Dezert panna cotta s meruňkovou polevou je kouzelná pochoutka z italské kuchyně. Základ je vždy stejný, polevy nebo ovocné omáčky můžeme střídat, podle sezónního ovoce. (celý recept)
Dezert panna cotta s meruňkovou polevou je kouzelná pochoutka z italské kuchyně. Základ je vždy stejný, polevy nebo ovocné omáčky můžeme střídat, podle sezónního ovoce.
Plátky želatiny předem namoč...
Dezert panna cotta s meruňkovou polevou je kouzelná pochoutka z italské kuchyně. Základ je vždy stejný, polevy nebo ovocné omáčky můžeme střídat, podle sezónního ovoce.
Plátky želatiny předem namočíme na několik minut do vody aby nabobtnaly.Smetanu zahřejeme v katrůlku společně se semínky z vanilkového lusku. Přivedeme ji jen k varu a ihned pak odstavíme z plotny. Vyjmeme nabobtanalou želatinu z vody a přidáme ke smetaně společně s kondenzovaným mlékem a dobře promícháme.
Když smetanová směs trochu zchladne, vlijeme do ní podmáslí a znovu lehce zamícháme. Nyní dezert nalijeme do skleniček a uložíme do lednice nejméně na 4 hodiny.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
Meruňky rozpůlíme, vložíme je do pekáče a zalijeme citronovou šťávou. Přidáme šťávu z pomeranče, citronovou kůru posypeme cukrem. Pekáč zakryjeme potravinovou fólií a meruňky pečeme asi 10 minut.
Vyndáme pekáč z trouby, ovoce vyndáme a šťávu nalijeme na vyšší pánev. Zvolna za stálého míchání tekutinu povaříme až zhoustne. Pak do ní vrátíme pečené meruňky. Můžeme tyčovým mixérem ovoce rozmixovat.
Polevu necháme vychladnout.
Dezert panna cotta ve sklenicích zalijeme meruňkovou polevou, ozdobíme mátou a můžeme podávat.
V Itálii tento dezert vyklopí ze sklenic na misku a pak zalijí polevou.
Můžeme přidat pár sušenek, ale i bez nich to chutná báječně.