Buddha bowl s falafelem recept

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí5 porcí

Přinášíme recept na veganskou bombu zvanou Buddha bowl neboli Budhova miska. Doma připravený čerstvý falafel, se spoustou zdravé a křupavé zeleniny pocházející ze středomoří. Falafel s tradičně připravuje bez mouky. Nicméně, pokud budete cítit, že kuličky nedrží až tak při sobě, raději přidejte 2 – 3 lžíce hladké mouky. Je to miniaturní množství, které vám ale může zachránit rozpadající se falafel. Jednoduchý recept na přípravu, který patří mezi vydatné jídlo plné chutí. Určitě na něj nezapomenete!
(celý recept)

Ingredience receptu

  • Těsto na falafel:
  • 450 g sušené cizrny
  • 1 střední cibule
  • 7 snítek petrželky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 – 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2,5 lžičky římského kmínu
  • 1,5 lžičky mletého koriandru
  • Špetka čerstvě mletého černého pepře
  • Špetka kajenského pepře (dle chuti)
  • 250 ml oleje (slunečnicový, řepkového či arašídový)
  • Buddha bowl:
  • 250 g listového salátu, pár listů pekingského zelí nebo směs listové zeleniny
  • 4 hrsti cherry rajčátek, rozpůlených
  • 3 avokáda
  • několik ředkviček pokrájených na tenké plátky
  • případně i kousek ovoce jako jsou například fíky
  • 300 g uvařené quinoi nebo třeba i rýže
  • Tahini dresink:
  • čerstvé bylinky na ozdobu (koriandr a máta)
  • kořenící směs Dukkah nebo orestovaná semínka či oříšky


Způsob přípravy

Cizrnu namočte jeden den před přípravou do studené vody tak, aby nad ní byla alespoň 5cm vrstva. Cizrna se musí nasáknout vodou, podobně jako u přípravy hummusu. Nikdy nepoužívejte cizrnu v konzervě, z té falafel připravit nejde (kvůli vařené cizrně by se totiž kuličky rozpadaly).

Druhý den cizrnu sceďte a propláchněte. Nyní můžete použít food procesor nebo stolní mixér, případně sekáček. Petržel a cibuli nakrájejte na jemnější kousky, je to lepší, protože směs se nesmí mixovat moc dlouho. Do nádoby mixéru vložte cizrnu, mouku, všechno koření, prolisovaný česnek, cibuli a petrželku. Pokud máte menší mixér, rozdělte si přípravu na 2 – 3 štace.

Teď je důležité, aby se směs správně rozmixovala. Nesmí se z ní stát úplně jemná, tekoucí pasta, ale měla by mít hrubší pastovitou konzistenci. Jedním ukazatelem, zda je směs dostatečně rozmixovaná, je vytvoření kuličky. Pokud kulička drží pohromadě, je to v pořádku. Pokud se rozpadá, ještě mixujte.

Rozmixovanou směs přemístěte do misky, a ještě pořádně promíchejte. Může se stát, že sem tam najdete nerozmixované kuličky cizrny, pokud se tak stane, vyndejte je a vyhoďte. Je lepší mít tam pár kuliček než směs přemixovat.

Cizrnu vyndejte z lednice a začněte tvořit kuličky. Snažte se, aby byly stejně velké, aby se všechny rovnoměrně propekly.

Nyní je na řadě nejdůležitější část a tou je smažení. Je nutné, aby kuličky v oleji vyloženě plavaly, respektive, aby byly celé ponořené, jinak se rozpadnou. Další důležitá věc je teplota oleje. Měl by mít kolem 160 stupňů, aby se kuličky hezky propekly skrz na skrz. Obecně, pokud smažíte třeba koblížky, vdolky či cokoliv jiného, vyplatí se mít teploměr na vysoké teploty. Já mám tento a používám ho například i při výrobě makronek. Pokud teploměr nemáte, olej rozehřejte tak na střední až vyšší plamen, nikdy ne na maximum. Až bude olej v provozní teplotě, opatrně do něj vkládejte kuličky. Počet kuliček, které smažíte najednou, si určete podle velikosti hrnce. Neměli by se vzájemně dotýkat. Až je umístíte do hrnce, každou opatrně podeberte ze dna, aby se odlepila. Poté už se znovu nepřilepí. Smažte je asi 4 minuty – vyzkoušejte jednu, zda je propečená uprostřed a případně je nechte ještě 1 – 2 minutky smažit. Hotové kuličky vyndávejte na papírovou kuchyňskou utěrku.

Mezitím už začněte sestavovat misky. Vystelte je listy čerstvého listového salátu nebo třeba pekingského zelí, přidejte polovinu avokáda pokrájeného na plátky do každé, trochu rajčátek i ředkviček. Přidala jsem čerstvé fíky, které můžete klidně vynechat a nebo i nahradit jiným ovocem.

Pak už jen zbývá do každé misky přidat quinou nebo třeba rýži, usmažené placičky falafelu a doplnit o tahini dresink a čerstvé bylinky. Já jsem na vrch ještě sypala kořenící směs dukkah, kterou jsem si zamilovala v kuchařce Green Kitchen at Home a skvěle se hodí, ale vůbec není nutná a můžete tuto krásnou Buddha bowl posypat třeba restovanými semínky nebo oříšky.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Buddha bowl s falafelem recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Buddha bowl s falafelem.
Nebo hledejte podobné podle části názvu buddha bowl falafelem .
Hledat podobné recepty na internetu jako Buddha bowl s falafelem

Kde najít informace



×