Brambory grenaille recept
Označení Grenaille nesou brambory menší než 28 mm. Tento druh je oblíbený zejména ve francouzské kuchyni a ze země galského kohouta pochází i samotný název grenaille, který ve francouzštině označuje malé druhy brambor. U nás je tento druh k dostání zejména pod názvem „zámecké“ a skvěle se hodí k upečení v troubě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg malých brambor Grenaille
- 3 lžíce olivového oleje
- černý pepř
- sůl
- sušené nebo čerstvé bylinky - ideálně rozmarýn
Způsob přípravy
Brambory neloupeme, ale pečlivě omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Jejich slupka bývá tenčí a tím, že ji ponecháte zajistíte, že brambory budou po upečení krásně křupat. Pokud je hlíza příliš velká, je možné ji rozpůlit.
Připravíme si zapékací formu. Brambory do ní rozpřostřeme a pokapeme olivovým olejem. Rozhodně jím nešetříme! Dochutíme solí a pepřem, nejlépe z ručního mlýnku. Přidáme sušený rozmarýn nebo snítky čerstvého. Brambory promícháme, aby se vše správně propojilo.
Troubu předehřejeme na 180 C. Doba pečení brambor se odvíjí od jejich velikosti. Přibližně to tedy trvá 40 – 45 minut. Během jejich úpravy v troubě brambory často obracíme, aby byly pravidelně opečené. Zda jsou hotové zjistíme tak, že do vybrané brambory zapíchneme vidličku. Pokud je měkká, je hotovo.
Takto připravené brambory se hodí k masu, ke grilované zelenině, ale i jako chuťovka, například k vínu.