Nabídka
Přidej
recepty

Brambory se slaninou, kukuřicí a vejcem


Tento známý a oblíbený recept si oblíbili zejména lyžaři nebo další sportovci, jejichž sportovní aktivita spadá hlavně do zimy.

Tento známý a oblíbený recept si oblíbili zejména lyžaři nebo další sportovci, jejichž sportovní aktivita spadá hlavně do zimy. Jedná se vydatnou svačinu, která je naprosto jednoduchá na přípravu a ne...

Jedná se vydatnou svačinu, která je naprosto jednoduchá na přípravu a neuvěřitelně úsporná co do počtu použitých ingrediencí. Rafinovaná a hluboká chuť a celá škála textur pouze ze čtyř ingrediencí je opravdu něco skvělého. Nejprve si vezmete větší než malé množství slaniny. Smažíte ji, dokud se v kuchyni díky vůni nesejde celá rodina. Potom tuk, který slanina nechá na pánvi, použijete na orestování brambor, dokud nebudou celé zlaté a křupavé, že ostatním bramborám to nebude připadat spravedlivé. Potom přidáte čerstvou sladkou kukuřici a restujete, dokud není měkká, ale stále křupavá. Nakonec celou směs posypete jarní cibulkou a něžně položíte volské oko na vrch a necháte chutě na chvíli promísit. Jak jednoduché – jedna, dva, tři, čtyři. Dobře. Vejce asi není v tomto pokrmu nutné, protože to do receptu přinese pátou ingredienci, což je vždycky u jednoduchých jídel trochu loterie. Ale každý ví, že pokud do něčeho přidáte vejce, stane se z jídla komplexní a vyvážené jídlo. Je to náročné rozhodování, ale riskovat se někdy vyplatí. I když toto jídlo pochází z tyrolských Alp, kde má opravdu kultovní pověst a říká se mu gröstl, tak tento recept zveřejnily i slavné noviny The New York Times, které upozorňovaly na to, že jsme zahlceni různými produkty, a kvůli množství věcí, surovin a postupů se vytrácí obratnost a rychlost, které bychom v každodenním používání požadovali. V tomto receptu jsou použity 3 malé klasy kukuřice, které po oloupání daly 2 šálky, což je hraniční množství. Klidně použijete víc kukuřice. Kostičkám syrových brambor někdy může trvat, než se na pánvi uvaří, počítejte tak s 20 minutami. Pro urychlení procesu je můžete dát na chvíli do mikrovlnné trouby, nebo je na několik minut napařte.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 225 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 450 g červených brambor nakrájených na kostičky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 středně velké kukuřice (asi 400 g)
  • 1 svazek jarní cibulky nakrájení na tenké plátky
  • 1 vejce

Způsob přípravy

Slaninu dejte do velké pánve na střední plamen. Předehřátou ji mít nemusíte. Rovnoměrně míchejte, pokud slanina začne hodně prskat, na chvíli ji ze sporáku sundejte. Všechny kostičky by měly krásně zezlátnout. Celé by to mělo trvat asi 10 minut. Poté dejte slaninu na papírové ubrousky, aby okapal přebytečný olej.

Tuku, který vám zbude v pánvi, se v žádném případě nezbavujte. Ten čeká jenom na brambory. Zase zahřejte pánev a tuk ze slaniny na ní. Potom přidejte brambory a posypete je solí a čerstvě mletým pepřem. Důkladně a opakovaně míchejte, aby brambory za prvé změkly a za druhé, aby se krásně orestovaly a zezlátly. Zabere to asi 20 minut.

V tomto okamžiku můžete brambory, které jsou krásně nasáklé vypečeným tukem a zároveň jsou na povrchu krásně křupavé, vyjmout. Zbytek tuku můžete slít a uchovat třeba na smažení vajíček. Ale trochu ho v pánvi nechte.

Tuk zahřejte a do pánve přidejte kukuřici. Měla by být vevnitř měkká a zvenku pěkně křupavá. Většinou to zabere 4 až 5 minut. Přidejte osušenou slaninu a směs míchejte, dokud se rovnoměrně neohřeje, cca 1 minuta.

Dejte pánev ze sporáku a posypte jarní cibulkou. Míchejte 2 minuty a popřípadě dochuťte trochou soli a pepře.

A kdo chce, si k tomu může dát ještě smažené vejce. Uchovaný tuk ze slaniny rozehřejte na malé pánvi na vysokém plameni. Rozklepněte jedno vejce a udělejte volské oko. Vajíčko můžete i zakrýt pokličkou, rychleji a rovnoměrněji se udělá. Vajíčko dejte na hromadu slaniny, brambor, kukuřice a jarní cibulky. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Večeře

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu brambory slaninou, kukuřicí vejcem .
Hledat podobné recepty na internetu jako Brambory se slaninou, kukuřicí a vejcem

Naši partneři