Celerová polévka s chlebovými krutony recept
Celerová polévka s chlebovými krutony je chutná, sytá a zdravá. Můžeme ji podávat i jako \"svačinovou\" polévku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 střední celer i s natí
- 3 střední brambory
- olivový olej
- 1 menší žlutá cibule
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 krajíce staršího chleba
Způsob přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno. Celer oloupeme a nakrájíme na kostky. Jeho nať ještě před tím odřízneme a omyjeme. Brambory oloupeme a také nakrájíme na kostky.
V hrnci zahřejeme olej a osmažíme na něm nakrájenou cibuli, celerové kostky a brambory. Pak vše zalijeme vodou, přidáme čistou celerovou nať, trochu soli a polévku přivedeme k varu.
Vaříme ji tak dlouho, až zelenina změkne. Nyní vyjmeme celerovou nať a zbylou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem. Znovu polévku přivedeme k varu a zahustíme ji moukou rozšlehanou v trošce vody. Polévku 4 minuty povaříme a okořeníme pepřem, případně ji dosolíme.
Mezitím si chleba nakrájíme na kostky a na trošce oleje je osmažíme. Hotovou polévku pak doplníme na talíři chlebovými krutony.