Citronový tvarohový koláč s ostružinami recept
Citronový tvarohový koláč s ostružinami je letní moučník pro každého, kdo má rád sladké moučníky. Je lahodný a voní ovocem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- koláč:
- 4 vejce
- 600 g smetanového sýra
- 25 g rozehřátého másla
- 100 ml smetany
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 75 g cukru krupice
- 200 g máslových sušenek
- ovocná omáčka:
- 300 g ostružin
- 8 švestek
- 100 g moučkového cukru
- ostružiny na zdobení
Způsob přípravy
Citronový tvarohový koláč s ostružinami je letní moučník pro každého, kdo má rád sladké moučníky. Je lahodný a voní ovocem. Troubu předehřejeme na 140 stupňů. Formu na koláč vyložíme pečícím papírem.V mixeru rozmixujeme máslové sušenky na jemné drobečky. Nasypeme je do misky a promícháme s rozpuštěným máslem. Směs pak nasypeme na dno koláčové formy a pomocí prstů a lžíce je natlačíme do stejnoměrné vrstvy. Pak formu uložíme na hodinu do ledničky. Mezitím rozšleháme smetanový sýr se smetanou, vejci, vanilkou, cukrem a nakonec přidáme citronovou kůru a dobře promícháme.
Tvarohovou náplň nalijeme na ztuhlé těsto do koláčové formy a v předehřáté troubě pečeme 50 minut. Po upečení koláč vyndáme z trouby a necháme ho úplně vychladnout. Zvýšíme teplotu v troubě na 180 stupňů. V pekáči promícháme rozpůlené a odpeckované švestky, ostružiny a cukr, a směs v troubě pečeme asi 12 minut, až se ovoce rozvaří. Hotovou omáčku přecedíme přes jemné síto a necháme v ledničce úplně vychladnout. Koláč nakrájený na jednotlivé porce pak ozdobíme ostružinami a přelijeme studenou ovocnou omáčkou.