Bramborová polévka s vejci (kulajda)
...polévka s vejci (kulajda), je tradiční jihočeská bílá polévka. Máme-li,...
Kulajda
Jihočeská kulajda je typická krajová bílá polévka. Protože je sytá a hustá, nahradí klidně celé jídlo, třeba letní večeři...
Jihočeská kulajda vs Krkonošské kyselo
...houbové delikatesy si někteří lidé často pletou. Kulajda se od Kysela liší hlavně tím, že se nevaří s ... kořením a dalšími přísadami do polévky. Občas se kulajda stejně jako kyselo podává jako samostatný hlavní ... chod. Kulajda patří také k tradičním receptům staročeské ... kulajdy patří, či nepatří houby. Původní kulajda je ve všech historických záznamech bez hub. Ty se...
Rajská polévka a kulajda aneb dobré jídlo léčí
...do zlatého fondu gastronomie – rajská polévka a kulajda. Recept na rajskou polévku v našich končinách ... doplní alespoň trochu chybějícího nikotinu). Kulajda – vezměte kopr na milost Autor tohoto článku od ... kopru ale leží ve střední Asii a ve Středomoří. Kulajda se bez kopru neobejde, stejně jako další jídla – ... skvělou volbou jsou například hříbky. Polévka kulajda musí být hustá – to znamená hodně hub, brambor a...
Česká domácí bageta
Česká domácí bageta je pečivo, které si snadno upečeme doma v troubě. Použijeme ji všude tam, kde potřebujeme pečivo jak...
Kulajda
Recepty na kulajdu se zpravidla dědí z generace na generaci, a každý má tu svou oblíbenou verzi. U nás se osvědčil násled...
Tradiční česká vánočka
Který recept na vánočku je ten ideální právě pro vás? Skoro každá rodina má svůj (tajný) recept, který každoročně již po ...
Osm kroků k sektu, aneb jak se vyrábí česká šumivá klasika
Oslavujeme s nimi výjimečné události, zpříjemňujeme s nimi volné chvíle, vítáme s nimi královny. Řeč je o sektech ze Star...
Kapr – česká klasika
Kdo z nás by neznal jeden ze základních symbolů českých Vánoc. Právě Štědrý večer je to, co většinu z nás především napad...
Svíčková na smetaně
Když se řekne Svíčková na smetaně, každý na jazyku ucítí tu jemnou a lahodnou chuť kořenové zeleniny, dochucené smetanou....
Cuketový nákyp
Cuketový nákyp je lehká a voňavá, lahůdka která vám jistě zachutná. Z čerstvé zeleniny a se svěží chutí a vůní bylinek, ...
Tvarohová zmrzlina Míša
Domácí zmrzlina je pravá pochoutka. Tento recept je na zmrzlinu podobnou nanuku Míša....
Čaj – obyčejný nápoj, ale i životní styl
Čaj je nápoj připravený louhováním listů čajovníku v horké vodě. Slovo čaj obvykle používáme i pro samotné lístky z keře ...
Rozhovor s operním pěvcem Danielem Klánským
Dnešní rozhovor o jídle bude s nadějným operním pěvcem Danielem Klánským. Je laureátem několika pěveckých soutěží, finali...
Domácí vanilková zmrzlina
Zmrzlina je symbolem léta a na pochoutku v kornoutu se dá nalákat nemálo znát alespoň jednou. Přes exotické příchuti stál...
Jarní salát s grapefruitem a ořechy
...kořeněný salát je ta pravá vzpruha! Obsahuje spoustu vitaminu C, který...
Brambory pečené v popelu
Brambory pečené v popelu s dipem z lučiny, to je ta pravá letní večeře. Voní dovolenou a prázdninami u babičky....
Houbová sezóna je tady! Co sbírat v září a jak houby zužitkovat
V měsíci září startuje ta pravá houbařská sezóna. Deštivé, ale stále ještě teplé počasí, růstu plodnic velmi svědčí, a pr...
Svíčková na smetaně s knedlíkem – národní poklad a cenné dědictví
...mělo být opečení masa a zeleniny. To znamená příprava na samotné pečení. Někdo peče rovnou přes noc...
Smetanová omáčka s vepřovou panenkou
Smetanová omáčka s vepřovou panenkou chutná jako pravá svíčková. Jemné maso, lahodná smetanová omáčka. Chybí už jen brusi...
Domácí pizza bez pečení
Domácí pizza bez pečení chutná skoro jako ta pravá z pizzerie. A navíc je rychlá a jednoduchá....
Horká čokoláda
Horká čokoláda nás skvěle zahřeje a její chuť i vůně nám určitě i zlepší náladu. Ve studených sychravých dnech je to ta p...
Podívejte se s námi pod pokličku historie české kuchyně…
Počátky české gastronomie ovlivnil náš keltský a slovanský původ. Česká Republika leží na samém středu, “křižovatce evrop...
Čokoláda nejen na podzimní depku!
Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě a je také tou nejprodávanější. Druhů je nespočetně mnoho tak, ab...
Jahodová zmrzlina
Jahodová zmrzlina je ta pravá osvěžující pochoutka v horkých letních dnech. Stačí mít čerstvé jahody a pár nezbytných pří...
Sladké brambory s vejci
Sladké brambory s vejci s třemi druhy papriky a klobásou, to je ta pravá snídaně, která nám dodá energii na celé dopoledn...
Česnečka
Česnečka je česká tradiční polévka, která nejenže skvěle chutná, ale je vhodná i pro léčbu nachlazení nebo kocoviny. C...
Česneková pomazánka
Klasická česká pomazánka na chlebíčky. Bez česnekové pomazánky není žádný pořádný večirek. Nastrouháme si sýr na velmi...
Bramborová polévka Bramboračka
Bramborová polévka je klasická česká polévka, která nesmí chybět v nabídce žádné pořádné kuchařky nebo kuchaře. Připra...
Houskový knedlík
Klasická česká příloha jídel s omáčkou či sosem. Prřipravíme si mísu, ve které smícháme housku nakrájenou na malé kost...
Smažený sýr
Smažený sýr je česká klasika. Tradičně ho podáváme s hranolky nebo různě tepelně upravenými bramborami a s tatarskou omáč...
Koprovka
Koprovka neboli Koprová omáčka je česká klasika. Někdo ji nemusí, někdo ji miluje. Pokud ji připravíme jen s vejci uvaře...
Bramborák
Bramborák je velmi oblíbená česká chuťovka. Jednoduchý a přitom, tak dobrý. Můžeme ho udělat i plněný, nebo potřít hořčic...
Recept na utopence
Kvalitní špekáčky ve sladkokyselém nálevu je tradiční česká pochoutka. V hospodě k pivu, nebo ještě lépe, doma připravené...
Lečo s cuketou
Lečo je tradiční česká pochoutka, na které si pochutná kdekdo. Lečo s cuketou vám zpestří tradiční jídelníček a bude urči...
Kynuté houskové knedlíky
...s rozšlehanými vejci. Některé hospodyňky příprava domácích knedlíků odrazuje a možná i děsí, ale je...
Smažený řízek z vepřové krkovice
Tahle česká klasika k naší kuchyni prostě patří. Pokrmy připravované smažením sice nejsou podle zásad zdravé výživy, ale ...
Karbanátek z lososa
Česká klasika, to je mleté maso vytvarované do placičky, tedy karbanátek. Tradičně se připravuje z hovězího a vepřového m...
Smažený sýr
Smažený sýr obalený v těstíčku a strouhance je klasika, bez níž by se česká kuchyně asi neobešla. Takzvaný “smažák” je k ...
Bramborový salát
Bramborový salát patří v mnoha rodinách k pilířům svátečního stolu. A bývá i příčinou sporů: Co do něj vlastně patří a pr...
Vepřová pečeně
Vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, to je oblíbená česká klasika. Podle tohoto receptu upečete báječné vepřové maso velmi...
Hledejte dál
Když nikde, tak na internetu budou Prava česka kulajda recepty