Čokoládový fondant recept
Tento vášnivý dezert uspokojí každý mlsný jazýček. Není vůbec náročná na přípravu a zvládne ho každý. Vyčarujete ho za malou chvilku, ale i tak mám ještě pár triků, jak si trochu usnadnit život. Těsto si totiž můžete připravit předem a naplněné ve formičkách, odložit do ledničky na den nebo do mrazničky na pár měsíců.
Pro milovníky chilli v čokoládě, neváhejte špetku přidat. A pokud se snažíte omezit konzumaci lepku, můžete dvě lžíce mouky, nahradit bezlepkovou směsí. Servírujte se zmrzlinou, ovocem či šlehačkou. Tato delikatesa vám nedá spát.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Čokoládový fondant:
- 2 bio vejce
- 2 šťastné žloutky
- 60 g třtinového cukru
- 110 g másla
- 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (70-80%)
- 2 lžíce mouky pšeničné hladké či celozrnné (bezlepkové)
- máslo na vymazání
- hořké kakao na vysypání
- špetka chilli pokud to máte rádi ostré
- Příloha:
- Vanilková zmrzlina
- Maliny
- Ostřužiny
- Jahody
Způsob přípravy
Předehřejte troubu na 230¨°C/210°C horkovzdušnou. Připravte si formičky. Můžete použít malé zapékací, tak zvané kokotky. Nebo formu na muffiny či další skleněné nádobky, které doma najdete. Ale důležité je, formičku vymazat máslem a vysypat kakaem, jinak by nešly fondanty vyklopit. Pokud je plánujete servírovat přímo ve formě, stačí pouze vymazat máslem nebo sprejem.
Ve vodní lázni, nechte rozpustit máslo s čokoládou. Voda by neměla bublat silným varem, spíše se chystat k varu.
Mezitím šlehejte středně pomalu vejce se žloutky a cukrem do husté, jemné a nadýchané pěny.
Jakmile se čokoláda a máslo rozpustí, pomalu je přilévejte, za stálého šlehání, do mísy s vaječnou pěnou. Na závěr do těsta vmíchejte dvě lžíce mouky a můžete jím plnit formičky.
Menší fondány pečte v předehřáté troubě, pouze 6-7 minut pokud máte větší formičky doporučujeme 12 minut. Důležité je, aby se upekl pouze tenký kraj a jádro zůstalo stále syrové. Po upečení je nechte ještě ve formě minutku odstát a vyklopte na servírovací talíř.
Servírujte s vanilkovou zmrzlinou a lesním ovocem. Nakonec talíř ozdobte čerstvém ovocem a ovocným rozvarem.