Nabídka
Přidej
recepty

Chřestová polévka


Sezona chřestu startuje na jaře a tuto skvělou zeleninu, která snižuje cholesterol a upravuje krevní tlak, je dobré zařadit do jídelníčku. Zelený chřest má navíc tu výhodu, že se nemusí loupat. Podávat ho lze například jako chutnou polévku.
(celý recept)

Sezona chřestu startuje na jaře a tuto skvělou zeleninu, která snižuje cholesterol a upravuje krevní tlak, je dobré zařadit do jídelníčku. Zelený chřest má navíc tu výhodu, že se nemusí loupat. Podáva...

Ingredience receptu

  • 500 g zeleného chřestu
  • 750 ml vývaru (lze použít i ten v kostce, nejlépe v bio kvalitě)
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • 1 lžička cukru
  • 50 g tuku
  • 50 g hladké mouky
  • na špičku nože bílého pepře
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce pražených semínek dle vlastních preferencí

Způsob přípravy

Chřest omyjeme, opatrně očistíme - pozor dáváme zejména na křehké hlavičky a odkrojíme dřevnatou spodní část. Takto připravený chřest nakrájíme na kousky, vložíme ho do vroucího vývaru a vaříme doměkka. Poté ho scedíme a odložíme stranou.

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a chvilku restujeme. Poté směs zaprášíme moukou, vše pečlivě promícháme a vzniklou jíšku asi 1 minutu opékáme. Přilijeme zchladlý vývar a jíšku za pomoci metličky ve vývaru rozmícháme tak, aby se nevytvořily hrudky a povaříme asi 15 minut.

Po čtvrt hodině vložíme do vývaru většinu chřestu - pár kousků si necháme na ozdobu a necháme přejít varem. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijeme smetanu a polévku krátce zahřejeme. Pokrm na talíři zdobíme zbylými kousky chřestu a nasucho opraženými semínky.


  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:


Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Chřestová polévka.
Nebo hledejte podobné podle části názvu chřestová polévka .
Hledat podobné recepty na internetu jako Chřestová polévka

Naši partneři