recepty

Bezinkový kompot


Bezinky jsou plody bezu černého, které dozrávají v období od konce července do podzimu. Když se dobře zužitkují, mají lahodnou chuť a řadu léčivých účinků. Vyrobit si z nich můžete bezinkové víno, bezinkový likér nebo úplně jednoduchý bezinkový kompot. Ten využijete podobně jako kompot borůvkový - k ozdobě zmrzlinových pohárů, do bublaniny nebo do čaje...
(celý recept)

Bezinky jsou plody bezu černého, které dozrávají v období od konce července do podzimu. Když se dobře zužitkují, mají lahodnou chuť a řadu léčivých účinků. Vyrobit si z nich můžete bezinkové víno, bez...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření120 minPočet porcí10 porcí


Ingredience receptu

  • zralé bezinky
  • cukr (může být bílý nebo třtinový)
  • sada pro zavařování (hrnec a teploměr)
  • vidlička a sklenice s víčky

Způsob přípravy

Výroba bezinkového kompotu je tak jednoduchá, že vás samotné překvapí a budete si říkat, „proč jsem jen nevyráběl(a) bezinkový kompot dříve?”. Ze všeho nejdřív vyrazte na bezinky do přírody, vezměte si spíše košík nebo kyblík než igelitovou tašku, ve které by se vám mohly bezinky pomačkat. Sbírejte pouze zralé plody s tmavě červenou až černou barvou, které dozrávají od konce července. Plody sbírejte jen z málo frekventovaných míst.

Bez černý se velmi dobře množí a poměrně rychle roste, proto se nemusíte bát, že byste na něj ve vašem okolí nenarazili. Vzhledem k požadovanému množství zavařených sklenic s bezinkou si opatřete i požadované množství těchto plodů. Čím víc, tím lépe, alespoň se potom do lesa nebudete vracet.

Doma bezinky pořádně opláchněte a klidně nechtě chvíli okapat na ručníku, ať z bezinek vyleze všechen hmyz. Poté vezměte vidličku a jemně otrhejte kuličky bezinek z trsu (vidličkou to jde mnohem lépe než prsty, které byste potom nemuseli umýt).

Kuličkami bezinky naplňte požadovaný počet láhví, zasypte cukrem, zalijte vodou a zavařte klasickým způsobem (při teplotě 80-85° alespoň 25 minut). Zavařené láhve opatřete nálepkou a uchovávejte ve spíži pro různá použití.

To je opravdu ten nejjednodušší recept. Někdo do bezinkového kompotu přidává i koření (hřebíček a skořici), potom si z cukru vody a koření připraví nálev, kterým bezinky ve sklenici zalévá. Postup zavaření je pak stejný.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Děti

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Bezinkový kompot.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bezinkový kompot .
Hledat podobné recepty na internetu jako Bezinkový kompot

Naši partneři