Cuketový chléb recept
Vláčné a nadýchané, takové je pečivo, do kterého přidáme cuketu. Tato zelenina se pyšní vysokým obsahem vody. Zanedbatelné ale není ani množství vitamínů a minerálních látek, které skvěle nastartují organismus.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g cukety
- 3 vejce
- 50 ml panenského olivového oleje
- 250 g špaldové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 50 ml rostlinného mléka (například mandlové, rýžové nebo ovesné)
- 50 g strouhaného sýru
- 50 g zelených oliv
- 1 snítka rozmarýnu nebo 1 lžička sušeného koření
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, vymačkáme přebytečnou vodu a vsypeme do větší mísy. Přidáme olej, vejce, mléko, nastrouhaný sýr a rozpůlené olivy.
V jiné nádobě smísíme mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř a nasekané jehličky rozmarýnu. Do této směsi postupně přimícháváme cuketový základ těsta a vymícháme hladké těsto.
Hranatou chlebovou formu vymažeme tukem, naplníme těstem a těsto pečeme v troubě předehřáté na 180 °C. Chléb je hotový přibližně za hodinu.