recepty

Bezový sirup


Pokud milujete home-made výrobky a nebojíte se je sami doma udělat, určitě přijdete na chuť bezovému sirupu. Ten si doma můžete vyrobit téměř zadarmo, poměrně rychle a navíc bez přidaných aromat a konzervantů. Stačí vyrazit na květy bezu černého, zásobit se větším množstvím cukru (dle toho, kolik sirupu chcete vyrobit), sehnat větší hrnec, zajít pro zavírací láhve do sklepa a dokoupit pár citrónů...
(celý recept)

Pokud milujete home-made výrobky a nebojíte se je sami doma udělat, určitě přijdete na chuť bezovému sirupu. Ten si doma můžete vyrobit téměř zadarmo, poměrně rychle a navíc bez přidaných aromat a kon...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření120 minPočet porcí10 porcí


Ingredience receptu

  • bezové květy - 25 květů na 1 litr vody,
  • cukr 1 kg (může být klasický bílý nebo třtinový, případně můžete použít i med),
  • citrón
  • alkohol na zakápnutí láhve

Způsob přípravy

VYRAZTE PRO BEZ DO PŘÍRODY Ze všeho nejdříve budete potřebovat hlavní přísadu bezového sirupu - bezové květy. Právě teď je jejich doba - rozkvetlé je najdete od května do poloviny června. Proto neotálejte a nenechte si bez odkvést. Na jeden litr vody potřebujete cca 25 květů černého bezu. Čím víc jich budete mít, tím samozřejmě lépe. Květy sbírejte z čistých míst a pokud možno opatrně. Pyl by se z květů neměl setřást.

PŘIPRAVTE SI VŠECHNO POTŘEBNÉ Jakmile přijdete domů, rozložte bezové květy na ručník, aby z nich vylezl všechen hmyz, který se v bezu drží. To je velmi důležité, protože květy se už správně neoplachují - zbytečně byste tím přišli o bezový pyl. Jakmile květy rozložíte, máte chvíli času, a proto si připravte vše potřebné. Převařte si potřebné množství vody a nechte zchladnout. Umyjte si potřebný počet dobře uzavíratelných láhví.

DEJTE KVĚTY DO PŘEVAŘENÉ VODY A NECHTE LOUHOVAT Když vám převařená voda zchladne, dejte do ní květy, ze kterých už snad vylezli všichni broučci a přidejte citrón. Uzavřete a dejte na chladnější místo odležet na 24 hodin.

CELOU SMĚS PŘECEĎTE A PŘIDEJTE CUKR Po uplynutí 24 hodin celou směs přeceďte přes plátěnou plenku, aby v ní neplavaly nečistoty. Do této směsi přidejte cukr (1kg cukru na 1 litr vody) a nechte ho na sporáku úplně rozpustit. Pozor, směs ale nevařte. Zbytečně byste tím zničili zdravé látky, které bez obsahuje.

SMĚS PŘELIJTE DO LÁHVÍ, STERILIZUJTE ALKOHOLEM A ZAZÁTKUJTE Po rozpuštění cukru ještě teplý sirup přelijte do předem připravených a dobře vymytých láhví. Ještě předtím, než láhev se sirupem zazátkujete, zakápněte ji alkoholem - tím ji sterilizujete. Sirup vám v chladu a temnu vydrží i několik měsíců. Tedy pokud ho dříve nezkonzumujete nebo nerozdáte blízkým jako dárek.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Nápoje

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Bezový sirup.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bezový sirup .
Hledat podobné recepty na internetu jako Bezový sirup

Naši partneři