Česnekové kuře recept
Parádní česnekové kuře se hodí na stůl každý den v týdnu. Svojí nenáročností na přípravu a malým množstvím surovin vám přes pracovní týden nesebere moc času, a přesto je tento recept promyšlený do posledního detailu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na marinádu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- kůra z jednoho citronu
- sůl a pepř
- 6 lžic olivového oleje
- Kuře
- kuře o váze zhruba 1 kg
- 500 g malých brambor
- 150 ml bílého vína
- 200 ml drůbežího vývaru
- 8 cibulí šalotek
- 2 mladé česneky
- 1 svazek petržele
- půl svazku máty
Způsob přípravy
Nejprve na marinádu smíchejte sladkou a pálivou papriku, citronovou kůru, sůl, pepř a olej.
Šalotky oloupejte a rozkrájejte na osminky. Očištěné brambory rozpulte. Kuře dejte do pekáče, přidejte k němu šalotky, mladý česnek nakrájený na plátky a brambory.
Všechno, co máte v pekáči, potřete pořádnou vrstvou marinády. Potom vložte do trouby předehřáté na 180 °C na zhruba 20 minut.
Poté vše přelijte vínem a vývarem a pečte dalších 20 až 25 minut. Nezapomínejte během toho občas kuře přelévat výpekem s vývarem a vínem. Mátu a petržel nakrájejte najemno a posypte jimi kuře chvilku před podáváním.
Tip pro vás: Použijte na recept baby kuřátko. To má mnohem menší váhu než klasické, málokdy přesáhne 400 g. A hlavně díky tomu, že bylo krmeno kukuřičnou směsí, je jeho maso křehké a šťavnaté.