Bzenecká lipka, ... která je mezi vinaři právě pro svou jedinečnost velice oblíbená. ... Uchovávání vínaVíno by mělo být uchováno ve tmavém, chladném a ... vlhkém prostředí, pro tento účel se tedy hodí například sklepní prostory. Lahve by se měly ... skladovat ve vodorovné poloze. Na některých etiketách také najdete, jak dlouho by ... v lahvi, aby mělo část dostatečně uzrát. Vůně vínaVíno obsahuje až osm set rozličných vůní, které je ... oblastí, skupin a podskupin. Můžete cítit květnatou vůni, kořeněnou, ovocnou, rostlinnou, jako například rozkvetlou jarní louku nebo čerstvě ... Vonné složky by se měly projevit i v chuti vína. Po napití tedy hodnotíme aroma znovu v ústech, ... vlastností. Vedle barvy je důležitá i viskozita vína, což značí zjednodušeně to, jak se víno chová ve ... pohled, kdy sommelier zatočí sklenkou a zkoumá, jak víno stéká po stěnách. Pomalé stékání vytváří ... zbytkového cukru či obsahu extrahovaných látek. Naopak při rychlém stékání, které nezanechává žádné ... stopy na stěnách sklenice, se jedná o řídké víno, což je ... Zbytkový cukrCukry v hroznech se přeměňují na alkohol, zároveň je však možné, například díky ... umělému zastavení kvašení, nechat ve víně i tzv. zbytkový cukr, který poté dotváří chuť. Vína rozdělujeme na suchá (nejvýše 4 g zbytkového ... cukru na litr), polosuchá (4–12 g zbytkového cukru na litr ... , polosladká (12–45 g zbytkového cukru na litr) a sladká (minimálně 45 g zbytkového cukru na litr)...

Silný hovězí vývar je všelék
Uložit recept!
článek
článek

Silný hovězí vývar je všelék

...dne zní: Posilte imunitu! Způsobů jak toho dosáhnout existuje celá řada a i vy jistě ... máte také spoustu tipů na posilování imunity a na to jak zůstat zdraví. Troufneme si však tvrdit, ... že bez hovězího vývaru se při této snaze prostě neobejdete. Nejenže při sychravém ... podzimním počasí zahřeje a z beznadějné kocoviny vytáhne, ale obsahuje velké ... pár rad a tipů, které možná neznáte.   Silný hovězí vývar Silný hovězí vývar není nic tak složitého ... vzhledem k tomu, jak „slovutně“ toto sousloví zní. Jistě jste slyšeli ... o mnoha úspěšných pokusech o silný hovězí vývar, a možná máte obavy, abyste to zvládli také ... voňavý a co nejsilnější vývar uvaříme především z hovězího masa, které může být i tužší a méně ... spolehlivě změkne. Ideální se touto optikou jeví například tzv. péra, hovězí žebra, hovězí hrudí nebo ... a krku. Jediné kritérium, které vedle čerstvosti na maso klaďte, je skutečnost, že maso by nemělo být ... ve vývaru, nezapříčinil nepříjemnou chuť. Čirý hovězí vývar Krásně čistého a silného hovězího vývaru ... dosáhneme zejména pomalým vařením, či lépe a přesněji táhnutím. ... Tento způsob přípravy znamená, že voda pouze probublává, sem tam se na ... bílek samozřejmě nesrazil. Vaječný bílek do sebe nasaje veškerou „nečistotu“ z vývaru a vy tak budete ... mít pěkně čirý a proklatě silný hovězí vývar.Další varianta zakládá na tom vývar ... přejít varem. I tímto způsobem lze získat výborný hovězí vývar.U hovězího i drůbežího docílíte zlatavé ... předsmažené cibulky, nebo když cibulku vložíte na chvíli do trouby, aby získala potřebnou barvu, ... předá vašemu super vývaru. Pár netradičních rad nakonec Chcete-li chuť vašeho hovězího vývaru ještě ... ale perfektně to funguje. Pokud jste se zaměřili na kuřecí vývar, který bývá obvykle slabší povahy a ... který se snadněji zakaluje, použijte spíše než kuřecí maso ... slepičí nebo krůtí. Když se v něm vyskytnou nějaké kosti, znamená to pro váš vývar plusové body. ... s bohatou vůní a plnou chutí.Menší bratříček hovězího vývaru je vývar určený na podlévání masa. Ten ... připravujte naprosto jednoduše ze zbytků zeleniny. Dřevna... chuti přidáním jedné červené ostré feferonky. Na kocovinu ten nejlepší lék.Vývary z telecího masa ... a málo průzračné. Proto je raději používejte na polévky se zavářkou...

Dušený králík na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušený králík na víně

...králík na víně je jemné masíčko v delikátní omáčce. Přílohou ... může být dušená zelenina nebo bramborové noky...

Hovězí líčka na červeném víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí líčka na červeném víně

...Tradiční jídlo francouzské kuchyně, které budete navěky zbožňovat...

Hovězí váleček
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí váleček

...váleček je kvalitní hovězí maso, vhodné především na pečení a dušení. Tento recept je jen jeden z ... mnoha způsobů jak hovězí váleček použít...

Jíst či nejíst hovězí maso?
Uložit recept!
článek
článek

Jíst či nejíst hovězí maso?

...Mnoho odborníků a lékařů se rozchází v názorech na to, zda jíst či nejíst hovězí maso. Co se tvrdilo ... No, a pokud se rozhodnete z jídelníčku maso jako takové vynechat, je důležité si nastudovat, ... které suroviny našemu organismu dodají potřebné látky k jeho ... některých látek, vitamínu a minerálů muže mít na naše zdraví fatální následky. Přes vypadávání vlasů, ... únavu, vyšší nemocnost, špatnou funkci srdce, ale i ... mozku, aj. Proč hovězí maso vyřadit z našeho jídelníčku? Jednou z nevýhod hovězího masa je ... tučnější části. Tento živočišný tuk není pro naše tělo příliš zdravý. Snadno se totiž ukládá na ... cholesterolu v krvi. Další nevýhodou je, že hovězí maso může obsahovat zdraví nebezpečné bakterie. ... bakterii E. coli. Proto oblíbený tatarák je pro naše zdraví opravdu rizikový. A poslední co můžeme ... zmínit je nezdravé tepelné zpracování masa. Hovězí maso nejčastěji pečeme, smažíme, restujeme nebo ... způsobovat rakovinu tlustého střeva. Proč si hovězí maso naopak dopřát? Hovězí maso je zdrojem ... kterých se náš organismus neobejde. Podílejí se na růstu, stavbě svalů, správném vývoji mozku, ... imunitního systému, apod. V tomto druhu masa najdeme také množství minerálních látek a vitamínu jako je např. vápník, hořčík, draslík, sodík, ale...

Jak na vývar?
Uložit recept!
článek
článek

Jak na vývar?

...masový, rybí vývar je základ naší české kuchyně. Připravit výtečný vývar není nic ... základních rad a tipů. Tak s chutí do toho. Na co nezapomenout? Již naše babičky věděly, že ... vývar je jedna z nejzdravějších polévek díky vyvařené zelenině a ... kostí od masa. Jen to chce vybrat čerstvou, nenahnilou a zapáchající kořenovou zeleninu. Lepší je ... čerstvé bylinky než sušené (libeček, petržel). Hovězí vývar vaříme raději z méně tučného masa. Lze ... připravit i vývar pouze z kostí ( 500g hovězích kostí vyvaříme v 1,5l vody). Pro dosáhnutí ... nežádoucích nečistot. Nebo také cibuli rozpůlit a na chvíli osmahnout na pánvi. Abychom dosáhli ... zakalí. Jestliže nám při vaření vznikne tmavá pěna, sebereme jí. Hovězí vývar připravujeme spíše v ... tlakovém hrnci, zkrátí se tím doba vaření. Tuk na povrchu vývaru můžeme odstranit, pokud ho nemáte ... nebo rovnou ubrouskem. Základní postup Na 300-500g předního hovězího s kostí použijeme 1,5l ... koření, cibuli a uvedeme do varu. Poté pozvolna vaříme asi tak 2-4 hodiny. Nakonec přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a vaříme ještě cca ... list. U zeleninového vývaru postupujeme trochu jinak, zeleninu přelijeme vroucí vodou, tím zachováme ... vaříme cca 30 minut. Rybí vývar připravujeme jako hovězí vývar. Po uvedení do varu vaříme cca 30 minut....

Hovězí roštěná podle Pohlreicha
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí roštěná podle Pohlreicha

...v tzv. papiňáku. Recept známého šéfkuchaře na hovězí roštěnky je inspirovaný švédskou kuchyní, a díky ... některým ingrediencím jako jsou například kapary nebo sardelová pasta, má velmi...

Kuře na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuře na víně

...si doma připravíme kulinářskou lahůdku kuře na víně s houbami. Podáváme s křupavou bagetou, nebo ... olej a polovinu másla. Kuřecí stehýnka opékáme na rozpáleném tuku po každé straně asi 5 minut ... Do tuku přidáme zbylou polovinu másla a cibuli nakrájenou na kousky. Dusíme dalších 5 minut dokud ... Vložíme kuřecí stehýnka zpátky do omáčky a zvolna dusíme pod pokličkou asi hodinu. Pak maso vyjmeme ... a podle chuti dochutíme. Vložíme kuřecí stehna zpět do hotové omáčky a můžeme podávat...

Kuřecí maso na víně s shiitake
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuřecí maso na víně s shiitake

...maso na víně s shiitake je jídlo kde se spojuje chuť italského ...na s japonskou houbou shiitake. S kuřecím masem jde ... o výtečnou kombinaci, protože shiitake je perlou mezi houbami právě ... chuť a výrazné aroma. Kuřecí maso lehce naklepeme mezi dvěma plastovými foliemi, oslolíme a ... opepříme. Na velkou pánev s rozpáleným olejem pak jednotlivé ... Pak je vyndáme z pánve a uložíme do tepla. Na pánev nyní přidáme trochu oleje a houby shiitake nakrájené na kousky. Dusíme za stálého míchání asi 2 ... minuty. Pak do pánve přidáme část nakrájené zelené cibulky a víno. Přivedeme k varu, ... kuřecího masa a důkladně vše promícháme. Na servírovací mísu naskládáme kuřecí maso s houbami ... a posypeme zbylou nakrájenou zelenou cibulkou. Jednotlivé porce pak...

Jak na imunitu našich dětí?
Uložit recept!
článek
článek

Jak na imunitu našich dětí?

...na krku a nudle u nosuJakmile přijde podzim, začne foukat vítr, počasí je jak na houpačce a naši nejmenší to odnesou. ... Samozřejmě ne všichni, ale většina prostě omarodí. A ti co se statečně drží dlouhou ... lehnou po kontaktu s bacily ve školce či škole. Nakonec se nakazí celá rodina a tak se to opakujeme ... příchodu jara a teplejšího počasí. Kdo nebo co je na vině? Imunita. To jak prožijeme chladnější období ... roku, závisí na naší obranyschopnosti. U dětí to platí dvakrát, ... budují. Co stojí za špatnou či dobrou imunitou?Na dětskou imunitu má vliv opravdu mnoho faktorů. ... jeden rok. Vliv má také dostatek pohybu, pobytu na vzduchu a psychický i fyzický odpočinek. S tím ... také souvisí kvalita spánku a odpočinku. Významným faktorem je také očkování – někdy dá dětskému ... ta dělá opravdu mnoho. Nesmíme také zapomenout na psychosomatiku, pokud doma vládne stres a napětí, ... promítne se to na zdraví dětí. No a jedním z nejdůležitějších ... faktorů je samozřejmě strava. To co dětem dáme na talíři, to se odrazí na jejich zdraví. Stravou ... obranyschopnost dětského organismu, myslete na céčko. Nejlepší variantou jak ho do dětí dostat ... nebo bílý rybíz, ale ten ho obsahuje méně. Na podzim je určitě dobré sáhnout po rakytníku – ... červenou řepu, listovou zeleninu, celerovou nať, z bylinek pažitku a petržel. Na podzim ... jablka, tak toho využijte. Vyrobit můžete například jáhelník, který doplní minerály. A co k...

Pět tipů jak dostat vlčí hlad a přejídání pod kontrolu
Uložit recept!
článek
článek

Pět tipů jak dostat vlčí hlad a přejídání pod kontrolu

...nájezdy na lednici nebo nekontrolovatelná konzumace sladkých ... či tučných pokrmů. To jsou hlavní příznaky takzvaného vlčího hladu, který přidělává vrásky ... na čele spoustě z nás. Přinášíme vám tipy jak se mu bránit! Takzvaný vlčí hlad se objeví ... ale plnou silou. Člověk se musí za každou cenu najíst a je jedno, jestli je den nebo noc. Proč? Na ... doplnit. Právě tuto nedostatečnost mu nejsnadněji splní pokrmy tučné, slané, ale hlavně sladké ... téměř ihned, byť jen krátkodobě. Kdy takový stav nastává? Zejména tehdy, pokud jsou mezi ... i po zvýšené fyzické a psychické zátěži, například když se musíme po velmi dlouhou dobu ... však umí i těhotné či kojící matkynebo teenagery během růstových fází. Je třeba navštívit ... se hladové ataky často opakují, je to určitě na místě. Mohlo by totiž jít o signál, který značí ... onemocnění jako je cukrovka, porucha funkce štítné žlázy, či ... nemoci spojené s látkovou výměnou. Pozor na psychiku Neovladatelnou touhu po jídle může ... zapříčinit i naše duševní pohoda, tedy spíše nepohoda. Tu dokáže ... třeba nespokojenost. I zde platí, že se tělo snaží takovou disharmonii co nejrychleji vyladit a ... opět přichází na řadu jeho oblíbená droga – cukr. Buďte proto na ... příliš se netrapte a nestresujte.  SOS tipy jak bojovat proti vlčímu hladu: Pijte vodu: možná ... pořekadlo, že hlad je převlečená žízeň, a právě na tyto situace skvěle funguje. Kručí vám v břiše jako o život? Vypijte sklenici vody! Hýbejte se: jakmile na vás dolehne stres, udělejte pár dřepů nebo ... jíst postupně odezní. Odveďte pozornost jinam: vlčí hlad nikdy nevydrží příliš dlouho. ... jen o pár těžkých minut, kdy jste puzeni jíst. Najděte si v takové chvíli rozptýlení. Zavolejte ... třeba kamarádům nebo si přečtěte článek na internetu. Žvýkačka: je to prosté. Jakmile vás ... nejlépe peprmintovou. Její silná chuť totiž snadno přebije chuť na sladké. Naučte se správně ... stravovat: nejdůležitější pravidlo nakonec. Pravidelná, pestrá a výživově vyvážená...

Kapoun na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Kapoun na víně

...na víně je recept převzatý z francouzské kuchyně. Pokud ... před pečením ještě povařit nebo podusit. Kapouna omyjeme, osušíme a prošpikujeme slaninou. Na ... položíme plátky slaniny, kousky citronové kůry a na to připraveného prošpikovaného, osoleného a ... opepřeného kapouna. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a kapouna v ní začneme péct. Jakmile ... pečení ho stále poléváme vínem. Po upečení kapouna naporcujeme. Jako příloha je vhodná bramborová...

Králík na víně s žampiony
Uložit recept!
recepty
recepty

Králík na víně s žampiony

...na víně s žampiony je pikantní a zároveň velmi jemný ... pokrm. Jako přílohu doporučujeme vařené nové brambory....

Treska na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Treska na víně

...na víně je lehké a rychlé jídlo. Podáváme s brambory, ... nebo vařenými. Přílohou mohou být i hranolky nasucho opečené v troubě...

Uvařit poctivý hovězí vývar není žádná velká věda, ale má to svá pravidla.
Uložit recept!
článek
článek

Uvařit poctivý hovězí vývar není žádná velká věda, ale má to svá pravidla.

...že by to bylo příliš složité, ale spíše proto, že na to potřebujeme poměrně hodně času. Sice nemusíme ... je rozhodně nutná. Důležitý je i výběr masa. Na hovězí vývar se hodí především krk, plec, hruď nebo i ... do studené vody. Kosti ještě před vařením naskládejte do pekáčku vymazaného olejem a pečte je ... alespoň čtvrt hodiny v troubě předehřáté na 200 stupňů. Když se zbarví dozlatova, vložte je ... var vaše úsilí o kvalitní vývar zničí. Když se na povrchu vývaru začne tvořit pěna, což jsou ... vysrážené bílkoviny, naběračkou ji důsledně odstraňujte. Díky tomu bude ... polévka krásně čirá. Asi po půl hodině se pěna tvořit přestane. Kvalitní hovězí vývar se takto ... zvolna vaří (táhne) několik hodin. Ve druhé polovině ... opatrní, dáte-li jí hodně, získá vývar příliš nasládlou chuť. Cibuli omyjte a vložte do vody i se ... Dále pokračujte v pomalém vaření a až zelenina změkne, z vývaru ji odstraňte. Pokud se vám zdá, ... Do hotového vývaru můžete přidat trochu nasekané zelené petrželky, kousky uvařeného masa, ... zvlášť uvařené knedlíčky nebo nakrájenou zeleninu. Kvalitní vývar má na naše ... zdraví blahodárné účinky. Zahřeje, nasytí, zlepšuje náš spánek, pomáhá při nemocech,...

Jak uvařit ledvinky
Uložit recept!
článek
článek

Jak uvařit ledvinky

...z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých ... zemí, například ve francouzské, jsou oblíbenou surovinou. ... Ve všech kuchařských knihách najdeme spoustu receptů na přípravu právě vnitřností ... jater, jsou to ledvinky, srdce, brzlík, slezina, plíce a mozeček. Všechny tyto druhy vaříme ... s vínem, balzamikovým octem a hodně používáme i hovězí nebo drůbeží vývary. Ledvinky jsou jednou ze ... nám asi není až tak cizí. Pokud nezapomeneme na pár nezbytných úprav těchto vnitřností a najdeme ... si čas najít nějaký dobrý recept, zjistíme, že se jedná o jemné a ... Kromě toho z nutričního hlediska jsou bohaté na železo, fosfor, měď, zinek a obsahují vitamín B a ... ledvinky mezi gurmány oblíbenou pochoutkou. V naší kuchyni nejčastěji používáme hovězí nebo ... tak časté a také jsou příliš malé, čímž se jídlo značně prodraží. Důležité je hned při nákupu masa ... rozkrojíme a vyřízneme z nich močovody. Pokud je na ledvinkách zbylý tuk, odstraníme ho také. Takto ... připravené maso ponoříme na několik hodin, ale nejlépe přes noc, do mléka, ... vařením minutku. Existuje třeba skvělý recept na řízky z ledvinek. Jsou velmi lahodné a jemné. ... Známé jsou třeba vepřové ledvinky na slanině, vepřové ledvinky pečené na sádle, dušené ... telecí ledvinky na cibulce a další a další. Přidáváme je také do ... ozvláštnili náš jídelníček třeba právě ledvinkami na jeden z mnoha způsobů. Možná budeme příjemně ... úpravě, protože možností je opravdu hodně, a to jak v naší, tak třeba v italské, anglické,...

Krevety na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Krevety na víně

...na víně jsou jemné a lahodné. Můžete je připravit jako pohoštění pro posezení s přáteli, nebo jako...

Drůbeží játra na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Drůbeží játra na víně

...játra na víně jsou rychlou minutkou. Maso je jemné a omáčka...

Krevety na bílém víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Krevety na bílém víně

...na bílém víně v jemné omáčce jsou hotové za pár desítek minut....

Rybí filety na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Rybí filety na víně

...filety na víně s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, to by...

Pečený losos na másle a víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečený losos na másle a víně

...losos na másle a víně je jemný, šťavnatý a přidáme k němu třeba opečené brambory s...

Vepřová panenka s třešněmi v portském víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřová panenka s třešněmi v portském víně

...panenka s třešněmi v portském víně je jídlo, které můžete připravit pro celou rodinu ... během necelé hodinky. Chutná skvěle a jako příloha se hodí třeba salát nebo opečené ... brambory. To už je ale na vás. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V malé ... přivedeme k varu portské víno. Vaříme ho zvolna asi 10 minut, až se trochu vyvaří a v pánvi ho ... odstraníme z plotny. K horkým třešním přidáme nasekaný tymián. Ve zvláštní misce smícháme pepř, ... panenku. Ve velké pánvi zahřejeme olej a maso na něm opékáme asi 8 minut dohněda. Velký pekáč ... a necháme stát 10 minut. Nyní hotové maso nakrájíme na plátky a ozdobíme snítkami tymiánu...

Pomalu vařená krůtí prsa na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pomalu vařená krůtí prsa na víně

...vařená krůtí prsa na víně s jemnou zeleninovou omáčkou jsou lehká a přitom ... všech stran osolíme, opepříme a obalíme v jemně nasekaném tymiánu. Ve vysoké pánvi zahřejeme olej ... přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a roládu na ní ze všech stran opečeme. Opečenou roládu ... přendáme na talíř a do pánve nasypeme mrkev nakrájenou na kostky, cibuli nakrájenou nadrobno a ... zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu a pak zvolna při nižší teplotě vaříme 3 až 4 hodiny. ... Hotovou roládu opět přendáme na talíř a zeleninu se zbylým vývarem rozšleháme na ... a okořeníme pepřem. Roládu zbavíme provázku a nakrájíme ji na plátky. Podáváme společně s omáčkou...

Vydatný hovězí guláš v holandské troubě
Uložit recept!
recepty
recepty

Vydatný hovězí guláš v holandské troubě

...chladném období není nic lepšího než vydatný hovězí guláš!. Dušené hovězí maso se vaří v troubě asi 2 ... křehké a velmi aromatické. Toto vydatné dušené hovězí maso z holandské trouby je delikátní zimní jídlo. ... Dušené hovězí maso pečené v troubě je vydatné, křehké a velmi ... chutné. Omáčka je dokonale hustá a zelenina je křehká a sytá. A dnes vám prozradíme všechna ... abyste si mohli připravit ten nejsytější klasický hovězí guláš vůbec. Tak se do toho pusťte! Chutě jsou ... hluboké a přitom na přípravu je to tak jednoduché. Vše začíná ... Hnědé kousky, které po něm zůstanou, jsou navíc plné chuti. Po odležení se hnědé kousky uvolní ... masa je základem chuti tohoto vydatného dušeného hovězího masa worcesterská omáčka, rajčatový protlak, ... červené víno a mletý česnek. Přidejte bylinky: Například čerstvý tymián a sušené bobkové listy. ... Vařte v troubě: Tento snadný dušený hovězí pokrm dokončete v troubě při teplotě 325 °C po ... Existuje mnoho způsobů přípravy dušeného hovězího masa: pomalý hrnec, sporák, tlakový hrnec atd. ... Ze zkušenosti je nejlepší maso nejprve připravit na sporáku (v holandské troubě) a pak ho vařit v ... je to skvělá nádoba pro vaření velkých jídel, jako je například dušené hovězí maso. Za prvé, ... vytváří nezaměnitelnou chuť. Příprava dušeného hovězího masa v holandské troubě je dokonalá - od ... a komplexnosti chuti prostě nedosáhnete, když vše naházíte například do klasického neboli pomalého ... po dobu asi 2 hodin opravdu pomáhá spojit chutě a hovězí maso je mimořádně křehké. Zde je několik ... skvělých tipů na přípravu: Maso opékejte po částech na prudkém ... nechat maso v klidu, dokud se krásně nepropeče - snažte se ho příliš brzy neotáčet. Neuspěchejte ... přípravu na sporáku a nechte dejte si načas, aby se všechny chutě rozvinuly. Hlavními ... tymián není stejný. Používejte pevné brambory, například zlaté nebo červené. Vyhněte se ruským ... bramborám, protože se snadno rozmačkají....

Dušené hovězí s hříbky
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené hovězí s hříbky

...receptu si můžete uvařit oboje. Trochu náročnější na čas, ale vyplatí se to. Je to totiž moc dobré. ... Italskou omáčku marinara si připravíme zvlášť v míse, kde postupně ... sušená rajčata bez nálevu,která jsme rozmačkali na malé kousky, nadrobno nasekanou cibuli, utřený ... česnek, natrhané listy bazalky, olej, cukr, oregano, sůl a ... do horké vody a necháme je v ní 6 minut, aby nasály vodu. Hovězí maso osolíme, opepříme a necháme ... odležet v pokojové teplotě 15 minut. Na pánev s rozpáleným řepkovým olejem položíme maso ... minuty. Pak maso odstraníme z pánve a místo něho na ni nasypeme nakrájenou mrkev, celer, cibuli a ... maso vrátíme zpátky, přidáme 2 hrnky omáčky marinara, rozmarýn, hovězí vývar a víno. Přidáme namočené hříbky i s částí vody. Vše uvedeme do varu ... a pak zvolna dusíme přikryté asi 3,5 hodiny. V polovině této ... doby maso obrátíme. Nyní přidáme naložené cibulky a ještě vaříme odkryté 10 minut, ... maso znovu obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Nakonec maso vyndáme z pánve, nakrájíme na menší ... svaříme mléko s 5 hrnky vody. Začne-li vařit nasypeme do ní instantní kukuřičnou polentu, osolíme ... opepříme. Za občasného míchání vaříme 20 minut. Nakonec přidáme máslo a strouhaný sýr a mícháme ... se oboje nerozpustí. Můžeme servírovat dušené hovězí v omáčce s hříbky a s polentou...

Hovězí guláš
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí guláš

...guláš je klasika, která se hodí zejména pokud je třeba nasytit větší množství strávníků. ... barvu. Poté do kastrolu přidáme maso (na hovězí guláš je nejlepší kližka) nakrájené stejně velké ... potřeby ho podléváme, aby se nepřipálilo. Až hovězí maso změkne dolijeme hrnec větším množstvím vody, ... majoránku a vaříme než maso zcela změkne. Hovězí guláš podáváme s houskovým knedlíkem nebo chlebem...

Thajský hovězí guláš
Uložit recept!
recepty
recepty

Thajský hovězí guláš

...možno thajskou jasmínovou. Nejprve osmahneme na oleji ve vysoké pánvi hovězí maso nakrájené na ... větší kostky. Jakmile zhnědne, vyndáme ho z pánve a dáme stranou. ... Do pánve dáme nastrouhaný zázvor, kari pastu a nakrájenou citronovou trávu. Vše restujeme, dokud ... a cukr. Přivedeme k varu, vrátíme do pánve hovězí maso a přikryté pokličkou zvolna vaříme asi 2...

Řecké dušené hovězí
Uložit recept!
recepty
recepty

Řecké dušené hovězí

...dušené hovězí si vyžádá trochu více vašeho času, ale je to ... dušených jídel vůbec. Spojení chutí dušeného hovězího se vším tím kořením je vynikající a nenapodobitelné. Rozhodně to za ten čas stojí. ... s pečivem a třeba se sklenkou dobrého červeného vína. Nejprve nakrájené hovězí maso smícháme v míse ... smícháme olivový a kokosový olej a zahřejeme na vysokou teplotu . Pak přidáme osolené a opepřené ... z hrnce. Do hrnce nyní přidáme pórek, cibuli nakrájenou nadrobno a nakrájenou mrkev a celer. ... protlak, promícháme a přidáme červené víno a hovězí vývar. Vaříme za stálého míchání, dokud omáčka ... Pokud je potřeba, přidáváme trochu vody. Když hovězí maso změkne, mecháme omáčku vydusit do zhoustnutí ... Odstraníme skořici a celé koření, přidáme nasekanou petrželku a pomerančovou kůru a už...

Hovězí zadní maso
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí zadní maso

...méně tučné než vepřové a hovězí je i bohatým zdrojem bílkovin, ale také železa. ... Maso z kýty nebo plece tedy hovězí zadní, se hodí pro pečení, dušení, opékání a ... připravit z něj lze například chutné plátky, rolády nebo závitky. ... Vyzkoušejte recept na hovězí na divoko...

Hovězí krk
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí krk

...maso je patří do skupiny hovězí přední a Francouzi ho nazývají bourguignon. Vždyť ... kousku masa se připravuje slavné, pomalu dušené hovězí po burgundsku! Hovězí krk je kvalitní kus masa, ... který se hodí pro dušení, pomalé vaření, ale i na steaky. Vyzkoušejte recept na hovězí maso se...

Hovězí falešná svíčková recept
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí falešná svíčková recept

...a falešná svíčková s hovězím masem je jedno z nejklasičtějších jídel české ... kuchyně. Pochutná si na ní snad úplně každý. Jedinou nevýhodou je v případě ... pravé svíčkové její cena. Proto ji spousta lidí nahrazuje svíčkovou falešnou. Není to na škodu. ... Recept a hovězí falečná svíčková má nejen podobný vzhled, ale i ... vlastnosti – je jemná, měkká a šťavnatá. V kuchyni najde falešná svíčková, která ... i grilovat. Nejčastěji se však využívá právě na tradiční českou svíčkovou. Knedlík, maso a jemná ... smetanová omáčka plná zeleniny potěší především jako sváteční oběd, ale můžete si ji samozřejmě ... dopřát i ve všední den. Na první pohled se její příprava může zdát ... složitější, ale uvidíte, že to nic není. Hovězí falešná svíčková a její recept je časově sice ... se vám v tomto případě mnohonásobně vrátí. Na konci vašeho úsilí vás totiž čeká vynikající oběd ... si všichni strávníci budou pochvalovat. Recept a hovězí falešná svíčková je prostě skvělá...

Hovězí Stroganoff  se širokými nudlemi
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí Stroganoff se širokými nudlemi

...Stačí mít pohromadě všechny ingredience a čas na vaření. Je to klasika a s máslovými nudlemi ... opravdu moc dobrá. Hovězí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme k němu nakrájenou mrkev, bobkový list, 3 snítky tymiánu, ... Vše přivedeme k varu, pak ztlumíme plamen a zvolna maso vaříme, částečně přikryté, jednu až dvě ... hodiny, dokud nezměkne. Mezitím na pánvi rozpustíme polovinu másla v olivovém oleji, ... přidáme nakrájené houby, česnek, zbývající tymián a dusíme, ... Podle chuti je také přisolíme nebo opepříme. Hovězí Stroganoff podáváme s máslovými nudlemi a zdobíme...

Grilovaná hovězí pečínka
Uložit recept!
recepty
recepty

Grilovaná hovězí pečínka

...nebo s bramborovou kaší. Volba přílohy už je na vás. Zelenou cibulku, sůl, pepř, hořčici, ... koriandr, šalvěj, jemně nakrájenou cibuli, vinný ocet a jablečný džus ... rozmixujeme v mixéru na hrubší směs. Postupně k ní přidáme i olej. 1 1 ... 2 hrnku této marinády nalijeme do velkého uzavíratelného plastového sáčku, ... přidáme hovězí maso, sáček uzavřeme a maso v marinádě důkladně ... přes noc v ledničce. Papriku rozkrojenou na polovinu a zbavenou semen a červenou cibuli nakrájenou na plátky grilujeme 4 až 6 minut po každé ... straně v grilu předehřátém na střední teplotu. Marinované hovězí maso ... položíme na grilovací rošt, odstraníme přebytečnou marinádu a ... znovu potřeme zbývající marinádou. Hotové maso nakrájíme přes vlákno na tenčí plátky a podáváme s...

Silná hovězí polévka
Uložit recept!
recepty
recepty

Silná hovězí polévka

...kořením, vám provoní celou kuchyni. Dobrý a silný hovězí vývar je chlouba každého kuchaře. Kromě uvařeného ... vodou. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi dvě a půl hodiny. Pak odstavíme, ... asi 15 minut a vyndáme zeleninu a maso. Oboje nakrájíme na kousky. Vývar scedíme, přidáme ... zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu a maso. Nakonec pokrájíme zelenou petrželku a pažitku a...

Francouzské dušené hovězí  s houbami a pomerančem
Uložit recept!
recepty
recepty

Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem

...dušené hovězí s houbami a pomerančem je jídlo s neobvyklou ... pomerančové šťávy a kůry. Podáváme je s těstovinami nebo s rýží. Doba vaření je sice trochu delší, ... ale výsledek stojí za to. Hovězí maso nakrájené na kostky dáme do velkého hrnce spolu s ... 1 lžící olivového oleje a 3 1/2 šálky červeného vína. Celer, mrkev, cibuli a česnek nakrájíme na ... list a hřebíček vložíme do sáčku z tenkého plátna, přidáme do hrnce a vše necháme marinovat v ... vše při pokojové teplotě. Z hrnce vyjmeme také nakrájenou zeleninu. Do zbylé tekutiny přilijeme ... protlak, promícháme a necháme stranou. Na pánev dáme máslo a olivový olej. Rozpálíme na ... vysokou teplotu a přidáváme postupně hovězí maso. Asi 5 minut maso po všech stranách prudce ... do hrnce s masem. Ma pánvi teď lehce osmahneme nakrájené houby. Hrnec s masem, zeleninou a ... marinádou dáme na plotnu, vložíme znovu sáček s kořením a necháme ... zvolna dusit při občasném promíchání asi tři a půl ... pomerančovou kůru a šťávu, osolíme a opepříme. Nakonec vyjmeme sáček s kořením a jídlo je hotové...

Italské dušené hovězí
Uložit recept!
recepty
recepty

Italské dušené hovězí

...dušené hovězí jen velmi vzdáleně připomíná český guláš. Liší se ... hlavně přidáním červeného vína, rajčat a dlouhým vařením, při kterém se rozvinou ... nebo jen s pečivem. Ve velkém hrnci usmažíme na oleji pokrájenou cibulku, přidáme nakrájený celer ... hrnec odstavíme z plotny. Do igelitového sáčku nasypeme mouku, sůl a pepř a promícháme. Nakrájené hovězí maso vložíme do sáčku a protřepeme tak, aby se ... Do hrnce přilijeme zbylý olivový olej, vrátíme na plotnu a ohřejeme na vysokou teplotu. Pak ... míchání ho opečeme dohněda. Nyní přilijeme šálek hovězího vývaru a červené víno. Povaříme za stálého ... nezhoustne. Přidáme rozdrcený tymián, 3 hrnky hovězího vývaru, rozmarýn, bobkový list, majoránku, na ... kousky nakrájená oloupaná rajčata z plechovky, oregano, nakrájené brambory a houby. Směs dochutíme pepřem a ... varu. Přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu a zvolna dusíme 3 až 4 hodiny. Občas nezapomeneme ... promíchat. Když je hovězí maso měkké, vmícháme čerstvou bazalku a petrželku ... Na talíři posypeme parmazánem, nebo jiným italským...

Tuniský hovězí guláš
Uložit recept!
recepty
recepty

Tuniský hovězí guláš

...hovězí guláš s cizrnou je jeden z dalších receptů na dušené hovězí maso. Jeho příprava je snadná, ... Cizrnu (neboli římský hrách) je dobré namočit přes noc do studené vody. Druhý den ji ... propláchneme v čisté vodě a s cibulí nakrájenou nadrobno dáme ve velkém hrnci vařit v 1 litru vody. ... Vaříme zvolna asi 15 minut. Do pánve s rozpáleným olejem ... vložíme hovězí maso nakrájené na kousky, osolíme, opepříme a opečeme zvolna po ... všech stranách dohněda. Pak přidáme nasekaný špenát, utřený česnek a zelenou petržel. ... Přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, nakrájený celer, artyčoky a mrkev. Všechno důkladně ... přikryjeme pokličkou a při snížené teplotě zvolna dusíme asi hodinu. Nyní přidáme čili papričky nasekané nadrobno, důkladně promícháme a dusíme...

Indický hovězí guláš
Uložit recept!
recepty
recepty

Indický hovězí guláš

...jídel je pro nás vždycky lákavá. Indický hovězí guláš je jedním z nich. Nejprve hovězí maso nakrájené na kostky prudce orestujeme v rozpáleném ... necháme ho rozpustit. Přisypeme pálivou papriku, nakrájenou cibuli, utřený česnek a nastrouhaný ... a sůl. Znovu 2 minuty podusíme a ke směsi dáme hovězí maso a nahrubo nakrájené rajče. Zalijeme dvěma ... přivedeme k varu asi litr a půl osolené vody. Nasypeme květákové růžičky a vaříme asi 6 minut. Pak ... vařenému květáku a ve slané vodě uvaříme brambor. Nakrájíme ho na kostky a s květákem, mrkví a...

Kentucké dušené  hovězí
Uložit recept!
recepty
recepty

Kentucké dušené hovězí

...dušené hovězí má podmanivou chuť a osloví každého, kdo má rád ... hovězí guláše. Je to lákavé jídlo a rozhodně stojí za to ... ho vyzkoušet. Omyjeme a osušíme maso a nakrájíme ho na kostky. Smícháme mouku se solí a ... v chladnu asi čtvrt hodiny. Do velkého hrnce nalijeme olej, zahřejeme a kostky masa v něm ... Pak přilijeme bourbon a vše důkladně a ode dna promícháme. Přidáme tymián, bobkový list, ... rozetřený česnek, rozmarýn, mleté nové koření a nasekanou čerstvou petrželku. Zalijeme hovězím ... Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna za občasného míchání dusíme přikryté pokličkou ... asi 2 hodiny. Nyní přidáme pokrájená rajčata, nakrájenou mrkev a nadrobno pokrájenou cibuli. ... Zároveň do hrnce dáme brambory nakrájené na větší kostky, rajčatový protlak, worcestrovou...

Hovězí mleté maso se zeleninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí mleté maso se zeleninou

...se na teplou večeři? Vyzkoušejte hovězí maso se zeleninou...

Plněná hovězí roláda
Uložit recept!
recepty
recepty

Plněná hovězí roláda

Plněná hovězí roláda má mnoho společného se sekanou. I proto k ní bude nejlepší bramborová kaše....

Hovězí polévka s fazolkami
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí polévka s fazolkami

Hovězí polévka s fazolkami je voňavá kořením a vhodná i při cukrovkové dietě. Můžete k ní přidat krutony z opečeného celo...

Hledejte dál

Když nikde, tak na internetu budou Hovězí tokáň na víně oblíbené jak na václava havla ... recepty

Kde najít informace



×