recepty

Chléb


Upečme si doma chléb! Je to jednodušší, než si myslíte! A pochutnáte si...
(celý recept)

Upečme si doma chléb! Je to jednodušší, než si myslíte! A pochutnáte si....
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření120 minPočet porcí10 porcí


Ingredience receptu

  • 1 kávová lžička kmín
  • 2 hrnky vody
  • 2 kávové lžičky sůl
  • 1 hrnek mouka - žitná
  • 0,5 kávové lžičky droždí - sušené
  • 1 kávová lžička ocet
  • 3 hrnky mouka - hladká

Způsob přípravy

Vezmeme si velkou mísu a nasypeme hladkou a žitnou mouku. Přidáme kmín a osolíme. Nandáme půl lžičky sušeného droždí a dáme lžičku octa. Přilijeme vodu. Důkladně zamícháme.

Hotové těsto zakryjeme a nyní bude těsto minimálně půl dne (12 hod.) odpočívat a kynout. Když večer zaděláte, ráno, zhruba po 12 až 16 hodinách vyndáte z mísy. Je dobré, před vyndáním lehce posypat moukou a několikrát opatrně promíchat.

Na připravený (lehce posypaný) silikonový vál vyklepneme těsto a několikrát ho přehneme jako list papíru. Vezmeme ho do ruky a dáme do mísy. Tam bude ještě odpočívat, minimálně šedesát minut.

Chleba budeme péci v hrnci, bude mít pěkný tvar. Dáme si předehřát troubu.(230°C)

Do trouby vložíme hrnec vhodný na pečení do trouby (ideálně i s poklicí vhodnou do trouby). Za půl hodiny ho vyndáme a vyklepneme dovnitř do hrnce těsto. Nandáme poklici. Nyní se bude chléb půl hodiny péci.

Potom dáme stranou poklici a pokračujeme v pečení zhruba 20 - 30 minut. Podle toho, jak chceme mít tmavý chléb. Řiďte se zkušenostmi s pečením s vaší troubou. Pokud máte mřížku, nechte tam po upečení chléb vychladnout. Cítíte tu vůni?


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Pečivo

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Chléb.
Hledat podobné recepty na internetu jako Chléb

Naši partneři