Recept Bavorské žemle s cibulkou

Detail receptu na jídlo Bavorské žemle s cibulkou. Podrobný popis jak uvařit tento pokrm. Recept obsahuje podrobný seznam ingrediencí.

Bavorské žemle s cibulkou

Publikováno:   Nahraj fotku a vyhraj!

3

Bavorské žemle s cibulkou a kmínem jsou pochoutkou mezi různými druhy pečiva. Ze stejného těsta můžete uplést i preclíky. Často se podávají s hořčicí.

Do trouby předehřáté na 120 stupňů vložíme plech vyložený alobalem, na který jsme v tenké vrstvě nasypali jedlou sodu. Pečeme ji 60 minut, pak ji necháme vychladnout a uložíme do uzavíratelné nádoby.

V pánvi rozehřejeme máslo a nakrájenou cibulku v něm restujeme s trochou soli až začne karamelizovat. Pak ji odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a v přikryté nádobě necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Do mísy v hnětači prosijeme hladkou mouku, přidáme 1/2 lžičky soli a cukru, hotový kvásek a promícháme. Nyní přidáme vychladlou cibulku a důkladně uhněteme hladké těsto.

Velkou mísu vymažeme olejem a těsto do ní vyklopíme. Přikryjeme mísu čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout přibližně 40 minut. Těsto by mělo zvětšit svůj objem asi 1,5 krát.

Vykynuté těsto znovu prohněteme a na vále z něho vyválíme válečky, z nich nakrájíme menší kousky a vytvarujeme žemle. Naskládáme je na plech, zakryjeme lehce navlhčenou utěrkou a znovu necháme kynout asi 30 minut při pokojové teplotě.

Mezitím přivedeme k varu v širším hrnci 2 litry vody. Přidáme do ní pečenou jedlou sodu a necháme ji zcela rozpustit. Jakmile se rozpustí, ztlumíme plamen a pomocí děrované lžíce každou žemli ponoříme do vody na 30 vteřin, pak ji položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme okapat.

Pomocí žiletky každou žemli křížem nařízneme, posypeme hrubou solí a mletým kmínem a pečeme v troubě předehřáté na 250 stupňů do mahagonově hnědého zbarvení, přibližně 10 až 13 minut.

Bavorské žemle s cibulkou a kmínem jsou pochoutkou mezi různými druhy pečiva. Ze stejného těsta můžete uplést i preclíky. Často se podávají s hořčicí. Do trouby předehřáté na 120 stupňů vložíme ple...

Sdílejte článek:

  • Doba vaření: 45 min
  • Počet porcí 8

Recenze a hodnocení receptu Bavorské žemle s cibulkou


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Recept Bavorské žemle s cibulkou

Ingredience receptu Bavorské žemle s cibulkou

2 3/4 hrnku hladké mouky
1 lžička soli
2 malé žluté cibule nakrájené nadrobno
1 balení droždí
1/4 šálku jedlé sody
2 lžíce másla
1 hrnek teplé vody
1 lžička cukru krystal
1/4 hrnku hrubé soli
1 lžíce mletého kmínu
2 lžičky oleje

Recepty, které vás budou zajímat

Kategorie receptů Bezlepkové
Hledat podobné recepty jako Bavorské žemle s cibulkou

Podobné recepty jako Bavorské žemle s cibulkou


×

Nahrání fotografie jídla

Zaregistrujte se a nahrajte fotky jídel a vyhrajte v měsíčních soutěžích.
Přihlásit se přes sociální sítě

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů