Některé prameny uvádějí, že tento rakouský vynález původního názvu Kaiserschmarrn z lívancového těsta s rozinkami naloženými v rumu poprvé připravila sama císařovna Sissi. Vy si ho teď můžete připravit v klidu doma a je to ideální velikonoční jídlo na Škaredou středu. (celý recept)
Některé prameny uvádějí, že tento rakouský vynález původního názvu Kaiserschmarrn z lívancového těsta s rozinkami naloženými v rumu poprvé připravila sama císařovna Sissi. Vy si ho teď můžete připravi...
Mouku smíchanou se solí prosijte do mísy. V hrnečku rozkrdlejte mléko se žloutky a směs za stálého míchání vmíchejte do mouky. Získáme lívancové těsto. Nechte ho čtvrt hodiny odpočinout.
Mezitím ušleháme z bílků pevný sníh a pak ho zlehka smícháme s těstem.
Na velké pánvi zvolna rozehřejeme máslo. Do pánve nalijeme polovinu těsta a na něj nasypeme rumové rozinky. Pánev přiklopte pokličkou a počkejte, až bude spodní strana opečená do zlatova, a pak pomocí vařečky nebo dvou vidliček roztrhejte tlustý lívanec na velké kusy. V tu chvíli přidáme trochu másla, a trhanec opečeme také z druhé strany.
Hotový trhanec dejte do nahřáté mísy, přikryjte a stejným způsobem opečte i druhou polovinu těsta.
Servírujte poprášené moučkovým cukrem s horkou hustou zavařeninou z lesních plodů či brusinek.