Buchtičky se šodó milují hlavně děti. Ale tyto domácí buchtičky polité voňavým vanilkovým krémem určitě budou chutnat všem milovníkům sladkých jídel. (celý recept)
Buchtičky se šodó milují hlavně děti. Ale tyto domácí buchtičky polité voňavým vanilkovým krémem určitě budou chutnat všem milovníkům sladkých jídel.
Připravíme si kvásek z droždí , lžíce cukru, 5 ...
Buchtičky se šodó milují hlavně děti. Ale tyto domácí buchtičky polité voňavým vanilkovým krémem určitě budou chutnat všem milovníkům sladkých jídel.
Připravíme si kvásek z droždí , lžíce cukru, 5 lžic mléka a lžíce mouky. Důkladně vše promícháme a necháme na teplém místě vzejít. Mouku prosijeme a v míse smícháme s 50 g cukru , nastrouhanou citronovou kůrou, špetkou soli, dvěma vejci a olejem. Přidáme vzešlý kvásek a 200 ml mléka a důkladně vypracujeme hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 50 minut.
Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na čtyři části. Z každé části uválíme váleček který pokrájíme na kousky a z kousků vytvarujeme kuličky.
Každou potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a skládáme je vedle sebe je vymazaného pekáče. Necháme ještě půl hodiny kynout a pak je v předehřáté troubě (asi 180 stupňů) upečeme dozlatova.
Mezitím si připravíme vanilkový krém. Z podélně rozříznutých vanilkových lusků vyjmeme zrníčka. Ta pak svaříme s 700 ml mléka, 30 g cukru a škrobovou moučkou. Přivedeme k varu a necháme louhovat na vypnuté plotně asi 20 minut. Pak hrnek se svařeným mlékem vložíme do vodní lázně a postupně do horkého mléka (nesmí vařit) přimícháváme žloutky rozšlehané s 30 g cukru. Důkladně vyšleháme do hladkého krému.
Upečené buchtičky na talíři poléváme teplým krémem.
Autor fotografie: Palickap