recepty

Bramborová pivní polévka


Bramborová pivní polévka je chutná, hustá a může s pečivem klidně nahradit večeři. Nebo se rozhodně hodí na skvělou přesnídávku, která vás zasytí i zahřeje...
(celý recept)

Bramborová pivní polévka je chutná, hustá a může s pečivem klidně nahradit večeři. Nebo se rozhodně hodí na skvělou přesnídávku, která vás zasytí i zahřeje. V malém kastrole přivedeme k varu 2 hrnk...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření60 minPočet porcí4 porce


Ingredience receptu

  • 1 hrnek plzeňského piva
  • 3 oloupané a na menší kostky nakrájené brambory
  • 3 čerstvé houby nakrájené na plátky (žampiony)
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 8 plátků slaniny
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 mrkve nakrájené na kostičky
  • 3 nakrájené stonky celeru
  • malý svazek tymiánu svázaný kuchyňským provázkem
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 nakrájený pórek
  • 1/4 hrnku nasekané čerstvé pažitky

Způsob přípravy

Bramborová pivní polévka je chutná, hustá a může s pečivem klidně nahradit večeři. Nebo se rozhodně hodí na skvělou přesnídávku, která vás zasytí i zahřeje. V malém kastrole přivedeme k varu 2 hrnky kuřecího vývaru a přidáme do něj 1 nakrájený brambor. Společně povaříme asi tak 18 minut, pak odstavíme z plotny, přidáme hořčici a tyčovým mixérem ze všeho ušleháme hladké pyré. Ve velkém hrnci opékáme slaninu zvolna asi 10 až 15 minut do křupava. Přendáme ji na papírové ubrousky aby okapal tuk a zbylý tuk z hrnce slijeme, až na asi tak 3 lžíce, které znovu zahřejeme. Přidáme nakrájenou mrkev, špetku soli a pepře a restujeme na tuku asi 3 minuty. Potom přidáme zbývající brambory, svazek tymiánu, pórek, bobkové listy a celer. Znovu asi 4 minuty restujeme a pak přilijeme pivo. Přivedeme k varu a povaříme 2 až 4 minuty, až se pivo téměř odpaří. Nyní dolijeme zbylý kuřecí vývar a přidáme bramborové pyré a pokrájené houby. Vše důkladně promícháme a znovu přivedeme k varu. Zvolna vaříme odkryté asi 8 minut, až zelenina a houby změknou. Odstraníme tymián, podle chuti dosolíme a opepříme. Na talíři přidáme do polévky plátek křupavé slaniny a nasekanou pažitku.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Polévky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Bramborová pivní polévka.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bramborová pivní polévka .
Hledat podobné recepty na internetu jako Bramborová pivní polévka

Naši partneři