Bezlepkový mazanec chutná stejně dobře z bezlepkové mouky jako ten z mouky pšeničné. Podle stejného receptu můžeme místo mazance upéct i vánočku na vánoční stůl. (celý recept)
Bezlepkový mazanec chutná stejně dobře z bezlepkové mouky jako ten z mouky pšeničné. Podle stejného receptu můžeme místo mazance upéct i vánočku na vánoční stůl....
Mandle spaříme v horké vodě, oloupeme je a nahrubo nasekáme. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Do menší misky nalijeme vlažné mléko, přidáme asi polovinu sáčku sušeného droždí, špetku cukru, lžíci mouky a misku přikryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě ji pak necháme stát asi 20 minut, až vzejde kvásek.
Do větší mísy masypeme mouku, přidáme kvásek, rozinky, vejce, zbytek cukru, změklé máslo a nstrouhanou citronovou kůru a ze všeho důkladně uhněteme hladké těsto. Z těsta na pomoučeném vále vytvarujeme bochánek a necháme ho ještě dalších 20 minut kynout.
Vykynutý bochánek položíme na vymazaný plech a posypeme ho nasekanými mandlemi, které lehce k těstu přitiskneme. V předehřáté troubě pak bochánek pečeme asi 50 minut. Hotový moučník nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.