. bramborak recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o . bramborak . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se . bramborak, tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o . bramborak zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Klasický bramborák
Uložit recept!
recepty
recepty

Klasický bramborák

...Na oblíbená jídla, které vám připravovala maminka. Bramborák byl určitě jedním z nich. Můžeme ho ... připravit i jako malé bramboráčky k masu....

Bramborák bez lepku
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborák bez lepku

...nemusíme se vzdávat každého oblíbeného jídla. Stačí místo mouky s lepkem použít mouku...

Top 10 zeleninových jídel
Uložit recept!
článek
článek

Top 10 zeleninových jídel

...je zdravá. No ano, je to klišé. Nebo konvenční banalita. Nebo fráze. Ale! ... spoustu jiných, pro naše zdraví důležitých, látek. A proto, a také protože nám chutná, využíváme ji ... v gastronomii čím dál tím víc. Jako jídlo, nebo třeba také jako koření. ... ji, dusíme, pečeme, smažíme, sušíme, nakládáme. Se zeleninou se toho dá dělat spousta. Nesmíme ... je zelenina vypěstovaná a jak je uskladněná. Dnes můžeme zeleninu koupit i na farmářských ... trzích, kde by měla být čerstvá a bez pesticidů. Existují ekologické farmy (biofarmy), kde se ... pěstuje zdravá zelenina. Anebo si můžeme zeleninu vypěstovat sami na své ... vlastní zahrádce. Aby nám zeleninové jídlo chutnalo a bylo i ... ní nezničili všechny ty vitamíny a prospěšné látky. Je všeobecně známé, že čím déle zeleninu vaříme, ... tím méně jich nakonec obsahuje. Šetrnější je třeba rychlé vaření v páře. ... jídel spolu s recepty jsme tu připravili: 1. BramborákKdo by neznal oblíbenou smaženou ... pochoutku. Leckde kromě brambor a česneku obsahuje třeba i ... kostičky slaniny. Abychom se vyhnuli přemíře tuku, odkládáme ... na malém množství tuku, případně úplně nasucho. 2. Bramborák s cuketou pečený v trouběTak tahle ... se peče v troubě na plechu právě úplně bez tuku. A kombinace brambor s cuketou je vynalézavá a ... velmi chutná. Česnek a ostatní koření je stejné jako u ... klasického bramborového bramboráku. 3. Špenátový quiche (kiš)Slané koláče si v poslední ... době získávají velkou oblibu. Na rozdíl od těch sladkých nejsou zákuskem, ale ... mohou být plnohodnotným jídlem. A nejen to, jsou také skvělým pohoštěním při ... posezení s přáteli třeba u sklenky vína. A právě zelenina, v tomto případě špenát, bývá se ... sýrem tou hlavní ingrediencí. 4. Italská rajčatová polévkaJe to trochu jiný recept ... na rajčatovou polévku. Ta příměs italského koření je tu znát. A také ji ... v miskách posypanou strouhaným parmazánem. A voní tak, že si klidně můžeme představovat, že ... jsme třeba v Benátkách. 5. Květákové placičkyJednoduché, rychlé a výborné ... zeleninové jídlo. S květákem máme spoustu možností, smažit celé ... jako mozeček a nebo třeba tyto květákové placičky. Podávané s bramborovou kaší nebo s vařenými ... brambory a tatarskou omáčkou nemají chybu. 6. Pečené papriky s nivouJedno z velmi rychle ... připravených zeleninových jídel. Zelenina zapékaná se sýrem je jednou z výtečných ... je to dobrá varianta hodnotného oběda nebo večeře. Jako příloha se nabízejí brambory nebo bramborová ... kaše politá rozpuštěným máslem. 7. Bramborové plackyA už jsou se škvarkama nebo ... třeba se sýrovým dipem, vždy si na nich pochutnáme. A spousta lidí je má nejraději potřené dobrou ... zavařeninou. Nejlepší jsou ještě teplé, ale klidně je můžeme ... podávat i po vychladnutí. Věřte tomu, že je nikdo neodmítne. 8. Rajčata ... mohla by to být právě rajčata plněná kuskusem. S olivovým olejem, česnekem a bazalkou se rajčata ... skvěle doplňují a je tam samozřejmě i sýr. Prostě zapečená pochoutka. 9. Rizoto s máslovou ... na šalvějiMůžeme si otevřít láhev dobrého vína. Budeme ho totiž potřebovat. Právě toto netypické ... rizoto se vaří s vínem a spoustou koření. Je voňavé a lahodné, jak má správné rizoto být. ... Samozřejmě tu nesmí chybět sýr. V tomto případě je to parmezán. 10. Pikantní ... v jednom hrnci, což je nepopiratelná výhoda. Kromě toho je v něm spoustu zdravé a chutné ... zeleniny. A protože ho jíme nejlépe horké, hodí se hlavně ... do zimních sychravých měsíců. Zahřeje nás a nasytí. Naše nabídka není vyčerpávající, protože receptů ... na zeleninová jídla jsou spousty. Je to spíš jen připomenutí, protože inspirace ... dost a je dobré občas si jídelníček trochu obměnit. Kromě druhů zeleniny, které známe, jako jsou ... kořenová, listová, košťálová atd., existuje také zelenina mořská, což jsou upravené ... mořské řasy, jako Aonori nebo Nori. Ty jsme dnes vynechali, ale určitě se k nim...

Top 10 příloh
Uložit recept!
článek
článek

Top 10 příloh

...nás nedovede představit klasický oběd bez přílohy. Všechny ty pečeně, dušená a smažená masa, omáčky ... z toho by nebylo dokonalé bez odpovídající přílohy. Samozřejmě, výbornou přílohou může být klidně ... pečivo, hlavně čerstvé. A k některým jídlům je pečivo přílohou vůbec ... nejlepší. Ale kromě obvyklých vařených brambor nebo dušené ... příloh, z nichž některé jsou prostě nezastupitelné. Třeba k pečené huse prostě nesmí chybět knedlík a ... zelí. A když jsme u knedlíků, třeba zrovna jejich druhů ... je obrovské množství. Takže si to nekonečné množství všech příloh ... smrskneme na 10 oblíbených a snad i nejznámějších. 1. Houskový knedlíkSamozřejmě nemůžeme začít ... ničím jiným než touto českou klasikou. Existují desítky různých receptů. Tato důležitá ... i čínské kuchyně nesmí v našem výčtu chybět. 2. Domácí bramborové knedlíkyTřeba jen polité sádlem ... se škvarky a s cibulkou. Nebo posypané osmaženou strouhankou. Prostě ... pochoutka. Také se špenátem je milujeme. A jako příloha k pečeným masům jsou jedinečné. 3. Bramborové plackyNěkteré přílohy můžeme podávat i ... jako samostatný pokrm. Bramborové placky mezi ně určitě patří. Jsou však ... přílohu k masům nebo třeba k zeleninovým salátům. 4. Pečené (americké) bramboryI americké brambory ... mohou být samostatným jídlem. Je nás spousta, co si na nich samotných ... pochutnáváme. Ale stejně tak je můžeme servírovat k masu, ... omáčkami a pokaždé nám budou chutnat trochu jinak. 5. Bramborová kašeHedvábná, lahodná, ... nepřekonatelná. Už od dětství ji máme rádi. Řízek, smažený sýr, smažený květák, to vše se ... dostane s bramborovou kaší do další dimenze. Obyčejné brambory, trochu mléka, sůl a máslo. A ... to vše dohromady je malý zázrak. 6. Bramborové nokyDalší příloha, jejíž hlavní ... součástí jsou brambory. A konečný výsledek je zase úplně jiný. Noky ... jako příloha velké uplatnění, budeme-li chtít. A věřte, že naši strávníci to rozhodně ocení. 7. ... která nesmí chybět u pečené husičky nebo kachničky. Protože společně s knedlíkem, takto připravené ... červené zelí skvěle doplňuje pečené maso. Prostě v některých případech se bez zelí ... neobejdeme. Měli bychom si uvědomit, že servírovat některá ... masa bez zelí je prostě neodpustitelné. 8. Dušený špenátDušená zelenina je častým a velmi ... oblíbeným druhem příloh k masovým jídlům. A špenát patří k těm nejoblíbenějším vůbec. Je ... dobrého špenátu, toto je jen jeden z mnoha. 9. Jedinečná mexická rýžeTahle speciální exotická ... příloha vám určitě zachutná. Tolik se liší od obvyklé uvařené bílé rýže, ... kterou většinou používáme. Doporučujeme zkusit tenhle způsob přípravy rýže, ... protože zkoušet nové věci nás přece baví. A v tomto konkrétním případě to rozhodně stojí za ... to. 10. Bramborák s cuketou pečený v trouběNemá v sobě to ... smažený na pánvi, přesto je stejně chutný. A kromě toho, že může být sám o sobě skvělou ... jako přílohu k masovým a zeleninovým jídlům. Je to zase jedna z našich bramborových klasik a ... nutno říci, že je to klasika také velmi oblíbená. Skoro se zdá, že spoustu těchto příloh můžeme ... považovat za celé plnohodnotné jídlo. Je to jistě tak, ale pokud vaříme oběd nebo ... jídlo, což může být maso, ale klidně i zelenina. A třeba se ani nebudeme divit, když někdo dá v...

Bramborák plněný kuřecím masem a cheddarem.
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborák plněný kuřecím masem a cheddarem.

...náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Jako přílohu můžeme zvolit zeleninový salát...

Bramborák se škvarky
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborák se škvarky

...má trochu jinou chuť než ten, co je jen z brambor. Ty škvarky jsou tam znát a rozhodně ho mohou jen...

Bramborák s cuketou pečený v troubě
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborák s cuketou pečený v troubě

...na oleji, rozhodně zdravější a dietnější jídlo. Je to oblíbená a chutná večeře, pokud nejsme ... můžeme přidat do těsta nakrájenou slaninu. Oloupané cukety nastrouháme, stejně tak i ... oloupané syrové brammbory. Přebytečnou vodu slijeme. Přidáme utřený česnek, ... mouku, sůl, majoránku, vejce a mletý pepř. Vše důkladně zamícháme a na plechu s pečícím ... papírem připravíme bramboráky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi půl ... hodiny. Hned po upečení podáváme...

Koření každé jídlo posune o několik stupínků dále
Uložit recept!
článek
článek

Koření každé jídlo posune o několik stupínků dále

...a o gastronomii vůbec, mluvíme také o koření. Věděli jste, že původně se koření používalo k ... už ho samozřejmě používáme z úplně jiných důvodů. Za prvé dodává jídlu zvláštní a osobitou chuť. ... zcela novou chuť a vůni, která jí není vlastní. Některé druhy koření třeba napomáhají změkčování ... masa, jiné zase zabraňují rozvaření ryb. Pikantní druhy koření zvyšují chuť k jídlu. ... Některé druhy zase prodlužují trvanlivost jídla. Jiné zkracují dobu vaření. A v neposlední řadě ... přitažlivost jídla, ať už jde o barvu nebo o vůni. Zkrátka bez používání koření bychom se o hodně ... nehledě na to, že bychom si asi moc nepochutnali. Koření se vyrábí z čerstvých nebo sušených ... částí rostlin. Bez koření bychom se také připravili o látky pro ... naše tělo důležité. Koření například zlepšuje a usnadňuje trávení ... rozvoj škodlivých bakterií (česnek, křen). Některé tyto rostliny jsou také používány jako ... které byly prvními přírodními léčitelkami. Je pravda, že každé koření má svou typickou a ... příjemnou chuť a vůni. Ale také je pravda, že některé druhy nám třeba ... je to do značné míry velmi individuální záležitost. Dnes už můžeme zjišťovat jaké, pro nás exotické ... používá, a ochutnat tak všechny světové kuchyně. Některé nám chutnají tak, že si je zamilujeme, ... některé ne. A na tom má také právě velký podíl koření. ... druhy zvlášť, nebo už připravené kořenící směsi. Existuje například kořenící směs speciálně na ... ryby, na pizzu, na guláš atd. Nejznámější a nejpoužívanější směsi koření jsou ... grilovací koření, kečup, chutney, harissa apod. Asi každý kuchař už ví, jaké koření použít na ... česneku a bramboračka bez majoránky nemohou být. A což teprve taková dobrá koprová omáčka. Bez ... kopru by to prostě byl jen bešamel. Bez koření bychom si tedy vůbec nepochutnali. ... své charakteristické vlastnosti nebo se nezkazilo. To sušené uchováváme na suchém a dobře větraném ... místě. Tekuté omáčky, různá pesta nebo čerstvé zelené ... nejlépe v lednici, eventuelně je můžeme i zamrazit. Možná pro tohle všechno navštěvujeme na svých ... skořicí a tymiánem a všemi těmi omamujícími vůněmi. Protože bez koření by to nešlo. Koření je prostě...

Skromné, ale v podstatě nenahraditelné. Zemáky, zemčátka, bandory, erteple nebo krumple, prostě brambory. Tisíckrát  jiné a pokaždé skvělé.
Uložit recept!
článek
článek

Skromné, ale v podstatě nenahraditelné. Zemáky, zemčátka, bandory, erteple nebo krumple, prostě brambory. Tisíckrát jiné a pokaždé skvělé.

...kuchyni si bez nich vůbec nedokážeme představit. Vlastně jsou jejím základem. Nejen u nás, ale v ... brambory k nejvýznamějším zemědělským plodinám. Nenáročnost na přírodní podmínky a vysoké ... počáteční značné nedůvěře získaly takovou oblibu. V podstatě počátkem 19. století ochránily Evropu ... od hladomorů a kurdějí. Český botanik Jan Svatopluk Presl dokonce ve své ... užitek, který z objevení Ameriky lidstvo mělo. A měl nejspíš pravdu. Větší význam pro výživu ... lidstva měla pouze kukuřice, rýže a pšenice. Mají na 1500 odrůd, ale v kuchyni nás zajímá ... hlavně varný typ brambor. Známe tři. Typ A je vhodný hlavně na saláty. Typ B se ... a typ C je nejlepší pro přípravu knedlíků a kaší. Ještě brambory dělíme na rané a ty pozdní, podle ... doby sklizně. Je trochu překvapující, že brambory obsahují ... mnohem více vlákniny, než třeba ovesná kaše. Bramboru z 24% tvoří sušina, která obsahuje ... značné množství minerálů. Například selen, vápník, mangan, železo, hořčík ... atd. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a ... sacharidy. Zbylých 76% tvoří voda. Brambory doma skladujeme v suchu, ve tmě a v ... chladnu. Nesnáší ale ani nízké teploty pod nulou. Pak získávají nasládlou chuť. Způsobů přípravy ... brambor jsou jistě stovky. Velmi často je uvaříme se solí a s kmínem, a ... polité máslem použijeme jako přílohu. Stejně jako brambory pečené, třeba s různými ... bylinkami, například petrželí nebo rozmarýnem. Někdo má rád zase brambory šťouchané, nebo si z ... uvařených brambor vyšlehá branborovou kaši. Oblíbenou přílohou jsou bramborové knedlíky. ... který nesmí chybět na vánočním stole. Kulajda, zelňačka, bramboračka, to je jen zlomek ... ve kterých jsou brambory důležitou součástí. Brambory jsou často i samostatným hlavním jídlem. Kdo by neznal bramborák, francouzské brambory, ... masem plněné bramborové knedlíky. Nebo brambory různě zapečené, či dokonce ... gratinované. Také slané koláče se často bez brambor nobejdou. ... lokše nebo ovocné knedlíky v bramborovém těstě. Ano, i pro spoustu sladkých pokrmů jsou brambory ... nezbytností. Určitě jsme nevyčerpali všechny možnosti, které ... se v naší kuchyni stále drží na prvních příčkách. Jak v oblibě, tak i pro jedoduchou přípravu. ... Uvařte si brambory. Třeba jen tak na loupačku s máslem a solí. Nebo ... brambory s tvarohem. Brambory se totiž hodí i pro dietáře. Záleží jen ... na receptu a vaší chuti....

Bramborák
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborák

...uděláte radost asi každému, kdo miluje česnek. Trochu práce se smažením nám stojí za výsledné ... křupavé placky, po kterých se rozhodně jen zapráší. Brambory oloupeme, dobře omyjeme a necháme ... okapat. Pak je na středně hrubém struhadle nastrouháme a ... přebytečnou vodu slijeme. Přidáme k nim vejce, hladkou mouku, rozetřené ... špetku kmínu, trochu mléka a dobře vše promícháme. Těsto osolíme a opepříme podle chuti. Na pánvi ... placičky a opékáme je po obou stranách dozlatova. Bramboráky podáváme teplé, buď jako samostatné...

Dýňový bramborák
Uložit recept!
recepty
recepty

Dýňový bramborák

...ochucený podle vaší chuti, bude výbornou večeří. Můžeme k němu podávat různé saláty z čerstvé ... zeleniny, nebo naloženou zeleninu a hořčici. Každý podle toho, čemu dává přednost. Omytou ... středu a nastrouháme ji na hrubém struhadle. V míse ji smícháme s nastrouhanými brambory, ... majoránku, podle chuti osolíme a zahustíme moukou. Na pánvi potřené rostlinným olejem smažíme...

Bramborák
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborák

...je velmi oblíbená česká chuťovka. Jednoduchý a přitom, tak dobrý. Můžeme ho udělat...

Cuketa na našem  stole
Uložit recept!
článek
článek

Cuketa na našem stole

...někdy se jí říká cukína, patří mezi tykve. Tato zelenina, kterou často hojně pěstujeme na ... svých zahrádkách, pochází ze Střední Ameriky. Taková, jakou ji u nás známe, ale vznikla až ... šlechtěním v Itálii. Odtud i její název z italského výrazu pro tykev ... „zucca“. Její pěstování je snadné, netrpí téměř žádnými ... chorobami a roste poměrně rychle. Cuketa má většinou zelenou, žlutozelenou nebo ... žlutou barvu a tvarem připomíná okurku. Na rozdíl od ní se ale konzumuje většinou tepelně ... upravená. Plod cukety obsahuje až 91 procent vody, má ... vysoký obsah karotenu a minerálů, hlavně draslíku. Vyplavuje z našeho těla přebytečnou vodu a soli. ... diety, protože obsahuje jen velmi málo sacharidů. Prospívá pacientům s vysokým tlakem, chorobami ... srdce, cukrovkou nebo revmatismem. V osmdesátých letech se u nás cuketa objevila a ... doby se v naší kuchyni používá v masovém měřítku. Můžeme ji vařit, dusit, péci, zapékat, nakládat i ... smažit. Má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť ... dalších přísad. Proto se hodně upravuje s výrazným kořením, ... česnekem, bylinkami apod. Velmi oblíbené jídlo je například bramborák z ... cukety, nebo třeba cukety plněné masem. Také ji grilujeme, bývá skvělou přílohou k masům. ... se používá k výrobě různých pyré, dipů a omáček. Zkrátka její možnosti použití v kuchyni jsou ... a francouzskou kuchyni, než pro tu českou. Žlutá cuketa je křehčí a chutnější než zelená, a ... její slupka obsahuje větší obsah hořčíku. Vůbec nejchutnější jsou mladé plody cukety. ... Nemusí se loupat a mají minimum měkkých semínek. I když si cukety nepěstujeme sami, téměř ... je dostaneme ve všech obchodech se zeleninou. A byla by škoda nevyužít jejich kvalit a ... neobohatit si tak svůj jídelníček....

Znáte typicky českou kuchyni? Možná si to jen myslíte.
Uložit recept!
článek
článek

Znáte typicky českou kuchyni? Možná si to jen myslíte.

...zelo, smažený sýr, bramborák, guláš, žemlovka. To jsou jen některá z jídel, které pokládáme za ... typicky česká. Některá jimi opravdu jsou, ale rozhodně ne ... všechna. Že třeba štrúdl k nám přišel z Rakouska to mnozí ... asi tušíme. Ale svůj prapůvod má až u osmanských Turků. V ... náplň z jablek a rozinek, a štrúdl byl na světě. A z Vídně pěkně doputoval až k nám. Guláš se ... zrodil v Maďarsku, odkud k nám také přišel. S velkým úspěchem ho vařila už Magdalena ... Dobromila Rettigová. Hustá masová omáčka se spoustou cibule a papriky ... se stala velmi oblíbeným jídlem a dodnes jím je. Můžete si ho dopřát s knedlíky, rýží, těstovinami ... noky nebo s chlebem. Říká se, že recept na řízek přinesl do Vídně ... rakouský maršál Radecký z Itálie. Maso smažené v trojobalu se pak k nám dostalo ... přes české krajany. A velmi rychle zdomácnělo. Zato jak a kde vznikl bramborový salát, ... příloha právě k řízku, se dodnes přesně neví. Snad ho poprvé připravil francouzský kuchař v ... Rusku pro moskevskou honoraci. Kolem roku 1924 se dostal i do našich kuchyní, ... kořenové zeleniny, zato s velkou spoustou majonézy. Od té doby prošel jeho recept mnoha úpravami a ... ostatních receptů možná liší, ale základ je stejný. Brambory, kořenová zelenina, majonéza. Za knedlo ... vepřo zelo ale můžeme dát ruku do ohně. To je opravdu české jídlo. Sice jeho původ spadá ... kde ho geniálně vymyslel jeden pražský restauratér. U nás z neznámého důvodu tak oblíbený smažený ... sýr je původem z Paříže. Zatímco ve Francii ho nyní už těžko uvidíte, v ... Čechách a na Slovensku naprosto zdomácněl. A jsou to asi jediné země, kde ho můžete najít ... na jídelním lístku. Dalším jídlem opravdu českého původu jsou ... škubánky. Podle krajů je někde připravují na slano se ... cibulkou, jinde zas na sladko s mákem a cukrem. Takhle bychom mohli hledat původ jídel typicky ... českých dál a dál. Ale proč bychom to vlastně dělali. Naše česká ... je specifickým typem středoevropské kuchyně. Náš jídelníček je velmi pestrý, obsahuje mnoho ... houby, což v jiných kuchyních tak obvyklé není. Dnes už jsme ale procestovali spoustu zemí, těch ... a ochutnali jsme spoustu různých cizích kuchyní. Takže máme na výběr. Dnes není problém si uvařit ... francouzské, vietnamské, thajské nebo jiné. Dostupnost potřebných surovin je velká. A ačkoliv ... občas si rádi pochutnáme i na typicky českém jídle. I když už víme, že to vlastně ani nemusí být tak ... úplně pravda.  ...

Bramborák se zelím
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborák se zelím

...známého a napříč generacemi oblíbeného jídla. Trochu změny občas jistě neuškodí...

Cuketový bramborák
Uložit recept!
recepty
recepty

Cuketový bramborák

...bramborák si v sezóně rozhodně připravte. Je to jedna z variant bramboráku a cuketa jí dodá ... zajímavou chuť. Do velké mísy dáme nastrouhané brambory a ... nastrouhanou cuketu. Z obojího ale nejdříve důkladně slijeme všechnu ... přebytečnou vodu. Směs osolíme, opepříme, přidáme nastrouhanou ... citronovou kůru a nasekanou petrželku. Pokud je těsto příliš řídké, zahustíme ho ... strouhankou. Nakonec vmícháme rozšlehané vejce. Na rozpálený olej nebo máslo pak nalijeme ... a rozprostřeme ho po celé ploše dřevěnou stěrkou. Bramboráky smažíme po obou stranách dozlatova....

Bramboráky plněné kuřecím masem
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramboráky plněné kuřecím masem

...vůní bramboráku s kuřecím masem, zamíří do kuchyně. Ideální jako sobotní oběd nebo večeře...

Hledejte dál

Když nikde, tak na internetu budou . bramborak recepty

Kde najít informace



×