Bramborové placky recept
K výrobě tohoto jídla vám budou stačit jen čtyři ingredience - brambory, mouka, sůl a tuk na potření. Placky se skvěle hodí jako příloha k masu, například k vepřovému nebo kachně. Když k nim upražíte kousek slaniny nebo přidáte zakysanou smetanu, mohou být i hodnotnou večeří. Skvěle však chutnají také na sladko, potřené povidly a posypané nastrouhaným tvarohem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g brambor uvařených ve slupce
- 150 g hladké mouky (lze použít i polohrubou)
- sůl
- vepřové sádlo nebo máslo na potření
Způsob přípravy
Uvařené a vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme a postupně k nim přimícháváme mouku tak, aby vzniklo vláčné těsto.
Těsto rozválíme na asi 1 cm vysoký plát a vykrajovátkem nebo větším hrnečkem z něj vykrajujeme kolečka.
Na plotně zahřejeme litinový plát nebo nepřilnavou pánvičku a placičky z obou stran nasucho dozlatova opečeme.
Hotové placky omastíme sádlem nebo máslem a ihned podáváme.