Creme Brulee s letním ovocem recept
Creme Brulee s letním ovocem je vynikající lahodný smetanový moučník ke kávě. Creme Brulee je v překladu z francouzštiny vlastně "pálený krém".
(celý recept)
Ingredience receptu
- 85 ml mléka
- 5 žloutků
- hnědý třtinový cukr na posypání
- 50 g cukru krupice
- 500 ml smetany
- 3 vanilkové lusky
- 1 lžíce destilátu
- letní ovoce
- ostružiny
- černý rybíz
- jahody
- maliny
- červený rybíz
Způsob přípravy
Creme Brulee s letním ovocem je vynikající lahodný smetanový moučník ke kávě. Creme Brulee je v překladu z francouzštiny vlastně "pálený krém". Vaječné žloutky utřeme s krupicovým cukrem do pěny. Smetanu nalijeme do vyšší pánve, přidáme k ní dřeň i se semínky z vanilkového lusku a přivedeme ji k varu. Pak hned pánev odstavíme z plotny, přilijeme do ní studené mléko a opatrně ke všemu přimícháme žloutkovou pěnu. Připravenou směs necháme přikrytou 12 hodin ležet v chladnu. Po této době krém nalijeme do zapékacích misek.
Misky naplníme jen ze tří čtvrtin. Troubu předehřejeme na 140 stupňů. Naplněné misky vložíme do pekáče zpola naplněného vodou a v této vodní lázni je pečeme přibližně hodinu. Po upečení misky vyndáme z trouby a krém necháme vychladnout. Před podáváním jej na povrchu posypeme hnědým cukrem, přelijeme troškou destilátu který zapálíme, aby cukr zkaramelizoval. Omytým bobulovitým letním ovocem hotový moučník nakonec ozdobíme.