Chřest recept
Špargl neboli chřest milují Němci, Holanďané, ale i na českém menu má své místo. Málokdo ví, že právě Češi mají v pěstování této rostliny mnohaleté zkušenosti a náš chřest má v zahraničí dobré jméno díky vysoké kvalitě. Při nákupu této potraviny dbejte na to, aby byl chřest pevný, lesklý a jeho hlavičky sevřené. A co z něj připravit? Například ho lze zapéct se šunkou a sýrem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g chřestu
- 5 plátků kvalitní šunky
- 60 g tvrdého sýra typu ementál
- 100 ml smetany
- 1 žloutek
- 1/2 citronu
- máslo na vymazání formy
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Chřest je třeba nejprve oloupat, a to směrem od hlaviček dolů. Pozor, jsou velmi křehké, a proto je při loupání podložte. Dřevnaté konce odkrojíme a uschováme. Hodí se například pro přípravu polévek. Oloupanou rostlinu zakapeme citronovou šťávou a svážeme provázkem. Zde si prosím neberte příklad z Bridget Jones a místo modrého provázku použijte raději potravinářský.
Do poloviny vyššího hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Chřest vložíme do vody (nejlépe na stojáka) a vaříme 10 - 15 minut. V mezičase si připravíme menší zapékací nádobu, kterou vymažeme máslem a její dno poklademe šunkou.
Z uvařeného chřestu odstraníme provázek a rozložíme ho na šunku. Zabalíme ho do ní a posypeme strouhaným sýrem. Žloutek rozšleháme ve smetaně, chřest směsí polijeme a v předehřáté troubě zapékáme asi 10 minut.
Takto připravený chřest podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem.