Ceviche recept
Ačkoli Peruánci prohlašují ceviche jako své národní jídlo toto jídlo najdete v domácnostech a restauracích ve Střední a Jižní Americe téměř kdekoliv v přímořských oblastech. Toto lahodné jídlo ze syrové ryby, citrusů, koriandru a zeleniny je harmonickou kombinací slaných, kyselých a svěžích chutí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 dkg Filet červeného ryby nejlépe chňapala rudého bez kůže o hmotnosti (nakrájený na tenké plátky)
- 1 šálek limetkové šťávy (z 8 velkých limetek)
- 3/4 šálku rajčat nakrájené na kostičky
- 4 (asi 1/2 šálku) střední ředkvičky, nakrájené na půlměsíčky
- 1/4 šálku čerstvého pomerančového džusu
- 1 čajová lžička jemně nasekaného serrano chilli nebo 2 čajové lžičky jemně nasekaného jalapeña papriček
- 1 čajová lžička mořské soli (podle chuti)
- 1/3 šálku nasekaných čerstvých listů koriandru
- 2 lžíce solené restovaných dýňových semínek pepitas
Způsob přípravy
Nakrájenou rybu dejte do středně velké mísy a přidejte limetkovou šťávu. Ujistěte se, že je ryba dokonale ponořena do šťávy. Dejte do lednice na 30 minut.
Vyndejte rybu z lednice a vylijte šťávu. Přidejte rajče, ředkvičky, pomerančový džus, chilli papričky a sůl. Nakonec posypeme koriandrem a dýňovými semínky a podle chuti osolíme. Podávejte ihned a můžete doplnit banány.