Tato, u nás nezvyklá kombinace chutí šunky a sladkého ovoce výborně funguje. Je mimořádně lahodná a příjemně vás překvapí. (celý recept)
Tato, u nás nezvyklá kombinace chutí šunky a sladkého ovoce výborně funguje. Je mimořádně lahodná a příjemně vás překvapí.
Připravíme si pekáč, předehřejeme troubu na 180 stupňů. Povrch (kůžičku) v...
Tato, u nás nezvyklá kombinace chutí šunky a sladkého ovoce výborně funguje. Je mimořádně lahodná a příjemně vás překvapí.
Připravíme si pekáč, předehřejeme troubu na 180 stupňů. Povrch (kůžičku) vařené šunky lehce nožem napříč překrájíme na kosočtverce a opepříme. Vložíme do pekáče, trochu podlijeme vodou a pečeme celkem asi 90 minut.
Mezitím si na malé pánvi rozpustíme máslo, přidáme hroznové želé (džem), nadrobno nasekaný čerstvý tymián a za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme asi 2 minuty. Pak odstavíme z plotny a přikryjeme pokličkou.
Smícháme v jiné míse hroznové víno s šalotkou nakrájenou na tenká kolečka.
Pečenou šunku asi po hodině pečení polijeme směsí s želé a při pečení ji každou čtvrthodinu poléváme vypečenou směsí. Na dno pekáče přidáme směs hroznového vína a šalotky a dále pečeme, až se na šunce vytvoří křehká vypečená sladká kůrčička. Pak šunku vyndáme z trouby a z pekáče a necháme ji 30 minut odpočinout. Pokud je potřeba, dáme hrozny se šalotkou ještě dopéci, až oboje změkne.
Hotovou šunku krájíme na plátky a podáváme s upečenou směsí hroznového vína a šalotky.