recepty

Bavorské žemle s cibulkou


Bavorské žemle s cibulkou a kmínem jsou pochoutkou mezi různými druhy pečiva. Ze stejného těsta můžete uplést i preclíky...
(celý recept)

Bavorské žemle s cibulkou a kmínem jsou pochoutkou mezi různými druhy pečiva. Ze stejného těsta můžete uplést i preclíky. Často se podávají s hořčicí. Do trouby předehřáté na 120 stupňů vložíme ple...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření45 minPočet porcí8 porcí


Ingredience receptu

  • 2 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 malé žluté cibule nakrájené nadrobno
  • 1 balení droždí
  • 1/4 šálku jedlé sody
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrnek teplé vody
  • 1 lžička cukru krystal
  • 1/4 hrnku hrubé soli
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 2 lžičky oleje

Způsob přípravy

Bavorské žemle s cibulkou a kmínem jsou pochoutkou mezi různými druhy pečiva. Ze stejného těsta můžete uplést i preclíky. Často se podávají s hořčicí. Do trouby předehřáté na 120 stupňů vložíme plech vyložený alobalem, na který jsme v tenké vrstvě nasypali jedlou sodu. Pečeme ji 60 minut, pak ji necháme vychladnout a uložíme do uzavíratelné nádoby. V pánvi rozehřejeme máslo a nakrájenou cibulku v něm restujeme s trochou soli až začne karamelizovat. Pak ji odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a v přikryté nádobě necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy v hnětači prosijeme hladkou mouku, přidáme 1/2 lžičky soli a cukru, hotový kvásek a promícháme. Nyní přidáme vychladlou cibulku a důkladně uhněteme hladké těsto. Velkou mísu vymažeme olejem a těsto do ní vyklopíme. Přikryjeme mísu čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout přibližně 40 minut. Těsto by mělo zvětšit svůj objem asi 1,5 krát. Vykynuté těsto znovu prohněteme a na vále z něho vyválíme válečky, z nich nakrájíme menší kousky a vytvarujeme žemle. Naskládáme je na plech, zakryjeme lehce navlhčenou utěrkou a znovu necháme kynout asi 30 minut při pokojové teplotě. Mezitím přivedeme k varu v širším hrnci 2 litry vody. Přidáme do ní pečenou jedlou sodu a necháme ji zcela rozpustit. Jakmile se rozpustí, ztlumíme plamen a pomocí děrované lžíce každou žemli ponoříme do vody na 30 vteřin, pak ji položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme okapat. Pomocí žiletky každou žemli křížem nařízneme, posypeme hrubou solí a mletým kmínem a pečeme v troubě předehřáté na 250 stupňů do mahagonově hnědého zbarvení, přibližně 10 až 13 minut.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Pečivo

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Bavorské žemle s cibulkou.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bavorské žemle cibulkou .
Hledat podobné recepty na internetu jako Bavorské žemle s cibulkou

Naši partneři