Bajane s cizrnou je provensálský pokrm (odtud francouzský název bajane), který vznikl v jednom hrnci smícháním několika odlišných druhů ingrediencí. (celý recept)
Bajane s cizrnou je provensálský pokrm (odtud francouzský název bajane), který vznikl v jednom hrnci smícháním několika odlišných druhů ingrediencí.
2 čajové lžičky oleje zahřejeme ve velké pánvi a...
Bajane s cizrnou je provensálský pokrm (odtud francouzský název bajane), který vznikl v jednom hrnci smícháním několika odlišných druhů ingrediencí.
2 čajové lžičky oleje zahřejeme ve velké pánvi a teplota musí být udržována středně vysoká. Přidáme sušený česnek a mícháme asi 1 minutu. Pak přidáme špetičku soli, 1 1/2 čajové lžičky tymiánu, quinoa, 1 hrnek vody a 1 hrnek vývaru.
Pánev zakryjeme pokličkou a vše dusíme 15 minut. Pak pánev odstavíme z plotny, quinoa promícháme zlehka vidličkou a necháme stát.
Vezmmeme holandskou troubu, nebo jiný litinový hrnec a 1 lžičku oleje v něm zahřejeme na střední až vysokou teplotu.Přidáme utřený česnek a nakrájený pórek.
Restujeme 5 minut, pak přidáme semínka fenyklu, mrkev, fenyklovou bulvu a další 1 lžičku oleje. Osmahneme zeleninu dozlatova.
Nyní k zelenině přilijeme víno a vše vaříme 3 minuty, kapalina se musí zcela vyvařit. Pak přidáme cizrnu, tymián (2 lžičky) a zbývající 1 hrnek vývaru.Krátce povaříme(asi 1 minutu),
odstraníme z plotny a nakonec přidáme citronovou šťávu a podle chuti osolíme.
Do misek položíme mladé zelené lístky špenátu, na to dáme vrstvu směsi s quinoa a úplně navrch cizrnovou směs a posypeme špetkou tymiánu. Podle chuti můžeme ozdobit ještě cherry rajčátky, nebo i sušeným ovocem.