Sdílet:

Bezinkový ocet recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření20 minPočet porcí10 porcí

Staří Čechové věřili v čarodějnou moc bezu a je pravdou, že tento keř toho umí hodně. Bezové květy se dají sušit na čaj, který uleví při nachlazení, ale dají se z vyrábět také sirupy nebo třeba ocet, který se hodí k obkladům nebo masáži bolavých končetin.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 2 květenství bezu
  • 1 l octa


    Způsob přípravy

    Květy bezu se sbírají nejlépe v polovině doby jejich kvetení, což vychází na měsíc červen. Jsou náchylné k zapaření, a proto je třeba při sběru dávat pozor a ukládat je nejlépe do vzdušného proutěného košíku.

    Doma květy opatrně oklepeme, abychom je zbavili nežádoucího hmyzu, nebo je můžeme na půl hodiny rozložit na pečící papír na sluníčko a “breberky” z nich samy vylezou.

    Připravíme si větší skleněnou uzavíratelnou nádobu, květy do ní vložíme a zalijeme octem. Sklenici postavíme na slunečné místo a bez necháme v octu 14 dní louhovat. Poté tekutinu přecedíme přes plátýnko a síto, nalijeme do čisté nádoby, uzavřeme a je hotovo.


    Přidat komentář

    Pro přidání komentáře k Bezinkový ocet recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


    Jméno a příjmení:

    Váš komentář:

    Další recepty na Bezinkový ocet.
    Nebo hledejte podobné podle části názvu bezinkový ocet .
    Hledat podobné recepty na internetu jako Bezinkový ocet

    Kde najít informace



    ×