Chilli con carne recept
Chilli con carne je oficiálním pokrmem z Texasu. Název se správněji píše chili con carne, pochází ze španělštiny a znamená chili s masem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 konzerva naložených rajčat (cca 400 g)
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička chilli koření
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžička sušené majoránky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce passaty
- 1 konzerva červených fazolí (cca 400 g)
Způsob přípravy
Chilli con carne je oficiálním pokrmem z Texasu. Název se správněji píše chili con carne, pochází ze španělštiny a znamená chili s masem. Je to pikantně okořeněné dušené jídlo. Nejprve v kastrole zahřejeme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibulku až zesklovatí. Pak přidáme nakrájenou papriku, utřený česnek, chilli koření, kmín a znovu krátce osmahneme. Nyní ke koření přidáme mleté maso a zprudka ho ze všech stran opečeme.
K osmahnutému masu přilijeme asi tak 300 ml horké vody, přidáme rajčata z konzervy, cukr, majoránku, passatu , osolíme a opepříme. Vše zvolna dusíme asi 25 minut, pak kastrol stáhneme z plotny, přimícháme fazole z konzervy a necháme je v pokrmu prohřát. Chilli con carne můžeme podávat s čerstvým pečivem, nebo samotné.
Komentáře Chilli con carne
Ten kmín musí být římský, nejlépe utlučený. Nahrazovat ho běžným kmínem nelze. Je to zcela jiná chuť a zde se vůbec nehodí. Rovněž namísto majoránky má být oregano. Je s podivem, jak se do jinak dobrého receptu tyhle zásadní chyby mohly vloudit.