Nabídka
Přidej
recepty

Čokoládový lávový koláč


Tento čokoládový koláč zažil po svém debutu v devadesátých letech velký rozmach.

Tento čokoládový koláč zažil po svém debutu v devadesátých letech velký rozmach. V dezertních nabídkách jej najdete v restauracích po celém světě. Jedná se o teplý koláč s tekutou čokoládovou náplní, ...

V dezertních nabídkách jej najdete v restauracích po celém světě. Jedná se o teplý koláč s tekutou čokoládovou náplní, proto se mu říká lávový. Recept vylepšuje klasiku v podobě čokoládového dortu jen drobnými způsoby proto, aby podstata zůstala zachována. Mouku můžete vyměnit za trochu kakaa a funguje to perfektně, navíc je to tak bez lepku. Oproti klasice je v tomto receptu na čokoládový lávový koláč méně cukru. Stačí to jenom na dva koláče, což je ale super číslo, když si je budete dělat každý týden. Vynikající jsou určitě se zmrzlinou nebo šlehačkou. Na talíř ke koláči můžete vlastně dát cokoliv, co máte rádi. Jeho chutě jsou otevřené všem možným kombinacím. Fantazii se meze nekladou. Takže namátkou pro inspiraci. Lze k němu přidat Nutellu, máslovou nebo karamelovou omáčku, malinovou omáčku. Čokoládu lze ochutit espresem, mátovým výtažkem, citrusovou kůrou a tak dále. Po upečení a rozkrojení se tekutý střed krásně rozlije. Lidé si možná budou myslet, že jste kouzelník. A to i proto, že tento čokoládový dort potřebuje pouze 6 ingrediencí a 7 minut času na pečení. Pokud si toto uvědomíte naplno, možná začnete dezert připravovat každý den a to pro vaše tělo a zdraví nebude to pravé ořechové. Takže opatrně. Zamilujte se, ale trochu s rozumem. Spousta věcí z devadesátých let se stala kultovních. Flanelové košile, kombinézy, ledvinky, náhrdelníky ve tvaru obojku a podobně. Proč by se z tohoto legendárního čokoládového koláče nemohla stát legenda také? Množství cukru je v tomto receptu poněkud variabilní. S čokoládou, která má 70 až 72 %, je dobré přidat 1 lžíci cukru, i když standardní množství jsou 2 lžíce. S více sladkou čokoládou (60 %) můžete cukr i vynechat. Péct lze ve formičkách na muffiny, ale volbu samotného tvaru čokoládového koláče je zcela na vás.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 4 polévkové lžíce (55 g) másla, nakrájeného na kousky, plus další na vymazání
  • 2 čajové lžičky kakaového prášku a další na poprášení
  • 85 g hořké čokolády, hrubě nasekané
  • 1/8 čajové lžičky mořské soli
  • 1 až 2 lžíce (13 až 25 g) granulovaného cukru (viz předchozí odstavec)
  • 1 velké vejce
  • 1 vaječný žloutek

Způsob přípravy

Zahřejte troubu na 230 stupňů. Máslem vymažte pečicí misky nebo šálky na pečení. Buďte pečlivý a nevynechejte žádné místo. Potom posypte trochou kakaového prášku, aby byl rozprostřený všude na másle.

Vložte 4 lžíce másla a čokoládu do středně velké žáruvzdorné misky. Dno misky ponořte do horké vody. Takto rozpusťte máslo a čokoládu asi ze dvou třetin, vyndejte z horké vody a šlehejte, dokud se zbytek čokolády nerozpustí.

Vyšlehejte vejce a žloutek. Přidejte cukr a sůl. Šlehejte, dokud směs nebude hladká a nadýchaná. Přidejte 2 čajové lžičky kakaového prášku a míchejte, dokud se nespojí.

Rozdělte mezi dvě pečicí misky. Pečte 7 až 9 minut. Při kratším času bude vnitřek roztavený ve středu. Při 9 minutách bude tekoucí celý. Po vyjmutí z trouby nechte 1 minutu zchladnout. Čokoládový dort poté překlopte na talíř a počítejte do deseti, než misku zvednete. Poprašte kakaovým práškem nebo moučkovým cukrem. A na to si dejte, co máte rádi. Ovoce, šlehačku, zmrzlinu nebo všechno dohromady. Jezte, dokud jsou koláče teplé. Dobrou chuť!

Těsto si můžete také připravit předem. Naplnit jím pečicí misky a pak je uložit do ledničky. Přímo z ledničky mohou jít rovnou do trouby, ale musí se péct o 1 až 2 minuty déle.


  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Moučníky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Čokoládový lávový koláč.
Nebo hledejte podobné podle části názvu Čokoládový lávový koláč .
Hledat podobné recepty na internetu jako Čokoládový lávový koláč

Naši partneři