Kdo chce svůj jídelníček odlehčit od masa, jsou pro něj luštěniny díky vysokému obsahu bílkovin skvělou alternativou. Čočka je ve srovnání například s fazolemi lépe stravitelná a její příprava nezabere tolik času. (celý recept)
Kdo chce svůj jídelníček odlehčit od masa, jsou pro něj luštěniny díky vysokému obsahu bílkovin skvělou alternativou. Čočka je ve srovnání například s fazolemi lépe stravitelná a její příprava nezaber...
Čočku namočíme do dostatečného množství studené vody, asi 2 hodiny před vařením.
Vodu scedíme, čočku zalijeme čistou vodou tak, aby byla potopená, přidáme bujonovou kostku, bobkový list a vaříme na střední stupeň doměkka.
Během vaření luštěninu průběžně promícháváme. Když je čočka uvařená, zbylou vodu scedíme a odložíme stranou.
Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme olej a nejprve cibuli a po chvíli i mrkev na něm osmahneme. Když cibule zesklovatí, zaprášíme obsah hrnce hladkou moukou a krátce ji opražíme.
Hotovou jíšku zalijeme vývarem z čočky (mělo by ho být přibližně 100 ml), vše dobře rozmícháme a ještě chvíli povaříme.
Vznikne omáčka, do níž přidáme čočku, kterou dochutíme solí, octem a cukrem. Podáváme s pečivem nebo vejcem.