Houby na smetaně s brambory ( houby na zimu) . recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o Houby na smetaně s brambory ( houby na zimu) . . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se Houby na smetaně s brambory ( houby na zimu) ., tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o Houby na smetaně s brambory ( houby na zimu) . zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Nakládané houby v octě
Uložit recept!
recepty
recepty

Nakládané houby v octě

...houbám a receptů co z nich připravit je nepočítaně. Jedním ze způsobů jak si tuto pochoutku uchovat i ... na pozdější dobu, je sterilování. Vyzkoušejte recept na houby naložené v octě. Pro ... zavařování volte jen pevné a zdravé exempláře hub....

Kuře na smetaně s houbami
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuře na smetaně s houbami

...na smetaně s houbami podáváme buď s dušenou rýží nebo s ... houskovými knedlíky. Je to rychlé a chutné jídlo pro celou rodinu. ... Nemáte-li čerstvé houby z lesa, můžete klidně použít žampiony...

Francouzské brambory
Uložit recept!
článek
článek

Francouzské brambory

...rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na správném místě, ... jelikož recept na francouzské brambory máme a rádi se o něj s vámi podělíme. Několik ... rad pro přípravu brambor:Brambory pečené ve slupce před vložením do trouby ... propícháme vidličkou, aby pára mohla unikat a brambory při pečení nepukly. Pokud chceme mít brambory ... rychleji upečené, napícháme brambory na kovovou grilovací jehlu, ta se stane dobrým ... vodičem tepla. Pečení tak zkrátíme o cca 15 minut.Brambory můžeme také péct i oloupané a během pečení je ... potíráme olejem. Při zapékání brambory můžeme posypat nakrájenými čerstvými bylinkami.Pokud se nám brambory opékají po povrchu rychleji, ... než potřebujeme, zakryjeme je alobalem. Recept na francouzské brambory Suroviny: 1 kg brambor, 20 ... 2 dkg housky nebo formu, ¼ l mléka, 2 dkg sýra. Příprava: Brambory uvaříme, prochladlé oloupáme ... a nakrájíme na plátky. Klademe je do vymazaného pekáče střídavě s masem ... a kropíme je tukem. Zejména poslední vrstvu pomastíme a posypeme sýrem. Když ... se brambory asi 10 minut pečou, zalijeme pokrm mlékem, ve ... kterém jsme rozkvedlali vajíčka. Brambory upečeme do růžova a francouzské brambory jsou ... hotové. Francouzské brambory Suroviny: 800 g brambor uvařených ve slupce, ... máslo na vymazání zapékací mísy, sůl, 200 g uvařeného ... uzeného masa, 3 až 4 vejce uvařené natvrdo, 2 lžíce másla, 250 ml mléka nebo smetany,   ... 1 - 2 vejce, pažitka Postup: Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu ... máslem, rozložíme do ní vrstvu brambor a osolíme. Na brambory dáme vrstvu nakrájeného nebo umletého ... uzeného masa, na ni položíme plátky vajec a mírně osolíme. Vrstvy ... střídáme, poslední musí být z brambor. Rozpustíme máslo a brambory pokapeme. V ... předehřáté troubě krátce zapečeme. Potom si rozšleháme mléko nebo smetanu s vejcem, ... osolíme a zalijeme brambory. Posypeme nasekanou pažitkou a zapékáme 30 – 40 minut ... dozlatova. Zapékané brambory se slanečkem nebo rybou Suroviny: 1 kg brambor, ... ryby, 1 cibule, 5 dkg tuku, 1 – 2 vejce, ¼ l mléka. Příprava: Slanečky oloupeme, namočíme na několik ... hodin do vody nebo mléka, pak je zbavíme kostí a na drobné kousky usekáme. Brambory uvaříme, oloupeme ... a nakrájíme na kolečka. Do misky skládáme vždy vrstvu brambor, kterou ... zasypeme rybou a osmaženou cibulkou. Povrch pomastíme a po zapečení zalijeme mlékem s ... vejci. Zapečené brambory s houbami Suroviny: 1 kg brambor, 1 kg ... očištěných na plátky nakrájených hub, sůl, 10 dkg tuku, 1 cibule, kmín, ¼ ... l mléka, 2 vejce. Postup: Na tuku a cibulce dusíme nasolené nakrájené houby s ... kmínem. Vařené brambory nakrájíme na plátky a skládáme do vymazaného pekáčku vždy ... vrstvu brambor, vrstvu hub.Končíme vrstvou brambor. Po zapečení zalijeme pokrm mlékem a rozkvedlanými ... vejci. Zapečené brambory se zelím Suroviny: 50 dkg vařených brambor, 50 ... zelí, 10 dkg slaniny, 1 cibule, sůl, kmín, pepř. Postup: Hlávkové zelí jemně nakrouháme a krátce ... podusíme se solí a kmínem. Do vymazaného pekáče dáme vrstvu vařených brambor ... osmaženou cibulí, a tak pokračujeme, až skončíme brambory. Ty pokropíme slaninou. Brambory při pečení ... trochu podlijeme polévkou nebo vodou. Opékané brambory s pórkem a uzenkami Suroviny: 2 lžíce olivového ... míse rozpálíme lžíci olivového oleje a opečeme na něm uzenky nakrájené na kolečka. Po opečení ... vyjmeme ze zapékací mísy a odložíme stranou. Do zapékací mísy přidáme zbylý olej a vsypeme ... pórek. Za stálého míchání jej tři minuty opékáme. Pak přidáme brambory, které jsme si nakrájeli na ... kolečka, Všechno dohromady opékáme, až brambory začnou zlátnout. Vsypeme plátky uzenky, přidáme ... omáčku, promícháme a ještě 2 – 3 minuty opékáme. Potom směs stáhneme z ohně a přidáme do ní sýr, ... dochutíme solí, pepřem a jemně promícháme. Zapečené brambory s liškami Suroviny: 800 g ... černý pepř, 4 snítky tymiánu Postup: Oloupané brambory nakrájejte na silnější kolečka. V osolené vodě ... povaříme 5 – 7 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. ... Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Houby pečlivě očistíme, ale neproplachujeme. ... Menší necháme vcelku, větší překrojíme na polovinu. Ve větší pánvi rozpálíme olej a necháme ... zesklovatět cibuli s česnekem. Potom přidáme houby a brambory a vše orestujeme. Přisypeme kmín a ... papriku. Osolíme a opepříme a důkladně promícháme. Směs přendáme do zapékací mísy, vložíme do trouby ... a při 180°C asi 15 minut zapékáme. Zapečené brambory posypeme snítky tymiánu, případně majoránkou...

Svíčková na smetaně s knedlíkem – národní poklad a cenné dědictví
Uložit recept!
článek
článek

Svíčková na smetaně s knedlíkem – národní poklad a cenné dědictví

...na smetaně je v povědomí mnoha lidí královnou české kuchyně. ... A právem, protože právě svíčková na smetaně pro spoustu Čechů představuje hlavní chod na ... slavnostní tabuli při výjimečných příležitostech. Svíčková na smetaně rovná se výjimečný ... maminkám, svým ženám, dědům, tátům a svým mužům. Vypadá to, že hovězí pečeně na smetaně nás bude ... provázet i do dalších generací. Zatím není na obzoru jiný vážnější vyzyvatel. Co tomu je ... vzala? A jak ji udělat co nejlepší? Odpovědi na tyto otázky bude hledat náš článek o svíčkové na smetaně. Kde se vzala, tu se vzala – svíčková na smetaně ... Svíčková je nejlepší kousek hovězího masa. V případě svíčkové se ale nepoužívá toto maso, ... ale nějaké cenově dostupnější. Svíčková totiž není určená na pomalé dušení. Ba ... právě naopak, teprve rychlou tepelnou úpravou získává ... pravá svíčková svoje originální přednosti. Na svíčkovou na smetaně se používá například falešná ... svíčková – hovězí zadní (kulatá plec, případně kýta), s nímž ale není ... nás odměnilo tím krásným, co v něm odvždycky vězí. Někdy se také uvádí hovězí pečeně na smetaně, s ... tím ale na Čechy nechoďte, svíčková na smetaně je prostě jedna. Kde se ale vzal tento název? Ani ... není stoprocentně jistá jeho pravdivost: 1. podobnost tenkého svalu masa se svíčkou,2. ... spousta loje, který se okolo masa nachází,3. zvyk řezníků pohostit jednou za rok tovaryše, což ... se dělo při svíčkách. Bohužel, pravdy se nikdy nedopátráme. To nám ... však vůbec nevadí, abychom si recept na svíčkovou na smetaně neužívali. Svíčková na smetaně, ... její recept určitě nevznikl tady v Čechách či na Moravě nebo ve Slezsku. Pokrm, tak jak ho známe, ... nevznikl ani v jiné zemi, přesto se během 19. století začíná velmi podobná omáčka objevovat na ... tehdejších jídelníčcích. Svíčková omáčka však byla zatím jenom v plenkách. ... Například prabába všech kuchařek a kuchařů M. D. Rettigová třeba do svíčkové vůbec nedávala ... kořenovou zeleninu. Posuďte sami. „Vezmi asi 4 libry tak nazvané svíčkové pečeně, ... ledvinou, okrájej s ni všecky kůžičky a lůj, a nasol ji; vezmi asi 2 žejdlíky vinného octa, ... trochu dymiánu, a nech to povařit Zatím prostrkej nasolené maso slaninou, vlož ho do hliněné nádoby, ... v tom láku ležet, ale musil ho každodenně obracet. Pak ho znenáhla peč jako zajíce, a polévej ... kyselou smetanou, až je hezky hnědě upečeno. Může se dát po polívce buď místo hovězího masa, ... může teplé nebo studené s octem a olejem požívat.“ RETTIGOVÁ, Magdalena Dobromila. Domácí kuchařka. ... Praha: Městská knihovna Praha, 2011. 485 s. Mnoho evropských zemí, zejména okolo naší ... republiky, považuje svíčkovou na smetaně za své národní jídlo. Například v Německu ... velmi podobnou omáčku, které říkají Lendenbraten. Objednat si také můžete Sauerbraten. V tomto ... případě jde o sladkokyselou omáčku s hovězím.Vždy jde o dušené hovězí maso s kořeněnou omáčkou ... s kořenovou zeleninou. Detaily mezi různými variantami se liší nejenom ... z druhého patra a Svobodovými z pátého patra. Velká rozšířenost a oblíbenost dala vzniknout ... nepřebernému množství variant tohoto receptu. Kdo by nechtěl národní poklad uvařit nejlépe, že? ... Je svíčková na smetaně zdravý, nebo nezdravý pokrm? Zdravá, ve smyslu ... superpotravin, určitě svíčková omáčka není. Ale nepatří ani na blacklist věcí, jako je ... ovarové koleno. Ve svíčkové omáčce najdete kombinaci mléčných výrobků a sádla – smetana, mléko, ... špek –, které z ní dělají poměrně tučný pokrm. Navíc se lety „vylepšování“ v režii domácích kutilů ... do receptů dostává například ta nejtučnější smetana 33–40%. Zbytečné množství tuku, na kterém se ... moc špeku, kterého stačí spíš menší množství na protečení jeho chuti masem, a zhůvěřilé používání ... vývaru z masoxu na podlévání pečeného masa. O recept na svíčkovou je potřeba se starat. ... Požadujete-li po svíčkové na smetaně zdraví nezávadné potěšení, můžete místo smetany a ... šlehačky použít rostlinnou smetanu (na. rýžovou) a kokosové mléko. Vyrobit knedlíky ... známá česká blogerka třeba tady https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/. ... můžete s klidným svědomím vařit i těm nejmenším. Svíčková na smetaně – několik cest jak na to ... Možností je skutečně celá řada. Jak už bylo řečeno výše, národní poklad znamená ... každý má právo jej upravovat, tak jak se mu líbí. Někdo přidává do receptu na svíčkovou jablko, ... známý český šéfkuchař Sapík do omáčky přilévá víno. Pokaždé se však jedná o recept svíčková na smetaně. Jiný poměrně zásadní rozdíl v postupu, a nikoliv ... ve výsledku, spočívá v tom, že zelenina s masem se nechává společně odležet přes noc v ... chladu. Nicméně většina receptů spoléhá na orestovanou zeleninu, která se přidává k ... orestovanému masu. Všechno společně se poté peče v troubě. Recept na svíčkovou na smetaně má i přes svoji variabilitu ... několik zásad. A ty je potřeba dodržet chca nechca. Maso na svíčkovou musíte nejprve prošpikovat. ... Špek je nutné předem vložit alespoň na hodinu na mrazák, aby ztuhl a abyste si při špikování ... pár sprostých slov směřovaných k nebohému masu. Nožem udělejte pro špek místo, mělo by se jednat ... o úzké tunýlky podél celého masa. Centimetr silné proužky špeku protáhněte masem ... stejným směrem, jak jdou jeho vlákna. Způsobíte něco, čemu se říká protýkání. Maso ... špekem pěkně nasákne, zvláční, zjemní a provoní se. Špek navíc plní i estetickou úlohu, takže si ... záležet, když už to dá takovou práci, což dá. Toto je první ze tří velmi důležitých věcí, bez ... kterých svíčková na smetaně nebude touž pochoutkou, kterou máte uloženou v ... paměti svých chuťových buněk. Druhým centrem vašeho zájmu o recept na ... omáčku by mělo být opečení masa a zeleniny. To znamená příprava na samotné pečení. Někdo peče rovnou ... masa dopřejete jeho šťávě, aby svoji práci vykonala uvnitř masa (a ne vně masa), a opečením ... zeleniny zase podpoříte její chuť a vůni. A to se hodí. Maso odblaňte a odřízněte tuk. ... Osolte, opepřete, a aby drželo tvar připomínající váleček, převažte provázkem. Zprudka ... orestujte na rozpáleném tuku. Prská to, pálí a všelijak se to rozčiluje a ... tak si to užijte, buďte trpěliví a opatrní. Poslední věcí je samotné dochucení. Tady si ... opravdu můžete recept na svíčkovou upravovat, jak chcete. Cukr a ocet ... přidáváte už nakonec restování zeleniny. Cukr zkaramelizuje, ocet se za nádherně ... nesnesitelného čpění vypaří. Koření dáváte do pekáče na pečení. Cukr, ocet a ... s ostatními ingrediencemi spolupracovat co nejdéle. Smetana zjemňuje, a tak se přidává až na úplný ... konec. Nebudeme se tady rozepisovat o všech možných ... kombinacích koření. Pohledejte na internetu a uvidíte, že toho najdete opravdu ... hodně, kde se lze inspirovat. Někdo tymián, někdo saturejku, recept na ... svíčkovou v tomhle opravdu spoléhá jen na vás. Abychom ilustrovali variabilitu, kterou z ... podstaty (národní poklad) recept na svíčkovou nese, uvedeme dva seznamy surovin. Ten ... první je z dílny Josefa Tojnara z restaurace Rybárna, který je, pravda, na 10 porcí. Druhý recept na ... Petry Sahajdákové z podniku Dock House, který je na jednu porci. Tato odlišnost však na počet ... použitých ingrediencí nemá vliv. 1 500 g masa – hovězí zadní150 g voňavého ... krupice100 ml octa100 g hořčice500 ml smetany (33%)sůl, pepř, citronová šťáva100 g másla na "naleštění"150 g máslové jíšky 500 g hovězího ... l hovězího vývaru250 ml smetany Vidíte, že seznam použitých surovin se velmi (v tomto případě o ... třetinu) liší i u špičkových šéfkuchařů. Svíčková na smetaně – jdeme do finále Upečené ... tak, že prostě kousek odříznete a ochutnáte. Pokud je ok, vyndejte jej a pověnujte se pořádně ... zelenině. Někdy zeleninu nestačí jenom propasírovat, ale ... ještě trochu zahustit. Na to použijte jíšku, recept zde https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/jiska/. Zeleninu ... můžete rozmixovat, svíčková omáčka bude potom dokonale hladká. Během tohoto procesu ochutnávejte a ... ochutnávejte. Dosolujte, doslaďujte, dokyselte ji, udělejte ... připadá chutné, svíčková omáčka vaše zásahy unese. Nakonec zjemněte smetanou. Recept na svíčkovou ... je na internetu zastoupen v mnoha provedeních. Na jidlo.cz naleznete například tyto https://www.jidlo.cz/recepty/svickova-omacka nebo tady https:/ ... /www.jidlo.cz/recepty/svickova-na-smetane-1– Opravdu stačí jenom vyhledat a vařit, ... a proto zde nebudeme uvádět žádný z nich. V tomto článku jste se měli v kostce dozvědět ... knedlíkem, výběr receptu a volba postupu je čistě na vás. Nezapomínejte však, že všechny recepty na...

Lišky na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Lišky na smetaně

...omáčku, zkuste třeba tento vyzkoušený recept. Lišky na smetaně jsou už kuchařskou klasikou...

Farmářské brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Farmářské brambory

...brambory nepotřebují žádnou přílohu. Je tam všechno. Zelenina, maso, vejce, houby...

Krůtí řízky na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Krůtí řízky na smetaně

...řízky na smetaně podáváme většinou s brambory upravenými podle své chuti. Skvělá příloha jsou ... třeba brambory pečené nasucho v troubě...

Zavařovací sezóna v plném proudu - zavařte si ovoce a zeleninu na zimu…
Uložit recept!
článek
článek

Zavařovací sezóna v plném proudu - zavařte si ovoce a zeleninu na zimu…

...jak konzervovat letošní úrodu ovoce a zeleniny. Dobře zavařené produkty vydrží i několik roků ve ... stavu, kdy jsou vhodné k další kuchyňské úpravě. Tato skvělá tradice našich babiček zpracování ... letního bohatství se vám v zimě bude hodit. Možná se budete divit, ale zavařování nemá zase ... tak hluboké kořeny. Ve světě začal se zavařováním okolo roku 1800 ... francouzský kuchař Nicolas Appert, když vynalezl sterilaci. Získal za ni cenu vypsanou ... a za utržené peníze založil první konzervárnu. U nás se hospodyně učily zavařováním uchovat ... známá kuchařka Marie Janků-Sandtnerová. Co vše se dá zavařovat? Hotová jídla ... se dají všechny druhy guláše, všechna masa s omáčkami, čína, španělské ptáčky, kuře na ... lečo s uzeninou a mnoho dalších masových jídel. Pozor, sklenice s omáčkou je lepší plnit méně - ... mohou při sterilizaci "utíkat". Hotová jídla nemasováZeleninová rizota, špagety ... nebo zeleninou, bezmasé lečo, jednodruhová zelenina, směsi zeleniny a další nemasová jídla. ... nebo pečením, mohou být polovařená i syrová. V tom případě je musíme dodělat při samotném ... zavařování. Při teplotě 100°C sterilujeme maso ve sklenici 1 ... 5 - 2 hodiny, podle druhu masa. Pro zavařování mohou být použity všechny druhy ... nejvhodnější je asi vepřové, kuřecí a krůtí maso. Zavařit se prý dá i celá zabíjačka - zabíjačková ... ovar, jelita i jitrnice, škvarky se sádlem. Uzené, klobásy, dokonce i paštika. Zavařovat se ... dají i ryby a pokrmy z nich. ZeleninaZe zeleniny zavařujeme zcela určitě nejčastěji ... okurky. Nakládačky se zavařují v nepočítaně různých sladko ... kyselých nálevech. Většina zavařujících má svůj "vyzkoušený a speciální" ... nálev. Další často zavařované zeleniny jsou - zelí, ... dýně, chřest, mladé kukuřičky a cibulky, česnek. Zavařují se nejrůznější zeleninové směsi, ... čalamády a čatní. Další možností zavařování jsou zeleninové ... protlaky a kečupy. OvoceZavařujeme hlavně ovoce zahradní - třešně a ... švestky, blumy a špendlíky, ale i rybíz a angrešt. Také lesní plody - mailny, ostružiny, borůvky a ... brusinky. Zavařovat můžeme i ovoce, které u nás neroste, ... ale je možné ho koupit - ananas, mango, kiwi a další. Zavařujeme také upravené ... ovoce - na. strouhaná jablka na závin. Základem zavařování je cukr, případně další umělá ... koření v podobě hřebíčku, skořice, badyánu.Zavařují se ovocné kompotové směsi, ovocná pyré, ... kapitolou zavařování jsou marmelády a džemy. SpecialityPopulární jsou pikantní pálivé papriky ... - kozí rohy, feferonky, chilli papričky. Oblíbená specialita k zavařování jsou také houby. ... Zavařují se v kyselých a sladkokyselých nálevech. Všechny houby nejsou pro zavařování vhodné. ... Zavařovat se dá i samotné koření a bylinky - na. kopr a zelený pepř. Způsoby zavařování Princip ... zavařování je poměrně jednoduchý. Do sklenice nalijeme vařicí či velmi horký obsah, který při ... a dojde tak ke vzduchotěsnému uzavření zavařeniny. Mnohdy tento způsob stačí, aby zavařenina ... vydržela čerstvá do zimy i do další sezony. Chceme-li mít jistotu, že se bakterie uvnitř ... nebudou množit, obsah ve sklenicích sterilujeme. Zavřené sklenice vložíme do vody a za určité ... teploty po danou dobu sterilujeme. Sterilovat sklenice můžeme v hrnci, v troubě, ... dokonce i v myčce. Zároveň je také potřeba k ovoci nebo zelenině ... přírodní konzervant v podobě cukru, soli nebo octa. Velice důležité je hlídat při celém procesu ... hygienu. Sklenice bychom měli pečlivě vymýt, opláchnout ... čistou vodou a nechat volně uschnout na utěrce. Víčka nejprve dobře umyjeme, poté chvíli povaříme ... v hrnci a také je necháme pořádně uschnout. Sklenice můžeme před naplněním také sterilovat v ... troubě. Nejběžněji se zavařuje v hrnci. Buď v tom klasickém, nebo v hrnci přímo určeném k ... zavařování, ke kterému je přiložený teploměr. Do hrnce nalijeme vodu, zapneme plotýnku a vodu ... ohřejeme. Sklenice vložíme do vody, měla by sahat nad polovinu sklenic. Při teplotě okolo 80 °C ... zavařujeme 20 minut. Naplněné sklenice můžeme zavařit také v troubě. ... Připravíme si vyšší plech, do kterého nalijeme asi 2 cm vody. Do plechu vyskládáme ... sklenice tak, aby se nedotýkaly. Výhodou je, pokud si do trouby připravíme ... teploměr a budeme hlídat teplotu uvnitř. Troubu nejprve předehřejeme na 120 °C, když je ... předehřátá, můžeme teplotu snížit na 90 °C. Sklenice zavařujeme alespoň 30 minut, nejdéle asi ... 60 minut. Délku zavařování upravíme podle typu ovoce. ... Tvrdší zavařujeme déle než měkké ovoce. Voda se bude vypařovat, a tak je potřeba ji v ... průběhu zavařování dolévat. Na co si dát pozor Nejdůležitější při zavařování ... je dodržování hygieny. Sklenice a víčka musí být nepoškozená, důkladně ... vyvařená (neutíráme je, pouze necháme uschnout). Zavařovací hlavice musí být nepoškozená a musí ... dobře na víčku sedět, i ho dobře přimáčknout. Nezapomeňte dobře umýt syrové zavařované ... potraviny, a zavařujte jen ty kvalitní. Nálev nesmí být naplněný až k hrdlu lahve - ... víčko nemusí držet a potravina se zkazí. Doporučená mezera mezi víčkem a tekutinou je cca ... 1,5 cm. Pokud zavařujete maso, je optimální, když šťáva ... a tuk dosahují do 2/3 masa. Do zavařeného hotového jídla s omáčkou ... mouku ani smetanu, doplňte je až při přípravě. Nezavařujte hotové jídlo s cibulí - může zkvasit. Uzavřené sklenice nesmí po zavaření téci, když ... se obrátí dnem vzhůru. Zavařené sklenice označte datem, případě napište, co je obsahem. Pokud ... rozhodně ho nekonzumujte a bez milosti ho vyhoďte. Vyhnete se zkaženému žaludku, nebo podstatně ... horším potížím.   Velkou výhodou konzervace zavařováním například proti zamražení je i jednoduchá možnost ... uložení, kontroly a transportu. Zavařené potraviny jsou také ihned připravené k ... podle jejich druhu nebo třeba jen ohřátí.  ...

Houby – magické plodiny, které si lidé „ochočili“
Uložit recept!
článek
článek

Houby – magické plodiny, které si lidé „ochočili“

...se kdysi přidělovaly nadpřirozené schopnosti. Podle dávných příběhů se určité houby zjevovaly o ... půlnoci, aby k ránu zase mizely pod zem. Už v těch dobách měl někdo raději houby jedovaté, ... ale my stručně popíšeme základní druhy hub jedlých. Sice se jejich magické kouzlo vytratilo, chuť a ... konzistence však zůstaly naštěstí stejné. Nejběžnějším druhem hub jsou žampiony. Pěstované ... jsou nejpopulárnější ze všech pěstovaných hub. Je to asi pro jejich příjemnou a nevtíravou chuť ... a vůni. I ty větší žampiony mají zavřené kloboučky, které ... bývají tmavě bílé. Velké žampiony koupíte s otevřenými kloboučky. ... obchodě v regálu, kloboučky tmavnou a poškozují se. Kupujte tedy co nejsvětlejší. Pokud jsou žampiony ... pytlíčku, přendejte je do pytlíku papírového, ať houby „dýchají“. V plastikových obalech se houby snadno ... pak budou oslizlé, kašovité a i zdraví škodlivé. Houby sladujte v lednici. Někdy můžete v obchodem narazit na žampiony hnědé, které mají daleko ... výraznější houbovitou chuť a vůni a jsou masitější. Polní žampiony se velmi podobají těm pěstovaným ... a mají po uvaření výbornou chuť. Poznáte je podle širokých, plochých otevřených ... klobouků.Polní žampiony jsou k dostání zejména na podzim. Hlídejte si jejich čerstvost, protože ... rychle podléhají zkáze. Pokud jsou polní žampiony někde poškozené, nevadí ... jsou čerstvě sklizené a zároveň jsou křehké. Polní žampiony spotřebujte co nejdříve. Houby ... pod tekoucí vodou, stačí je otřít vlhkým hadříčkem. Pokud žampiony nemají příliš ztmavlý klobouk, ... není nutné jej loupat. Pamatujte na to, že houby obsahují spoustu vody, která se při tepelné ... úpravě dostává ven. Proto je smažte na středním plameni a odkryté, aby se voda z nich ... hned vypařila a houby se nedusily ve vlastní šťávě. Houby taktéž při smažení nasávají spoustu tuku. ... Proto na pánev používejte trochu másla nebo trochu dobrého ... olivového oleje. Polévka se použitím polních žampionů zabarví ... dohněda, ale bude stále těšit fantastickou chutí. Pokud používáte pouze klobouky hub, jejich nohy ... můžete použít do náplně, polévky nebo na vývary. Hlíva ústřičná Tyto houby rostou na tlejícím ... dřevě a po několik let se objevují na jednom místě. Když si místo zapamatujete, je velká ... pravděpodobnost, že tam najdete po nějakém času další várku hlívy ústřičné. ... rohlíky, protože jde houbu pěstovanou ve velkém. Hlívy ústřičné se vyznačují měkčí konzistencí než ... ale zároveň mají plnější chuť a jsou velmi vydatné. Hlívy by měly být pevné a svěží. Stejně jako u ... kde zůstanou déle čerstvé a kde se nezapaří. Přípravu hlívy ústřičné zbytečně neprotahujte, jinak budou gumové a ztratí svoji chuť. U větší kousků ... vyhoďte nohy, protože budou i po uvaření tuhé. Šitake Houby šitake se staly populárními i v našich končinách, proto zmiňme pár řádek o nich. ... Vzhledem připomínají hnědé žampiony, ale mají poněkud nakyslou chuť ... a frivolní konzistenci. Vybírejte kousky, které jsou na omak pevné. ... Uchovávejte v papírovém sáčku a nejdéle tři dny. Při tepelné úpravě vyhoďte nohy, které bývají ... tuhé. Houby šitake jsou poměrně větší než ostatní houby, a tak na přípravu potřebují delší čas, který ... a držte striktně podle příslušného receptu. Jestliže jste se rozhodli přidat houby šitake do ... a potom je promíchejte s francouzskou zálivkou. Hřib pravý U nás vlastně synonymum pro ostatní houby, etalon a nejžádanější úlovek vycházek do lesa. ... oříškovou chuť a rozmanité praktické využití. Malé kousky nakládejte do octa, větší potom ... můžete rychle osmahnout jenom na másle a podávat s bylinkami. Velmi populární je ... které potom uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Liška jedlá Pro leckoho je právě tato houba tím ... nejlepší, co nám les v podobě hub může nabídnout. Lišky jedlé vypadají na pohled moc hezky, ... překrásná žlutooranžová barva láká ke konzumaci. Lišky také voní po sušených meruňkách nebo ... citrusových plodech. Pokud si chcete vychutnat jejich chuť, opečte je jen tak na pánvi na másle. Nicméně ani pomalým vařením neztrácejí nic na své...

Fazolky na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Fazolky na smetaně

...na smetaně jsou báječné jídlo pro toho, kdo nemusí mít ... pořád maso. Dobře chutnají třeba s houskovými knedlíky, nebo s čerstvě ... vařenými brambory. V kastrole rozpustíme máslo a osmahneme na něm ... nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přisypeme trochu hladké mouky a ... usmažíme žlutou jíšku. Přidáme fazolky, podlijeme je trochou vody, ... míchání je dusíme asi 10 minut až změknou. Pak k nim přidáme smetanu, přivedeme znovu k ... varu a kastrol stáhneme z plotny. Dochutíme cukrem, solí nebo citronovou šťávou...

Houby zapečené s pórkem
Uložit recept!
recepty
recepty

Houby zapečené s pórkem

...si můžeme připravit místo klasické smaženice. Nejlepší je směs čerstvých lesních hub ale v...

Francouzské brambory se sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Francouzské brambory se sýrem

...brambory se sýrem budou chutnat i vegetariánům, protože se tentokrát obejdeme ... bez masa. Zato budou krásně vonět sýrem...

Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?
Uložit recept!
článek
článek

Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?

...sezona je v plném proudu, a i když si sběrači museli na ... své „úlovky“ déle počkat, hub roste požehna. Ve spojitosti s touto potravinou je spjato mnoho ... pravidel, ne všechny jsou však pravdivá a užitečná. Pojďme si posvítit na některé z nich. Houby ... a ideální je, když předtím 10 až 14 dnů prší. Vyrazit do lesa na houby v nás vzbuzuje velká ... očekávání a naplnit košík s sebou přináší pocity štětí. Dobrý ... vydat a svá "místečka" si často úzkostlivě střeží. Když se zadaří a hub je dostatek, přichází na ... řadu další kroky – čištění, vaření a skladování.   1. Smí se houby umývat? Ještě v lese je ... dobré houby nahrubo očistit a po přinesení domů je znovu ... vytřídit a zpracovat. Příliš měkké nebo příliš červivé kusy patří do ... koše. Během procesu selekce je dobré houby znovu určit, a tím se ujistit, zda nám do úlovku ... neproklouzla prašivka. Při čištění a třídění je výhodné houby rozřadit ... zkonzumovat od těch, které budeme konzervovat. Plodnice by se neměly omývat vodou, ale jen ... důkladně očistit nožem a kartáčkem. Při styku s vodou houby nasáknou, což se projeví ... nejen na jejich textuře, ale také na chuti. Výjimku však tvoří druhy jako jsou smrže a kotrče ... jejichž plodnice bývají znečištěné pískem a půdou. Ty je třeba před úpravou opláchnout. 2. Ohřívané ... uvařené jídlo z hub už se nesmí znovu ohřívat. Toto tvrzení však není nijak opodstatněné a o ... že je lze znovu ohřát během jednoho až dvou dnů. Je to tedy podobné jako u masa. Důležitější než ... tepelná úprava hub a jejich následné skladování.  Houby tepelně upravujeme nakrájené na menší ... které je dobré při konzumaci pořádně rozžvýkat. Jde totiž o potravinu pro zažívání těžkou a hůře ... stravitelnou. Když uvařené houby nespotřebujeme, uchováváme je v plastových ... v lednici, a to ne déle než jeden či dva dny. 3. Houby se nesmí konzumovat společně s alkoholem Další z ... mýtů, který není zcela pravdivý. I když houby a alkohol nejsou pro zažívání zrovna super kombinace, pití piva či vína se k houbám přímo nezakazuje. Výjimku tvoří pouze hřib koloděj či hnojník ... inkoustový, u nichž platí zákaz. Při pojídání těchto druhů může vzniknout tzv. ... efekt, který vyvolává nevolnost a zvracení. U většiny hub však platí, že je při tepelné ... úpravě lze zjemnit trochou vína či sherry, nebo je zapít malým množstvím alkoholu. Přehánět se to ale nesmí. Je třeba mít na mysli, ... že jde o pokrmy hodně těžké. V kombinaci s alkoholickými nápoji představují velkou zátěž ... přeci nestojí o to, aby mu po jídle bylo špatně. Houby rozhodně nekonzumujeme každý den, ale tuto...

Podzimní grilování: tipy, jak připravit houby na ohni
Uložit recept!
článek
článek

Podzimní grilování: tipy, jak připravit houby na ohni

...sezóna grilování sice patří létu, ale i na podzim je jídlo připravené na grilu velmi ... příjemným zpestřením jídelníčku. Co si v září a říjnu ugrilovat? Kromě masa se nabízí použít také houby, jejichž sběrem se Češi na ... podzim velmi rádi baví. Poradíme vám, jak připravit houby na grilu.  ... Češi patří mezi nejvášnivější houbaře na světě a z této potraviny připravují nejrůznější ... laskominy. Houby dušené, smažené, nakládané, sušené… A co je zkusit hodit na gril? Houby neobsahují téměř žádný tuk a kalorie, zato jsou ... bohaté na vlákninu, proteiny a vitamíny. Upravené na grilu si zachovávají, oproti jiným způsobům ... úpravy, spoustu z těchto prospěšných látek a živin.  Které druhy se hodí pro grilování?  V podstatě ... neplatí žádná omezení, které houby použít, ale lepší je volit větší exempláře, s ... nimiž se bude manipulovat na roštu snadněji. Grilovat se však dají i menší druhy, a to například napíchané na špejli, v hliníkové vaničce, ... děrované grilovací pánvi nebo zabalené v alobalu.  Na grilu chutnají velmi dobře například ... portobello, který má velký klobouk, který se dá i naplnit. Pochutnat si můžeme také na grilovaných ... hříbcích, liškách, hlívě ústřičné nebo královské.   Mýt či nemýt?  Často se uvádí, že se houby ... čistit pod vodou, protože by ztratily chuť i aroma. Neplatí to však zcela. Houby tvoří z 90% voda, a ... při ponoření do vodní lázně tekutinou příliš nenasáknou a aroma neztratí. Pevné hříbky i lišky ... pod tekoucí vodou nebo je otřít vlhkým hadříkem. Pokud by na kloboucích či nohách ulpělo jehličí ... nebo hlína, dají se odstranit také za pomoci pinzety.  Jak houby grilovat Větší exempláře pokládáme přímo na rošt ... menší napichujeme na špejle či špízy, balíme do alobalu, pokládáme na ... misku či používáme děrovanou grilovací pánev. Zabalené houby se grilují přibližně 20 - 25 minut. Bez alobalu je to asi o 10 minut méně. Houby před ... potíráme olivovým olejem smíchaným s kořením. Houby budou mít lepší chuť a nepřilepí se k roštu. ... otočíme, aby se rovnoměrně opekly z obou stran. ...

Zapékané brambory se sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapékané brambory se sýrem

...se sýrem je skvělé jídlo nejen pro vegetariány. Organizmus každého z nás si určitě od masa občas ... rád odpočine. Sýr si zvolíme podle své chuti...

Zapečené brambory s cuketou
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené brambory s cuketou

...jednou z nespočetných variant klasického receptu. Změna je dobrá věc, ne...

Zapečené kuřecí maso s brambory a brokolicí
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené kuřecí maso s brambory a brokolicí

...kuřecí maso s brambory a brokolicí voní bylinkami a může to být skvělá...

Houbová sezóna je tady! Co sbírat v září a jak houby zužitkovat
Uložit recept!
článek
článek

Houbová sezóna je tady! Co sbírat v září a jak houby zužitkovat

...měsíci září startuje ta pravá houbařská sezóna. Deštivé, ale stále ještě teplé počasí, růstu ... plodnic velmi svědčí, a proto nastává ideální čas, kdy vyrazit do lesa. Které ... a jaké dobroty z nich připravit? Houbaření má v naší republice dlouholetou tradici. Vždyť první ... houbařská poradna byla u nás otevřena už v roce 1909! Znalosti o houbách se zpravidla ... rostlinách šíří také Česká mykologická společnost. Ta nabízí i službu houbařům, kteří si nejsou ... jistí tím, co si z lesa vlastně přinesli. Odborníci mykologové jejich "úlovky" ochotně určí ... a navíc poradí, co z nich uvařit. K určování hub lze využít také atlasy nebo ... aplikace do mobilu. Kde hledat a co sbírat v září Houbaři zpravidla ... neprozrazují, kam na houby chodí, aby jim úlovky někdo nevyfouknul. Obecně ... však lze říct, že houbám se daří na slunných místech, která jsou chráněná před větrem. Některé houby rády rostou ve společnosti určitých ... druhů stromů – například klouzky lze často nalézt pod borovicí. Než plodnice dorostou do ... velikosti, může jim to trvat dva až deset dní. Prázdniny jsou minulostí a doba, kdy začíná ... škola, je období, kdy lze v lese nalézt smetanově bílé krasavice na vysoké nožce – ... tedy bedly vysoké. Houbaře lákají nejen vzhledem, ale také nasládlou ... chutí. Z bedlových klobouků se smaží řízky, dají se ale nakrájet i do smaženice nebo zamrazit. Až do ... také čirůvky fialové, které se skvěle hodí k nakládání. Za perly lesa lze považovat oranžové ... oblíbenou potravinou i v luxusních restauracích. Kromě lošáků, václavek, kotrčů, ryzců a hnojníků, ... zdobí lesní porosty také hřiby. Ten, s označením smrkový, platí za krále hub. Má výtečnou ... chuť a hodí se pro všechny typy úprav.    Pokrmy z hub Kromě tradiční smaženice, ... houbové omáčky či řízků, lze houby přidat i do polévek, připravit z nich salát, ... rizoto, řízky nebo je třeba naplnit do těstovin. Kdo si chce tuto vděčnou potravinu uchovat i na ... pozdější období, může houby zamrazit. Před uložení do mrazáku je však třeba houby ... minimálně 20 minut povařit. Tím se v houbě zničí choroboplodné mikroorganismy ... způsobují její rozklad a následné znehodnocení. Houby lze také nasušit a část z nich rozemlít na prášek ... jako koření do pokrmů. Sušené houby či prášek se dají také naložit do oleje, čímž ... aromatická varianta dochucovadla, která se hodí například do salátů. Oblíbené jsou i nakládané houby ... ale ne všechny se hodí k tomuto typu zpracování. Do láku ukládáme jen houby s pevnější strukturou, ... například hřiby, ryzce, lošáky zprohýbané, hlívu, ... kotrče nebo třeba mladé pýchavky. Tip na závěr Houbová pasta Pasta z hub se hodí například k dochucení omáček, na topinky či jako ... náplň do těstovin. Pro její výrobu potřebujeme: 400 g žampionů nebo ... šalotky snítku tymiánu 40 g másla petrželovou nať 1 lžíci sherry sůl čerstvě mletý pepř Postup ... na másle necháme zesklovatět nakrájenou šalotku. Přidáme nadrobno pokrájené, očištěné houby a ... dusíme asi 10 minut. Poté přilijeme sherry, přidáme bylinky, koření, ... další tři minuty, dokud nevznikne hustá kaše. Tu necháme chvilku vychladnout, a poté ji napěchujeme do tvořítka na led. V mrazáku vydrží ... čerstvá až 8 týdnů.  ...

Jak uchovávat houby? Vyzkoušejte pastu a houbové koření!
Uložit recept!
článek
článek

Jak uchovávat houby? Vyzkoušejte pastu a houbové koření!

...zapršelo a sezona hub se konečně rozjíždí. Letos si milovníci houbaření kvůli počasí na své ... příliš nepřišli, snad bude konec léta příznivější a postará se o plné ... košíky.nasbíraných úlovků lze kromě tradiční smaženice či ... houbové omáčky připravit i pastu nebo koření. U nás v Evropě jsou houby i jejich sběr velmi ... za jedny z největších milovníků této potraviny. V historii však byla období, kdy se houby ... popularitě příliš netěšily. Protože jsou jedinečné, v přírodě se jim nic ... a rychle rostou i zanikají, vyvolávaly v lidech značné podezření. Houbové klobouky vyrůstající v lese ... strach, a ti se jim proto raději vyhýbali obloukem. Užitečné a krásné Době, kdy byly houby na seznamu toho, co je nežádoucí, už ale dávno odzvonilo. ... Dnes máme k houbám vřelý vztah a kvůli lesní nadílce si mnozí neváhají pořádně přivstat. Na konci ... v lese objevují sametové klobouky hříbků, bedly na vysokých nohách i chutné lišky. Kdo se přejí ... z darů lesa také koření a pastu, které lze snadno zamrazit a uchovat tak pro pozdější použití. ... či listového těsta, výtečná je i jako nátěrka na topinky nebo jako příloha k masu či do těstovin. ... Duxelles, jak se pastě přezdívá, pochází z Francie. Původní recept vznikl v 17. století a vytvořil ho ... La Varenne, který pokrm pojmenoval po svém zaměstnavateli, markýzi d´Uxelles. Jak na světoznámou ... spoustu pokrmů? Potřebujete: 400 g čerstvých hub (ideálně žampionů nebo lupenatých hub), 2 šalotky, ... čerstvě umletý pepř, sůl, čerstvá petrželová nať Jak na to: Houby očistíme a nadrobno nakrájíme. ... Šalotku najemno nakrájíme a necháme ji zesklovatět na pánvi v ... rozehřátém másle. Pak přidáme houby a za stálého míchání je 10 minut podusíme. Do ... přidáme byliny, pepř a směs vaříme pár minut na mírném plameni. Jakmile zhoustne, vypneme sporák ... a pastu necháme vychladnout. V dobře uzavřené nádobě vydrží v lednici až 12 ... dní, v mrazáku až osm týdnů. Houbové koření Dochucovadlo z hub může mít ... mnoho podob. Od klasického sypkého koření až po houbový sirup, ... který se hodí k vylepšení polévek a omáček.našem receptu půjde o druhou variantu a potřebovat k ... tomu budeme nasušené houby, ideálně hříbky nebo ryzce. Potřebujete: 50 g ... lžičku soli, sušené listy celeru, pepř a máslo na smažení Postup: Houby namočíme na 20 minut do ... horké vody. Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Houby vyjmeme z vody a výluh ... nevyléváme! Doplníme ho vodou na 0,75 l a společně s houbami ho přidáme do pánve. ... Vložíme koření, byliny a vše pozvolna vaříme přibližně půl hodiny. Poté směs přecedíme ... přes jemné sítko. Houby nasypeme do plátýnka a ještě je vymačkáme, tekutinu ... zachytíme a přidáme k vývaru. Opět ji nalijeme do hrnce a svaříme na poloviční množství, ... dokud nezíská konzistenci sirupu. Ten lze uchovávat v lahvích nebo ho nalít do ... tvořítka na led. Je to praktičtější a sirup zůstane déle ... použitelný.   Zdroj: Houby v přírodě a na...

Svíčková na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Svíčková na smetaně

...se řekne Svíčková na smetaně, každý na jazyku ucítí tu jemnou a lahodnou chuť kořenové ... zeleniny, dochucené smetanou. Ne nadarmo se Svíčková na smetaně řadí mezi oblíbené ... sváteční pokrmy. Podává se na svatbách i jiných hostinách a nemálokrát se ... objeví ve výčtu oblíbených hotových jídel (nejen) české populace. Mnoho kuchařek a ... za hlavu, když mají tuto lahodnou hotovku uvařit. Říkají si: ,,Ta cena!“ Řešení je ale paradoxně ... velmi jednoduché. Pravá svíčkova, byť je velice lahodná, se na ... delší dušení vůbec nehodí. Uvařte takovou Svíčkovou na smetaně, která zboří ... všechny tyto mýty. A z jakého masa? Zkuste zadní hovězí. To je totiž...

Dušené zelí na smetaně se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené zelí na smetaně se slaninou

...snadný a výživný recept, na který se tak trochu zapomnělo. Zelí dušené s brambory a slaninou, přitom chutná tak dobře! Je to skvělý...

Hamburská kýta na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hamburská kýta na smetaně

...kýta na smetaně je nejlepší podávaná s domácím houskovým ... knedlíkem. Je to skvělé jídlo pro slavnostní a významné...

Houby v evropské kuchyni. Jak připravit tradiční polský bigos?
Uložit recept!
článek
článek

Houby v evropské kuchyni. Jak připravit tradiční polský bigos?

...jsou plné sběračů, protože houby konečně rostou! Po suchém červenci a o něco ... lesní porosty konečně potřebnou dávku vlhkosti a houby rostou jako o život. Za houbařskými zážitky se ... přičemž nejvíce úlovků slibují příhraniční oblasti. A co z darů lesa připravit? Inspiraci lze hledat ... i u zahraničních sousedů! Houby v průběhu času Vztah k houbám se v průběhu věků ... proměňoval. V pravěku houby představovaly zdroj obživy i užitečný nástroj, o ... čemž svědčí například historický nález z pravěkého sídliště v ... Dánsku. Ukázalo se, že pravěký člověk používal části ... troudnatce kopytovitého jako primitivní "zapalovač" pro ... rozdělávání ohně. Středověk se na houby nedíval příliš laskavě. Podivné lesní výrůstky ... potomstvo, které vyrůstá ze slin čarodějnic. U nás v Čechách se však na houby tak dramaticky ... nenahlíželo a lidé je vnímali spíše jako dar od Pánaboha než od pána pekel. A kladný vztah k houbám ... z nejvášnivějších sběračů hub vůbec! Dary lesa na talíři Nejen u nás, ale také u našich sousedů ... jsou houby populární. Například v Polsku jsou součástí i národního pokrmu ... v zemi zpopularizoval dvůr krále Vladislava II. Jagelonského. Bigos se tehdy podával na lovech a ... dnes se připravuje v mnoha variacích. Chybět v něm nesmí několik druhů masa a hlavně ... zelí. Ideální pokrm pro nadcházející podzimní dny! Recept na polský bigos ... a 700 g kysaného zelí, 2 dcl suchého bílého vína, 2 větší cibule, 300 g anglické slaniny, 400 g ... protlaku, slunečnicový olej, sůl Postup: Zelí nakrájíme na proužky, vložíme ho do cedníku a ... spaříme horkou vodou. Okapané zelí dáme do hrnce, zalijeme ho vodou, ... osolíme a uvaříme do poloměkka. Pak přidáme pokrájené kysané zelí a víno. Na ... pánvi rozehřejeme trochu oleje a vyškvaříme na něm na kostičky nakrájenou slaninu. Když začne ... tmavnout, přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Maso nakrájíme na ... menší kostičky a osmahneme ho na směsi cibule a slaniny. Přidáme zelí, nakrájený ... salám nebo klobásu, koření, předem namočené a vymačkané houby, nadrobno nakrájené ... švestky, protlak a cukr. Hrnec zakryjeme a směs dusíme tak dlouho, dokud ... maso nezměkne (trvá to přibližně 40 minut). Hotový bigos podáváme s čerstvým pečivem.  ...

Jak nakládat houby a zeleninu
Uložit recept!
článek
článek

Jak nakládat houby a zeleninu

...a okurková sezóna v plném proudu a vy už nevíte co s tím? Nakládání ... způsob uchování h, jelikož v zimě přijdou vhod. Postup je snadný, a pokud se ho jednou naučíte, ... různé varianty, které pak zpestří váš jídelníček. V tomto článku si popíšeme základní postup a ... několik rad na co nezapomenout. Základní recept Slaný nálev Na 1 litr vody ... potřebujeme 2-3 lžičky soli. Vodu se solí převaříme a necháme mírně zchladnout. Teplým nálevem pak přelíváme houby či zeleninu. ... Dobře uzavřeme a sterilujeme. Octový nálev Ten je též snadný. Na 750ml vody ... lžíci soli a 3-5 lžic pískového cukru, 250ml octa. Vodu se solí a cukrem převaříme, krátce ještě ... povaříme a přidáme ocet. Opět necháme přejít varem. Ještě teplým nálevem přelíváme houby či zeleninu ... a sterilujeme. Tento nálev můžete ještě dokořenit kuličkami ... kořením, hořčičnými semínky či bobkovým listem. Kombinace koření je jen na vás a většinou jde o ... vyzkoušení, co vám bude nejvíce chutnat. Příprava a rady Houby i zelenina by měly být ... dobře očištěny, aby se nekazily. Některé druhy je potřeba oloupat. Krájíme na ... menší kousky, větší houby na kostičky. Pokud je zelenina příliš tvrdá, je lepší ji ... krátce povařit. Zeleninu do skleniček můžeme skládat tak, aby ... byla hezky barevná. Pozor! Zelenina i houby by měly být do nálevu úplně ponořeny, jinak hrozí ... že se zkazí. Určitě najdete mnoho receptů na nálevy, kde budou poměry octa, vody a cukru jiné. ... si, co vám nejvíce zachutná a podle toho se řídit. Sterilování je různé podle druhu zeleniny, ale ... většinou počítejme tak 20-30 minut (při teplotě 85°-90°C). Skleničky, které na nakládání použijeme, by měly být vyvařené a opravdu ... čisté, jinak se nám naložená zelenina a houby můžou zkazit. Při sterilování by se sklenice ... neměly dotýkat, aby nepopraskaly....

Králík na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Králík na smetaně

...na smetaně s houskovým knedlíkem je pochoutka pro labužníky....

Kapustová polévka s brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Kapustová polévka s brambory

...kapustová polévka je tentokrát připravena s brambory, ale fantazii se meze nekladou, a tak si do ní ... dejte cokoliv, co chcete. Recept na kapustovou polévku je zde vylepšen kouskem...

Houby  plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami
Uložit recept!
recepty
recepty

Houby plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami

...chlebem, česnekem a bylinkami jsou báječný předkrm. Voňavý houbami a čerstvými bylinkami. Troubu ... předehřejeme na 180 stupňů. Houby očistíme a odstraníme jim nožky. Na pánvi na ... olivovém oleji pak krátce osmahneme na tenké plátky nakrájené nožičky ze všech čtyř hub. ... a ještě 3 minuty za stálého míchání vše smažíme. Nakonec přidáme nasekaný špenát, krátce ho společně ... se vším podusíme a směs dochutíme solí a pepřem. Na vymazaný plech naskládáme vedle sebe ... hlavičky hub a na každou navrstvíme hotovou podušenou směs.Plech vložíme do ... předehřáté trouby a houby pečeme 6 až 8 minut do měkka. Pak plněné houby ... přeneseme na podnos a servírujeme je teplé...

Plněné houby
Uložit recept!
recepty
recepty

Plněné houby

...jako předkrm, nebo pohoštění pro hosty k vínu. V houbové sezóně je můžete ve větším množství ... také podávat jako lehký oběd. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do pekáče ... hlavičky hub a opečeme je krátce po obou stranách. Mezitím v misce smícháme sýr, bylinky, utřený ... česnek a máslo. Touto směsí houby naplníme a navrch nasypeme nakrájenou cibuli a také čtvrtky ... rajčat. Pekáč vrátíme zpět do trouby a houby pečeme asi 5 až 6 minut, až náplň zezlátne a ... začne probublávat. Pekáč vyjmeme z trouby, plněné houby ozdobíme...

Zapečené houby se sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené houby se sýrem

...ale také třeba s pečivem jako lehkou večeři. V houbové sezóně je to rychlé a chutné jídlo. ... Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Do vymazané zapékací misky položíme houby ... pokrájené na menší kousky. Posypeme je rozdrobeným sýrem, máslem nakrájeným na kousky, nasekanými vlašskými ořechy a nadrobno nakrájeným tymiánem. Zapékáme asi 10 minut, až se ... sýr roztaví a houby změknou. Hotový pokrm podáváme teplý...

Fazole nakyselo na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Fazole nakyselo na smetaně

...nakyselo na smetaně můžeme podávat s houskovým knedlíkem. Někdo je ... ale má raději s vařenými bramborami a natvrdo uvařeným vejcem...

Kuřecí prsa na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuřecí prsa na smetaně

...prsa na smetaně můžeme podávat s dušenou rýží. Také houskový knedlík nebo bramborové noky jsou...

Svíčková na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Svíčková na smetaně

...na smetaně bude nejlepší s houskovým knedlíkem. Podle tohoto receptu se vám určitě podaří...

Vepřová krkovice na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřová krkovice na smetaně

...krkovice na smetaně bude výborná třeba s vařenými bramborami. Sýr...

Pstruh na smetaně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pstruh na smetaně

...cenově i jinak dostupná sladkovodní ryba, to je oblíbený pstruh. Připravit se dá na mnoho způsobů, třeba na smetaně se žampiony, jako v tomto receptu....

Nakládané houby se zeleninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Nakládané houby se zeleninou

...se houbařská sezóna nás nutí, zamyslet se nad tím, jak a s čím, si své nasbírané houby naložíme. Co třeba se zeleninou? Zavařovací ... sklenice a víčka umyjeme. Připravíme si zavařovací hrnec, hlavu na ... zavíčkování, kleště na vyndavání sklenic. Papriky umyjeme, zbavíme pecek. Vezmeme si ... cibuli a spolu s paprikou rozkrájíme. Odložíme stranou. Vezmeme si košík a houby ... zbavíme nečistot. Na prkénku si je rozkrájíme a vysypeme do hrnce. ... Osolíme. Přidáme vodu a dáme přejít varem. Slijeme přebytečnou vodu z hub a nasypeme je do ... vyšší nádoby. Přisypeme rozkrájenou papriku a cibuli. Osolíme. ... Přidáme trochu octa. Přilijeme olej. Nakonec dáme rajský protlak a osladíme. Všechny ... suroviny smícháme. Směs nandáme do zavařovacích sklenic. Zavíčkujeme. Naskládáme do zavařovacího hrnce. Doba zavařování je ... 20 minut na 100 °C. Tuto českou dobrotu servírujeme s chlebem k...

Houby zapečené se smetanou a sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Houby zapečené se smetanou a sýrem

...se smetanou a sýrem jsou nejlepší z čerstvě nasbíraných hub. Jako příloha postačí čerstvé pečivo...

Zapečené houby s rýží
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené houby s rýží

...použijete místo masového vývaru zeleninový, pochutnají si i vegetariáni...

Zapečené houby s vejci
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené houby s vejci

...houby s vejci podávejte jako předkrm. Nebo je nabídněte svým hostům při posezení u vína. Vždy...

Rozmarýnové brambory z trouby
Uložit recept!
recepty
recepty

Rozmarýnové brambory z trouby

...k nim přidáte snítky čerstvého rozmarýnu, budou navíc nádherně vonět. Opečené brambory se hodí jako ... příloha k masu, chutnají ale dobře i v kombinaci například s dušenou zeleninou. Před vložením do ... trouby je dobré brambory předem trochu povařit v horké vodě. Zkrátí se tím ... doba pečení. Tento krok však lze vynechat. Potom je ale třeba počítat s tím, že si brambory...

Brambory grenaille
Uložit recept!
recepty
recepty

Brambory grenaille

...grenaille neboli tzv. zámecké brambory, jsou oblíbené hlavně ve Francii. Jsou to malé brambory o velikosti 28 až 40 mm. Velmi často se...

Brambory grenaille
Uložit recept!
recepty
recepty

Brambory grenaille

...Grenaille nesou brambory menší než 28 mm. Tento druh je oblíbený zejména ve francouzské ... země galského kohouta pochází i samotný název grenaille, který ve francouzštině označuje malé druhy ... brambor. U nás je tento druh k dostání zejména pod názvem „zámecké“ a skvěle se hodí k upečení v ... troubě....

Pečené brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené brambory

...pohoštěním pro hosty, nebo lehkou teplou večeří. Brambory i se slupkou důkladně omyjeme a ... osušíme. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Čisté brambory potřeme ze všech stran olivovým ... olejem a osolíme. na plechu je v předehřáté troubě pečeme 60 až 90 ... minut, až budou téměř měkké. Vyndáme brambory z trouby, vršek seřízneme a brambory vydlabeme ... tak, aby zůstala asi 5mm silná stěna. Bramborovou masu v míse rozšleháme s máslem, ... třemi čtvrtinami čedaru, pažitkou a hořčicí. Ušlehanou směs osolíme a opepříme podle chuti. ... Nyní opatrně směsí naplníme vydlabané brambory a povrch posypeme zbylým sýrem. Plech s brambory...

Pečené česnekové brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené česnekové brambory

...česnekové brambory jsou pro období studeného sychravého počasí tím ... pravým jídlem. Hlavně díky česneku....

Pečené brambory se sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené brambory se sýrem

...brambory se sýrem připravíme v troubě. Můžeme je podávat s nějakým svým oblíbeným dipem,...

Zapečené brambory v troubě
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené brambory v troubě

...brambory v troubě se připravují snad v každé rodině. Někde jim říkají francouzské brambory, ale všechny recepty se většinou liší jen velmi ... málo. Často a s oblibou k nim servírujeme nakládanou okurku. Brambory uvaříme ve slupce ... téměř do měkka. Necháme je vychladnout, pak je oloupáme a nakrájíme na menší plátky. Cibuli a šunku nakrájíme na tenké proužky. V míse rozšleháme sladkou smetanu ... s trochou mletého pepře a s vejci. Do velké zapékací mísy, kterou jsme vymazali ... položíme vrstvu brambor a zlehka je osolíme. Na brambory rozložíme nakrájenou cibuli a šunku. Na vrch naskládáme zbytek brambor, znovu trochu osolíme, ... posypeme strouhaným sýrem a nakonec zalijeme vaječnou směsí. V troubě ... předehřáté na 190 stupňů zapékáme brambory přibližně 30 minut, až vaječná směs ztuhne a brambory na povrchu začnou hnědnout....

Opečené brambory  s dušenou mrkví a uzeným masem
Uložit recept!
recepty
recepty

Opečené brambory s dušenou mrkví a uzeným masem

Opečené brambory s dušenou mrkví a uzeným masem si můžeme uvařit jako lehký oběd a nemusíme mít výčitky svědomí. ...

Dušená mrkev a opečené brambory na cibulce s cherry rajčátky
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušená mrkev a opečené brambory na cibulce s cherry rajčátky

...chuť na lehké zeleninové jídlo? Dušená mrkev a opečené brambory na cibulce s cherry rajčátky budou chutnat dětem...

Brambory pečené se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Brambory pečené se slaninou

...se slaninou můžete doplnit dipem podle své chuti. Také se hodí jako příloha k masu. Vyberte brambory typu A , střední velikosti. Na závěr můžete...

Smetanové brambory se špenátem
Uložit recept!
recepty
recepty

Smetanové brambory se špenátem

...brambory se špenátem připravíte velmi snadno a je to vážně pochoutka. Vyzkoušejte je...

Pikantní pečené brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Pikantní pečené brambory

...pečené brambory přímo z trouby jsou výbornou přílohou ke ... grilovaným masům nebo k zelenině. Jednoduchá, křupavá pochutka...

Hledejte dál

Když nikde, tak na internetu budou Houby na smetaně s brambory ( houby na zimu) . recepty

Kde najít informace



×