Dýňové risotto z Farro s kapustou je neobvyklé, protože není z rýže, ale z Farro, což jsou zrnka určitých druhů pšenice. Spolu s kapustou a dýní tvoří lahodné jídlo, rozhodně stojí tento recept za vyzkoušení. (celý recept)
Dýňové risotto z Farro s kapustou je neobvyklé, protože není z rýže, ale z Farro, což jsou zrnka určitých druhů pšenice. Spolu s kapustou a dýní tvoří lahodné jídlo, rozhodně stojí tento recept za vy...
Dýňové risotto z Farro s kapustou je neobvyklé, protože není z rýže, ale z Farro, což jsou zrnka určitých druhů pšenice. Spolu s kapustou a dýní tvoří lahodné jídlo, rozhodně stojí tento recept za vyzkoušení.
Trouba musí být předehřátá na 220 stupňů. Dýni podélně rozkrojíme a odstraníme semena. Zbylou dužinu potřeme olivovým olejem, okořeníme pepřem a solí. Uložíme ji na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Pak ji vyndáme z trouby a necháme chladnout.
Zeleninový vývar v hrnci ohřejeme na střední teplotu. Ve velké pánvi na másle osmažíme nakrájenou cibuli až zesklovatí. Pak k ní přidáme utřený česnek a Farro a ještě 1 minutu smažíme.
Po této době do pánve přidáme bílé víno a zvolna vaříme, dokud se tekutina nevyvaří. Nyní přidáme 1/2 hrnku teplého vývaru a dále zvolna vaříme. Občas promícháme a postupně doplňujeme po částech zeleninový vývar. Vaříme přibližně 1 hodinu, až zrnka Farro změknou, ale nerozvaří se.
Vychlazenou dýni oloupeme a rozmixujeme v mixéru na hladkou kaši. Z kapusty odstraníme tlusté stonky a její jemné listy nakrájíme nadrobno.
Do uvařeného risotta přidáme dýňové pyré, kousky kapusty, nakonec strouhaný sýr a zbylé máslo. Dobře promícháme, a podle chuti okořeníme solí a pepřem.