Pěstujte si vitamíny za oknem i v zimě
Celou zimu a začátek jara nás pronásledují virózy, chřipky, doprovázené často rýmou, kašlem, celkovou slabostí a únavou. ...
Proč si neužít únor?
Teď ale nemáme zrovna na mysli „suchý“ únor, i když nad tím bychom se mohli zamyslet taky. Myšlen je tím měsíc únor jako ...
Dokonalé vaření s remoskou
Dnes máme na výběr z mnoha moderních elektrických a plynových spotřebičů, s kterými uvaříme a upečeme cokoliv si kdo z ná...
Dáváte si novoroční předsevzetí? A dodrželi jste je někdy?
Poslední den v roce si člověk zvykl dávat novoroční předsevzetí. Mohou být jakákoliv. Od toho, že přestaneme kouřit, bude...
Jak se peče pro celiaky, alergiky a ty, co prostě “jen“ nesnáší lepek? Musíte znát pár základních pravidel.
Protože lepek je důležitá součást některých obilovin, je nutné při vaření a pečení používat jiné druhy mouky, ty, co lepe...
Proč zkusit Keto dietu, aneb praktický návod pro začátečníky
Keto dieta je v poslední době velmi populární a mnozí ji chválí jako efektivní způsob, jak dosáhnout vysněné postavy. Pře...
Vánoční tradice: proč se jí na Štědrý den kapr s bramborovým salátem?
Pro mnohé z nás platí Vánoce za nejkrásnější svátky roku. Tyto křesťanské oslavy, které souvisí se zmrtvýchvstáním Ježíše...
Adventní tradice: na Mikuláše dětem nadílku. Na Lucii uklizený příbytek!
V neděli jsme zapalovali první svíci na adventním věnci, což mimo jiné znamená, že se začíná krátit čas do Vánoc. Šestý p...
Advent v naší kuchyni
Letos advent začíná 3. 12. 2023, první adventní nedělí. Začne tím období, kdy se podle církve připomíná příchod starozáko...
Advent roku 2023. Čím je letos výjimečný?
Období čtyř týdnů před Vánoci, to je advent! Začíná neděli nejbližší po svátku svatého Ondřeje a pro křesťany je ve zname...
Tipy, jak uskladnit jablka na zimu
Zahrady a sady se pomalu ukládají ke spánku, protože zima už se začíná hlásit o slovo. Ovoce, které nám stromy darovaly,...
Svatý Martin a tradice: pečínka, víno i sladké rohlíčky
Tradice svatomartinských hodů je stará několik století a pečené husy se podávají ve svátek oblíbeného světce dodnes. Přin...
Hummus: pomazánka z cizrny, kterou prověřily věky
Pasta z cizrny, olivového oleje, sezamové pasty, česneku, citronové šťávy a soli je na přípravu velmi jednoduchá. Hummus ...
Halloweenské lucerny: krásná podzimní dekorace
Lucerny z vydlabaných dýní tradičně patří k nejstrašidelnějšímu svátku v roce. Tuto podzimní dekoraci lze vyrobit snadno ...
Halloween 2023: připravte se na nejstrašidelnější den roku
Spousta lidí stále zastává mylný názor, že je Halloween americký svátek, který nemá v našich končinách co pohledávat. Za ...
Šípky jako bohatý zdroj vitamínu C. Návod, jak vyrobit sirup
Podzim představuje náročné období pro naši imunitu, proto je třeba ji posilovat, aby tělo snadněji odolávalo virovým onem...
Oranžové nebo zelené dýně Hokaido jsou hitovkou podzimu
Podzim a sezona dýní jdou ruku v ruce. Druhů, barev a tvarů této zeleniny je opravdu velké množství a mezi jedny z nejobl...
Jak uchovat zeleninu na zimu? Vyzkoušejte pickles!
V pěstitelské sezoně si užíváme čerstvou zeleninu a ovoce, ale tato doba pomalu končí. Nastupuje období, kdy se příroda u...
Zázračný česnek: Egypťané na něj přísahali, ve Středověku byl zbraní proti moru
Známe ho jako pikantní dochucovadlo i jako zázračnou hlízu, která léčí mnoho neduhů. Česnek má v kuchyni i v lidovém léči...
Zajímavosti o kávě. Nápoji bohatých i chudých
Nápoj bohatý na kofein, který umí nabudit, se stal neodmyslitelnou součástí životů lidí téměř po celém světě. Proto není ...
Domácí švestková povidla podle Rettigové
Patří mezi pozdně letní ovoce a jejich sběr právě vrcholí. Modrofialově zbarvené plody slivoně švestky mají využití ve st...
Top svačiny pro hladové školáky
Prázdniny jsou minulostí a tisícovky dětí v září opět zasedly do školních lavic. Jakým jídlem školáky vybavit, aby během ...
Avokádo: důvody, proč si ho zamilovat a pár tipů z kuchyně
Z ovoce, které je původem z Mexika, se využívá dužina, která je velmi chutná. Z vnitřku avokáda se připravuje výtečný dip...
Dokonale křupavé hranolky bez smažení? Vyzkoušejte následující tip!
Zmrazené předsmažené polotovary sice příliš neprospívají našemu zdraví, ale občas se přeci jen mohou objevit na jídelníčk...
A je tu zase burčák. Tak jako každý rok.
Burčáková sezóna je tady. Jako každý rok, od 1. srpna do konce listopadu dozrávají postupně různé odrůdy vinné révy, a ta...
Tipy na osvěžující letní polévky z ovoce
Na první pohled se může zdát, že o polévky není v teplých letních dnech příliš velký zájem, ale pokrm, který často předch...
Tipy a triky od profesionálů na dokonalé smažené řízky
Mohlo by se zdát, že připravit takový smažený řízek není žádná věda, a že s tím si poradí i začínající kuchař bez velkých...
Cuketová sezona vrcholí. Jak zeleninu skladovat a co z ní připravit?
Sezona cuket je v plném proudu, a protože jde o zeleninu dobře plodící, není dobrých receptů na jejich zpracování nikdy d...
Recepty na nepečené cukroví bez cukru aneb po těchto dobrotách prostě nepřiberete
Slyšeli jste, že je vánoční nepečené cukroví zdravější a dietnější? Zjistěte, jak je to s “nepřítelem” cukrem a jaké dobr...
Úklid bez chemie: domácí univerzální čisticí prostředek
Ani v létě se bohužel nevyhneme úklidu domácnosti a je jasné, že bez potřebných čisticích prostředků jde očista domovů je...
Horké a voňavé levandulové léto
Taky máte letos na zahrádce tak velikou úrodu levandule, že už nevíte co s ní? V českých podmínkách se nejlépe daří levan...
Mražené osvěžení s chutí oblíbeného aperitivu. Aperol nanuk!
Léto je prostě skvělé a nabízí spoustu možností. Díky příznivým teplotám a delší době slunečního svitu si lze dosyta užív...
Stravování v horkých dnech: letní saláty do patnácti minut!
Teploty v České republice stoupají nad třicítku a v horkém počasí klesá chuť na teplé pokrmy i na to, je vůbec začít přip...
Káva není a nebude fast food
Pití kávy je zvyk spojený především s chvilkou pohody a odpočinku, se setkáním s přáteli, je to i společenská záležitost ...
Třešně v hlavní roli: zavařování, pečení i výroba likérů
Letní měsíce jsou bohaté na sklizeň nejrůznějších druhů ovoce. Velké popularitě se těší například peckoviny, konkrétně t...
Káva: lahodný nápoj i prostředek pro zkrášlení
Ranní šálek kávy je pro spoustu lidí rituál, bez něhož se neobejdou. Černý nápoj s hořkou chutí je populární už po několi...
Zeleninové polévky jako předkrm, hlavní chod, nebo svačina?
Jsou neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku. Tedy, alespoň by měly být. Z mnoha důvodů. Především jsou zdravé. Když s...
Jak správně nakupovat brambory
Vypadá to jednoduše, ale je tam přece jen několik důležitých detailů, kterých si musíme při kupování brambor všímat. Vím...
Brainfood: jídlo, které nastartuje mozek
Pro podporu činnosti mozku se dají koupit potravinové doplňky v lékárně, které slibují hory a někdy i doly. Sice fungují,...
5 důvodů, proč jíst „nejen“ na jaře mrkev
Zelenina je zdravá, to ví každé malé dítě. Existují ale takové druhy, které platí za příliš obyčejné a lidé mají tendenci...
Kefír: výtečný nápoj a cenný zdroj probiotik
Kvašení čili fermentace se v posledních letech vrátilo na výsluní, a tímto procesem lze upravovat zeleninu, ovoce, ale ta...
Grilovací sezóna je za dveřmi. Jaké koření budete určitě potřebovat?
A už to tu bude zase, kdo by se netěšil na grilování venku, na zahradě, na terase, nebo někde uprostřed přírody. To nás b...
Datum spotřeby a minimální trvanlivost. Co přesně označují?
I dobré hospodyňce se občas stane, že nalezne v lednici nebo ve spižírně potraviny, které mají prošlé datum minimální trv...
Jarní počasí nás inspiruje k tomu, pozvat si jaro i do bytu
Konec mrazivých a šedivých rán, konec mlhavých plískanic přes den, odložíme kabáty a péřovky a začneme se chystat na jaro...
5 důvodů, proč jíst na jaře chřest
Sezona této jedinečné zeleniny tradičně startuje v polovině dubna a milovníci chřestu se už jistě nemohou dočkat, až si k...
Vaječné přebytky? S tímto receptem žádný problém!
Velikonoce jsou minulostí a v kuchyni zbyla spousta malovaných vajíček? Přinášíme vám tip, jak se vaječných přebytků snad...
Vybíráte zeleninu a ovoce podle barvy? Ne? Možná byste ale měli.
Většinou si zeleninu a ovoce vybíráme podle vzhledu, čerstvosti a podle své momentální chuti. Taky má každý z nás asi to ...
Velikonoční vejce: jak je správně barvit a skladovat?
Sváteční pondělí spojené s velikonoční obchůzkou je za dveřmi. O víkendu bude třeba připravit výslužku pro koledníky, jej...
Zázračná zrna plná síly - jáhly
Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2023 Mezinárodním rokem prosa. Je to především pro jeho velký nutriční a ekologický p...
Tipy na nápoje, které dodají sílu a zatočí s viry
Přechod zimy a jara je pro lidský organismus docela náročné období. Časté výkyvy teplot vedou ke změnám tlaku a v tomto o...