Croissant s čokoládou recept
Croissant s čokoládou je jedno z nejznámějších francouzských sladkých pečiv . Zavřete oči, nechte se unášet jeho vůní a zakousněte se do něj. Objevíte se na francouzském Montmartre s čerstvou kávou a tímto čokoládovým pečivem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 čajové lžičky instantního sušeného droždí
- 1/2 šálku vlažné vody
- 3 a 1/2 šálku chlebové mouky
- 1/2 šálku mléka
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 3 lžíce másla (rozpuštěné a zchlazené)
- 1 1/2 čajové lžičky soli
- 1 šálek měkkého másla
- Hořkosladká čokoláda nahrubo nasekaná
- 1 velké vejce
- 2 lžíce mléka
Způsob přípravy
Připravte si všechny ingredience a rozpusťte si droždí v teplé vodě. Do rozpuštěného droždí a vody přidejte mouku, mléko, cukr, sůl a rozpuštěné máslo. Těsto pořádně promíchejte a pokud bude příliš lepivé přidejte trochu mouky, dokud nebude těsto dostatečně pevné na to aby se dalo tvarovat.
Z těsta vytvarujte kouli a volně ji přikryjte plastovou fólií. Nechejte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Potom těsto vyválejte do obdélníku 25 cm x 38 cm. Vyválené těsto přikryjte utěrkou a nechte 40 minut kynout.
Poté obdélník potřete rozpuštěným máslem a poté těsto složte na třetiny jako dopis. Potom těsto rozválejte do původního obdélníku 25 cm x 38 cm. Potom těsto znovu složte na třetiny jako dopis a přikryjte igelitovou fólií a nechte 1 hodinu odpočívat v chladničce.
Pote zopakujte celý proces ještě jednou a nakonec pomoci ostrého nože těsto rozkrájejte na 12 obdélníků.
Zhruba 2 cm od kratšího konce každého obdélníku umístěte zhruba dvě čajové lžičky nasekané čokolády. Potom začátek těsta (2 cm) přehnete směrem k čokoládě a nakonec srolujete čokoládu do těsta. Takto pokračujte se všemi obdélníky. Nakonec je rozmístěte na plech vyložený pečícím papírem a nechte mezi nimi potřebný rozestup zhruba 3 cm.
Plech zakryjte igelitovou fólií a nechejte Croissanty kynout, dokud se zvýší na dvojnásobek - přibližně 45 minut až 1 hodinu.
Předehřejte troubu na 400 C. Rozšlehejte si vejce a 2 polévkové lžíce mléka. A pomašte směsí Croissanty. Nakonec pečeme 12 až 14 minut, dokud nejsou nafouknuté a zlatohnědé.