Chřestová polévka recept
Sezona chřestu startuje na jaře a tuto skvělou zeleninu, která snižuje cholesterol a upravuje krevní tlak, je dobré zařadit do jídelníčku. Zelený chřest má navíc tu výhodu, že se nemusí loupat. Podávat ho lze například jako chutnou polévku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g zeleného chřestu
- 750 ml vývaru (lze použít i ten v kostce, nejlépe v bio kvalitě)
- 1 menší cibule
- sůl
- 1 lžička cukru
- 50 g tuku
- 50 g hladké mouky
- na špičku nože bílého pepře
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce pražených semínek dle vlastních preferencí
Způsob přípravy
Chřest omyjeme, opatrně očistíme - pozor dáváme zejména na křehké hlavičky a odkrojíme dřevnatou spodní část. Takto připravený chřest nakrájíme na kousky, vložíme ho do vroucího vývaru a vaříme doměkka. Poté ho scedíme a odložíme stranou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a chvilku restujeme. Poté směs zaprášíme moukou, vše pečlivě promícháme a vzniklou jíšku asi 1 minutu opékáme. Přilijeme zchladlý vývar a jíšku za pomoci metličky ve vývaru rozmícháme tak, aby se nevytvořily hrudky a povaříme asi 15 minut.
Po čtvrt hodině vložíme do vývaru většinu chřestu - pár kousků si necháme na ozdobu a necháme přejít varem. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijeme smetanu a polévku krátce zahřejeme. Pokrm na talíři zdobíme zbylými kousky chřestu a nasucho opraženými semínky.