Čočková polévka recept
Čočková polévka s uzeninou je sytá a hustá, takže ji můžeme uvařit k večeři. Stačí jen přidat čerstvý chléb. A luštěniny jsou zdravé, jak víme, tak bychom na ni neměli zapomínat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g hnědé čočky
- 1 malá žlutá cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 lžíce sušené majoránky
- sůl
- mletý černý pepř
- polohrubá mouka
- kvalitní klobása
Způsob přípravy
Čočku si předem namočíme do studené vody alespoň na 2 hodiny. Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu a krátce vše osmahneme. Přisypeme asi 1 lžíci mouky a za stálého míchání ji také osmahneme dorůžova.
Nyní vše v hrnci zalijeme vodou, přidáme čočku, špetku soli a pepře a vaříme dokud není čočka měkká. Pět minut před koncem vaření přidáme do polévky utřený česnek a majoránku. Do hotové polévky nasypeme na malé kousky nakrájenou klobásu a už ji jen prohřejeme. Nakonec podle potřeby dochutíme polévku solí.