Angreštový koláč recept
Dříve patřil k velmi oblíbeným letním moučníkům a své fandy má i dnes. Angreštu je hned několik druhů a ten bílý se hodí jak do sladkých pokrmů, tak do slaných pokrmů.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g hladké mouky
- 3 vejce
- 450 g angreštu (lze mixovat bílý a červený)
- 100 g másla + lžíce navíc
- 180 g třtinového cukru + na posypání
- 180 g mletých mandlí
- 25 g mandlových lupínků
Způsob přípravy
Mouku prosejeme do mísy, přidáme povolené máslo nakrájené na menší kousky a zapracujeme ho. Za pomoci nože do těsta vmícháme tři lžíce studené vody a jakmile se směs spojí, vyklopíme ji na vál a pořádně propracuje. Pak z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a uložíme na půl hodiny do chladu.
Angrešt umyjeme, zbavíme stopek a osušíme. V hrnci rozehřejeme lžíci másla, vsypeme angrešt, posypeme ho lžící cukru, přidáme čtyři lžíce vody a přivedeme k varu. Směs asi minutu, dvě prohřejeme, promícháme, hrnec stáhneme z plotny, přikryjeme ho pokličkou a necháme asi deset minut odležet.
Během chladnutí angreštu si předehřejeme troubu na 190°C a připravíme si kulatou formu o průměru 20 cm. Do mísy nasypeme zbylý cukr, mleté mandle a postupně přidáváme vejce, která do cukrové směsi zapracujeme.
Odpočaté těsto rozválíme do kulatého tvaru velkého tak, aby vyplnil formu včetně stěn a opatrně ho přeneseme do formy. Dno vyplněné těstem překryjeme vystřiženým kruhem pečícího papíru a zatížíme ho suchým hrachem nebo fazolemi. Takto připravenou formu vložíme do předehřáté trouby a těsto pečeme deset minut. Pak ho vyndáme, luštěniny a pečící papír opatrně odstraníme a korpus pečeme dalších deset minut.
Vychladlý angrešt scedíme a pak ho rozprostřeme po korpusu těsta, přičemž pár kuliček odložíme stranou. Ovoce zalijeme krémem, který jsme si v mezičase připravili z mandlí, vajec a cukru. Na krém posázíme zbylý angrešt a mandlové lupínky.
Koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně půl hodiny, dokud se náplň nezpevní a těsto nedostane zlatavý nádech. Hotový dezert podáváme samotný nebo v kombinaci se smetanou či vanilkovým krémem.